Birth Day: zo bevallen vrouwen over de hele wereld (gaat dat zien!)

Toen Philippine elk moment kon gaan bevallen van haar tweede kind was al bekend dat ze dit in het ziekenhuis zou gaan doen, dat op slechts tien minuutjes rijden van haar huis ligt. Maar dat gaat niet overal zo. Fotograaf Lieve Blancquart maakte een boek over hoe kinderen overal ter wereld geboren worden: Birth Day.

Ik wist van te voren dat, als het zover zou zijn dat ik zou gaan bevallen, een verloskundige of een gynaecoloog mijn bevalling zou begeleiden. Mijn man Reinier zou tijdens het puffen mijn hand vasthouden en na de bevalling zou hij de navelstreng doorknippen. Nadat de nieuwbakken baby een uurtje op mijn borst heeft gelegen zal hij worden gewogen, aangekleed worden, eten we nog even snel een beschuit met blauwe muisjes en mag de baby – als alles goed is – met ons in de Maxicosi weer terug naar huis. Dit is zo ongeveer het meest standaard scenario bij een Nederlandse bevalling. Maar hoe anders gaat dat over de rest van de wereld?

Wereldwijd worden er dagelijks 364.501 kinderen geboren. Iets wat zo gewoon is en aan de andere kant toch ook weer zo bijzonder. Dat vond ook fotograaf Lieve Blancquaert, die een boek maakte over hoe de wereld zijn kinderen verwelkomt; Birth Day. “We worden allemaal op dezelfde manier geboren, maar alles verandert op het moment dat we onze eerste adem uitblazen. De manier waarop een kind ter wereld komt, is een spiegel van de maatschappij, en de plek waar onze wieg staat, bepaalt onze toekomst. Dat fascineert mij,” zegt Lieve.

Het idee voor ‘Birth Day’ ontstond toen Lieve in de Afghaanse hoofdstad Kabul zag hoe vrouwen in afschuwelijke omstandigheden moeder werden. Later zag ze het weer, in Burundi en in Congo. Twee jaar lang reisde zij met haar camera de wereld rond om te zien hoe ouders hun kinderen verwelkomen. Van Israël tot Siberië en van Shanghai tot Rio de Janeiro. Het resultaat is een prachtig boek met foto’s en indrukwekkende verhalen van moeders en bevallingen over de hele wereld.

Het boek ‘Birth Day’ kun je hier bestellen. De VPRO heeft de 9-delige televisieserie ‘Birth Day’ uitgezonden. Een must-see voor alle moeders (in spe).

Voor meer informatie zie: www.geboortenis.nl

BD 3. Sisimiut, Groenland_p 77

1. Sisimiut, Groenland

BD 5. Kelaat m'gouna, Marokko_p 125

2. Kelaat M’Gouna, Marokko

BD 2. Nairobi, Kenia_p 52-53

3. Nairobi, Kenia

BD 1. Shanghai, China_p 32

4. Shanghai, China

BD 6. Prey, Cambodja_p 154

5. Prey, Cambodja

BD 4. Koeweit-Stad, Koeweit_p 84

6. Koeweit-stad, Koeweit

Beelden: Lieve Blancquaert

3D Birthday_NL+rug

Lees ook