Breath Holding Spell – het ziet er eng uit, maar is ongevaarlijk

27.03.2018 00:10

Philippine had er nog nooit van gehoord, Breath Holding Spell, totdat haar zoontje er eentje kreeg. Ze schrok zich een ongeluk, maar hoorde later van een arts dat het ongevaarlijk is. En redelijk vaak voorkomt ook. 

LEES OOK: Als papa van huis is staat mama doodsangsten uit

Twee jaar geleden had mijn oudste zoon zijn eerste – en tot nu toe enige – ‘breath holding spell’. Na een heerlijke speelochtend, legde ik hem in bed voor zijn middagslaapje. Daar dacht meneer anders over, hij wilde nog niet gaan slapen. Er volgde een driftbui waarbij hij met lange uithalen aan het huilen was. Ik was al die tijd bij hem. Op een gegeven moment wilde hij een nieuwe hap lucht nemen voor een nieuwe uithaal en terwijl we elkaar aankeken zag ik zijn oogjes wegdraaien en werd hij zo slap als een pop. Hij begon zelfs blauw te worden en was niet meer aanspreekbaar. Met zijn lijfje maakte hij schokkende bewegingen. Doodeng. Ik denk dat hij in totaal een halve minuut buiten bewustzijn is geweest, maar dit waren de langste 30 seconden van mijn leven. Later op de Eerste Hulp vertelde een arts mij dat dit waarschijnlijk een ‘breath holding spell’ moet zijn geweest. Maar wat is dat nu precies?

Een breath holding spell ontstaat vaak na een heftige emotie, zoals een driftbui of heel hard huilen (angst of verdriet). Maar het kan ook ontstaan als je kind heel hard is gevallen bijvoorbeeld. Bij het uitademen stopt een kind met ademen, vaak tijdens een uithaal van het huilen. Sommige kinderen rollen met hun ogen, worden blauw en schokken met hun lijfje. Ze verliezen hun bewustzijn en vallen flauw. Door dit flauwvallen ontspant het lijfje weer en komen ze weer bij. De ademhaling komt dan ook weer terug. Vaak duurt dit een paar seconden, soms iets langer.

Vanaf ongeveer 6 maanden kunnen Breath Holding Spells zich voordoen, totdat kinderen een jaar of 6 zijn. Vanaf 4 jaar neemt dit weer af omdat kinderen zich dan beter kunnen uitdrukken. Ze raken minder snel gefrustreerd en hun driftbuien zullen dan ook minder snel overgaan in een BHS. Tussen de 6 en 18 maanden komt vaak de eerste BHS voor. Dit kan eenmalig zijn, maar ook meerdere keren per dag gebeuren.

Hoewel het er ontzettend eng uitziet (zeker de eerste keer), is het absoluut niet schadelijk voor je kind. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind ‘erin blijft’ of dat er gevolgen zijn voor zijn ontwikkeling, ondanks het feit dat zijn ademhaling even stopt. Let er wel op dat je kind zich niet bezeert tijdens zo’n aanval. Laat hem dus niet alleen op de commode of de bank liggen, want als hij gaat schokken met zijn lijfje kan hij eraf vallen. Je kunt je kind het beste op de zij leggen. En blijf zelf rustig. Een trucje van de kinderarts is om zachtjes in het gezicht te blazen. Hierdoor komt je kind vaak weer bij. Je kunt ook een koud washandje tegen het gezichtje houden, maar ik vraag me af of je tijdens een BHS van je kind tijd hebt om naar de badkamer te lopen, een washandje te pakken en die nat te maken.
Heeft je kind regelmatig een BHS een maak je je zorgen? Ga dan langs de huisarts en laat een medische oorzaak uitsluiten.

LEES OOK: Hier zijn eigenlijk alle moeders bang voor