10 Manieren om je peuter aan het eten te krijgen

10.10.2017 05:00
menukaart

Heb je een peuter die gewoon alles opeet wat je ‘m voorschotelt? Dan is dit stukje niet voor jou. Voor alle andere ouders: 10 creatieve manieren om een peuter aan het eten te krijgen.

Een baby geef je gewoon de tiet of de fles en ook een dreumes eten geven is relatief makkelijk – op wat geknoei en gesmijt na. “O, de mijne lust alles!” roep je misschien verheerlijkt als andere moeders het over hun moeilijk etende kinderen hebben. Hele olijven gaan erin, en als je even niet oplet drinkt-ie je bier en je koffie op. Maar dan wordt je dreumes een peuter en dan kan het ineens een heel ander verhaal worden. Of niet – maar dan is dit stukje niet voor jou. Tien manieren om een peuter tóch aan het eten te krijgen.

Lees ook: 12 Gouden wetten uit het leven van een peuter.

  1. Laat je peuter kiezen. Tussen twee dingen, anders raakt ie de kluts kwijt. Dus: ‘wil je pindakaas of smeerkaas?’ Zelf de boterham laten smeren helpt ook, hoewel er een risico is dat je peuter na het smeren denkt dat-ie klaar is met eten en de boterham in een hoek smijt.
  2. Laat ‘m voorproeven. Laatst gingen we ergens een broodje bestellen en omdat er geen enkel beleg was wat we thuis ook hadden, vroeg ik of onze peuters een klein beetje beleg mochten voorproeven. Dat mocht, en de broodjes gingen daarna helemaal op. Een beetje inspraak lijkt mij normaal: ik wil zelf ook niet dat iemand anders voortdurend beslist wat ik op mijn brood krijg.
  3. Verstop de groenten. Bijvoorbeeld: in een pastasaus waar je groenten doorheen pureert (gekookte broccoli), in pannenkoekenbeslag, in een omelet, in een quiche in een smoothie – ja zelfs in zelfgemaakt ijs kun je groenten verstoppen. Lang leve de keukenmachine!
  4. Maak er een gezichtje van.
  5. Serveer alles apart en noem het ‘tapas’. Mijn peuters houden er niet van als ze niet kunnen zien wat ze eten omdat het door elkaar heen is gemengd. Als wij couscous, pasta, salade of iets in die richting eten, hou ik voor hen wat groenten apart en serveer dat met nog wat andere dingen die ze lekker vinden. Wij eten dan een normale maaltijd, zij krijgen een bord met wat tomaatjes, komkommer, avocado, mais of boontjes, een plakje worst, een eitje, een stukje kaas – wat er maar in de koelkast ligt. Als ik zeg dat we ‘tapas’ eten, staan ze binnen anderhalve seconde in de keuken dolenthousiast ‘tap-pie’ te scanderen.
  6. Maak er pasta van. Onze peuters halen hun neus op voor rijst, couscous en quinoa. Als we zoiets eten, kook ik extra pasta, hou ik wat saus apart en maak er voor hen een pastagerechtje van. Kun je er geen pasta van maken? Soep werkt meestal ook. Lang leve de blender.
  7. Geef het eerder. Zelfs al eten we om zes uur, soms zijn onze kinderen al te moe en over hun honger heen. Daarom laat ik ze groenten snacken als ik sta te koken, terwijl zij een filmpje mogen kijken. Paprika, komkommer, tomaat – al dan niet met een dipsaus van smeerkaas of humus.
  8. Doe alsof jij het wilt opeten. Zit je peuter nog steeds met een lang gezicht aan tafel, doe dan net alsof jij zijn eten heerlijk vindt en neem een hap. Grote kans dat ie ineens wél wil eten.
  9. Doe om en om. Of het pedagogisch verantwoord is, weet ik niet, maar als het hier moeizaam gaat doen we weleens ‘om en om’. Dus: eerst iets wat ze niet willen eten (spruitje), dan weer iets wat ze heel lekker vinden (ei).
  10. Praat verder nooit over eten tijdens het eten. Voor je het weet heeft je peuter door dat hij een machtsmiddel in handen heeft. Praat over heel andere dingen, laat je peuter lekker aanklooien en geef ‘m desnoods na afloop nog een boterham of yoghurt (ook al mag dat vast niet van het consultatiebureau)
  11. Bonus-tip (niet verder vertellen). Werkt er echt HELEMAAL niets en zit je peuter na een kwartier nog stuurs voor zich uit te staren boven zijn bord met eten, dan heb ik hier nog een extra tip die onder onverantwoord ouderschap valt: zet een leuk filmpje met kinderliedjes op, wacht een minuut of vijf en schuif dan ongemerkt wat eten bij je peuter naar binnen. Maar deze tip heb je uiteraard niet van mij.

Lees ook: Babydingen die je pas waardeert als je een peuter hebt.