5 tips tegen de feestdagenstress (zó blijft het enigszins relaxt!)

20.12.2014 05:00

“It’s the most wonderful time of the year”, zo begint een wereldberoemd kerstliedje. En ja het ís allemaal heel gezellig, die decembermaand, maar óók behoorlijk stressvol. Pedagoge Krista Okma geeft tips om de feestmaand relaxt door te komen.

Vroeger, als kind, waren de feestdagen vooral magisch. Sinterklaas die moeiteloos en met paard en al op het dak kon klimmen en door schoorstenen klauterde. Stunts die ik zelfs mijn vader, superheld nummer 1, nog nooit had zien doen. Nog maar net bijgekomen van alle kado’s op pakjesavond, stond daar dan alweer een prachtige kerstboom in de kamer. Tadaaa! Mooi versierd én met een paar pakjes eronder. Van mijn moeder, want de kerstman bestond alleen maar in Amerika, maar toch. Nog meer pakjes. Om open te maken tijdens ons uitgebreide kerstontbijt aan de rijkelijk gedekte tafel. Vol met kaarsjes, kerstboomboter, en chocoladekransjes.

Maar dit was allemaal voordat ik zelf kinderen kreeg en de party-organisor werd van dit hele gebeuren. Naarstig alle leugens aan elkaar knopend. Nee, je kunt je schoen vanavond niet zetten want Sinterklaas heeft het druk (zo druk dat hij geen tijd had om naar de HEMA te rennen voor het zoveelste schoenkado). Ja, Sinterklaas kan wel op verschillende plekken tegelijk zijn want hij heeft heel veel hulp Sinterklazen (hij wéét hoe je een netwerk inschakelt, daar kunnen wij nog wat van leren). En dan moet kerstmis dus nog komen. De ergste stress met de kinderen heb je nu wel gehad, maar kerst trekt al snel een wissel op je relatie (en tja, daarmee uiteindelijk ook op de kinderen: unhappy parents, unhappy kids). De tips hieronder gaan vást helpen om ervoor te zorgen dat dit beter gaat verlopen dan het hele verhaal hierboven.

Tip 1  – Tweede kerstdag bestaat niet

Tweede kerstdag is een verzinsel. Van een stel dat ieder jaar opnieuw ruzie kreeg over bij welke schoonouders ze eerste kerstdag zouden doorbrengen. Maar dat stel (ergens uit Noord-Europa) leeft allang niet meer, en jullie lossen dit gewoon heel anders op. Het ene jaar naar het ene huis, het andere jaar naar het ander. En op 26 december genieten jullie ervan dat zelfs je werkgever vindt dat het een officiele feestdag is. Een lekker thuisblijfdagje. Pizzaatje in de oven, kerstfilmpje kijken, niets meer aan doen.

Tip 2 – Make up don’t break up

We maken heel veel ruzie rond de feestdagen. Over die schoonouders dus, maar ook over hoeveel geld er uitgegeven wordt aan eten en kado’s. Over wie de tafel dekt, weer afruimt en de kerstbroodkruimels onder de tafel vandaan zuigt. En over dat er te weinig tijd is voor elkaar en de kinderen. Al die wijn en champagne helpen ook al niet mee: enigzins beneveld maken we van die nieuwjaarswens onder de misletoe al snel een heuse affaire. Uiteindelijk sneuvelen er zelfs een hoop relaties. Laat het dus vooral niet zover komen: ruzie geeft een perfect excuus om het weer – hartstochtelijk – goed te maken. Stel een echte breuk op zijn minst uit tot volgend jaar. Van uitstel komt vast afstel.

Tip 3 – Wandel!

Het is niet voor niets dat half Nederland tijdens de kerstdagen aan de wandel gaat. Alles beter dan op een paar vierkante meter opgesloten zitten met familie, schoonfamilie en ander gespuis. ‘Goede gesprekken’ voerend, terwijl je niet anders kan dan elkaar recht in de ogen kijken. Tijdens een wandeling, in het park, het bos, of desnoods over het parkeerterrein, kun je diezelfde gesprekken voeren zonder oogcontact. Of gewoon niet. Een willekeurig babbeltje over dat grappige vogeltje daar op die tak, of de nieuwe auto van de buurman, is ook prima om de tijd mee te vullen.

Tip 4 – Skip die 1 januari-voornemens

Goede voornemens veroorzaken al in de aanloop onnodig veel stress: met trillende handen rook je de dertig-na-laatste peuk; terwijl je nu nog warmpjes op de bank hangt zie je jezelf al in het donker en de kou kikkersprongen doen met die bootcampclub die in januari van start gaat; of je begint het nieuwe jaar al in de rode cijfers doordat je de sale to-taal hebt leeggeshopt. Want vanaf 1 januari mag het niet meer. Maar een datum moet wel de slechtste motivator óóit zijn om ergens mee te beginnen of mee op te houden. Zeker met iets wat je blijkbaar tot nu toe niet is gelukt. Om over je timing nog maar niet te spreken. Hoeveel stress wil je hebben? 21 maart of 17 juli zijn ook prima data om die lang uitgestelde verandering aan te gaan. Kun je in de tussentijd nog even nadenken over wat wél een goede motivator is.

Tip 5 – Het is zo weer januari

December gaat vanzelf voorbij. Het hele Sinterklaasgebeuren heb je weer overleefd . Vraag niet hoe, maar je hebt het overleefd. Met kerst zal het net zo gaan. Echt. Vraag niet hoe, maar het gaat je lukken.

 

Krista Okma is al ruim vijftien jaar pedagoog en ontwikkelingspsycholoog, moeder van drie kinderen (8, 7 en 4 jaar) en auteur van diverse opvoedboeken. Haar meest recente boek is Minipubers! – een survivalgids voor ouders van kinderen van 6-12 jaar. www.kristaokma.nl.

UU1788_Minipubers_COV 2.indd