10 dilemma’s waar elke tweelingmoeder tegenaan loopt

05.10.2021 06:00

Elke soort moederschap kent zo zijn uitdagingen, maar deze 10 dilemma’s zul je echt alleen herkennen als je een tweeling (of andere meerling) hebt.

LEES OOK: Hotels, stop met tweelingouders discrimineren

  1. Geven we ze matchende namen? Een naam verzinnen voor een baby is sowieso al best een kunst, laat staan als je twee namen moet verzinnen die ook nog enigszins bij elkaar moeten passen. Maar ook weer niet té veel, want tweelingen worden al zo vaak door elkaar gehaald. En twee dezelfde voorletters kan veel administratieve verwarring geven. Wij delen de opmerkelijkste combinaties ter inspiratie: Fender en Gibson, Homme en Femme (allebei jongetjes), Breunis en Breunisje, Felon en Feloney, You en I, Winter en Summer, Fausto en Fausta, Sjors en Sjimmie (allebei meisjes), Welmoed en Wolmoed, Goud en Goudje, Mexx en Mexxie.
  2. Samen slapen of juist niet? Leggen we de baby’s samen in een wieg of ledikant, met het risico dat ze elkaar wakker brullen? Of apart, met het risico dat ze zich eenzaam voelen? Co-sleepen, maar hoe dan? Of misschien allebei op een eigen kinderkamer? Keuzes, keuzes. Pas in de praktijk kom je erachter wat het beste werkt.
  3. Trekken we ze dezelfde kleertjes aan? Sommige volwassen tweelingen vinden het met terugwerkende kracht verschrikkelijk dat ze vroeger altijd dezelfde kleren aan moesten, andere tweelingen willen zélf niet anders. Maar ja, als ze 1-eeiig zijn, zaait dat ook weer verwarring. Mogelijke oplossing: kleed ze matchend aan, maar niet precies hetzelfde. Hoewel de meeste moeders een paar dezelfde outfits waarschijnlijk niet kunnen weerstaan.
  4. Tegelijk voeden of om de beurt? Dit vond ik zelf de lastigste: tegelijk voeden ging het snelste, maar het was haast onmogelijk om ze tegelijk rechtop te houden voor een boertje. En tegelijk aan de borst ging al snel niet meer, omdat ze elkaar van de tiet stootten. Op een gegeven moment had ik een soort ritme gevonden van om de beurt de borst en dan een volgende voeding tegelijkertijd een (gekolfde) fles. En dan maar bidden dat ze niet gingen brullen omdat er een boertje dwars zat en ze nog niet aan de beurt waren.
  5. Wie troost je als eerste? Tweelingexpert Coks Feenstra zegt: troost eerst de baby die het hardste huilt, en praat intussen ook tegen de andere baby. Maar bij mij brulden ze meestal precies even hard en dan werd het toch echt iene-miene-mutte.
  6. Een bakfiets of een moederfiets? Tweelingmoeders hebben het gemiddeld genomen financieel iets lastiger, omdat ze alles dubbel moeten aanschaffen. Een bakfiets is duur, maar gaat wel langer mee dan de moederfiets, omdat er algauw iemand uit het voorste zitje groeit. Wij doen het vooralsnog met een moederfiets, maar zijn al een paar keer omgevallen omdat de fiets te zwaar beladen was. Een fietskar hebben we trouwens ook, maar die staat stof te vergaren omdat we nooit tijd hebben om hem uit te vouwen en aan de fiets te monteren (kortom: alleen handig als-ie uitgeklapt en wel in een garage kan staan).
  7. Hoe krijg je ze op de fiets? Welke fiets je ook hebt, er is sowieso een fase dat je één kind in huis moet achterlaten terwijl je het andere kind op de fiets zet. Omdat er anders eentje de weg op rent. Hetzelfde geldt voor de auto. Wij hebben daarom exceptioneel lang een box gehad in huis. En soms bleef ik maar gewoon binnen.
  8. Tegelijk zindelijk maken of om de beurt? Twee peuters tegelijkertijd zindelijk maken is geen sinecure. Heb je de een op het potje gezet, staat de ander net ergens in een hoekje te poepen. En als de een geen interesse heeft in het hele proces, kan de ander ook zijn belangstelling verliezen. Bij ons is de status quo dat er nog niemand zindelijk is en binnenkort ga ik me focussen op 1 van de 2, en me pas als die uit de luiers is op nummer 2 richten.
  9. Wel of niet hetzelfde speelgoed? Alles dubbel kopen heeft iets dufs en daarom wordt er in tweelingenland heel wat afgevochten om felbegeerde speeltjes. Op een gegeven moment ontkom je er niet aan om van (bijna) alles twee te kopen, bij voorkeur in verschillende kleuren. Of ze allebei iets anders te geven, maar wat dan wel echt van henzelf is. Hoewel dat laatste ook weer ruzies kan opleveren.
  10. Samen in de klas of apart? Gaan je kinderen naar school, dan kom je voor de lastige keuze te staan of je je kinderen uit elkaar haalt of niet. Dit is ook afhankelijk van het tweelingenbeleid dat op school wordt gevoerd. Veel scholen vallen terug op onderzoek uit de vorige eeuw waaruit zou blijken dat uit elkaar halen het beste is, terwijl er tegenwoordig ook geluiden opgaan dat dit lang niet voor alle tweelingen het geval is. Het enige wat je kunt doen: luisteren naar je gevoel. Goed overleggen met de school. En dan kijken hoe je keuze uitpakt in de praktijk. Wij zijn er trouwens nog niet uit.

LEES OOK: Waarom je met een tweeling niet twee, maar dríe keer zo druk bent