De perfecte barbecue (met superfood voor de kinderen!)

06.06.2014 15:00
bbq met kinderen

Barbecuen lijkt altijd makkelijker dan het is. Wat eten de kinderen? Wat eet jij? En hoe blijft het ook nog gezond (en liefst een beetje snel?) Zo dus! En laat de buren maar aanschuiven!

Jongens het wordt topweer! En we hebben weer een lang weekeinde voor de boeg dus: zullen we gaan bbq’en? Voor mezelf weet ik het altijd wel, nou ja, ik eet geen vlees maar voor volwassen gasten pleur ik er gewoon wat vlees op, en ze zijn blij!
Maar voor de kinderen?
Dat het ook een beetje gezond is?
Ik heb erover nagedacht en iets gevonden.
Daarna maak ik nog wat recepten voor de volwassenen (nooit tegelijk eten, eerst de kinderen, en dan héhé jij en je gasten).

Dit lusten ze allemaal, ook alle vriendjes die ongetwijfeld blijven hangen als de bbq eenmaal aan is.

PicMonkey Collage

KINDERSPIESJES

Gepofte zoete aardappel met worstspiesjes.
Okee, we nemen een paar grote braadworsten, biologisch, kiloknaller – het maakt bij worsten niet echt uit, zolang ze maar lekker dik zijn. Als je snel last hebt van schuldgevoel, neem dan biologisch.

Je hebt nodig voor 4 kinderen:

Houten spiesjes (ik gebruik altijd die houten tapasprikkers van AH)
4 dikke worsten
1 paprika
1 rode ui
1 komkommer
een beetje honing
een beetje mosterd
een beetje rozemarijn
3 eetlepels olijfolie
4 zoete aardappels
een paar eetlepels creme fraiche
een komkommer
een bos penen

Zet eerst een paar glaasjes gesneden komkommer en wortels op ooghoogte van de kinderen, zodat ze vast wat groente binnen krijgen.

Snijd alle worsten in 3 gelijke stukken (zonder aan Dexter te denken) en leg ze in de marinade van honing, mosterd, rozemarijn (3x een eetlepel). Laat lekker een uurtje liggen, maar eerder eruit kan ook. Het is gewoon een manier om ze vast aan de real thing te laten wennen: de smaak van marinade.

Wikkel de zoete aardappels in aluminiumfolie, en gooi die als eerste in de bbq, want dat aardappels poffen kan weleens een uurtje duren. Duw er af en toe met iets bots op, als ze zacht beginnen te worden en meegeven zijn ze gaar. (Je kan er ook 1 extra bij leggen die dienst doet als testexemplaar.)

Maak dan de kinderspiesjes. Doe een stukje worst, dan een stukje paprika, dan weer een stukje worst, dan een stukje rode ui en sluit af met een stuk worst. (Ik ken geen kinderen die rode ui eten, maar ze moeten er een keer van proeven toch?). Rooster de spiesjes op de bbq in circa 10 minuten gaar.

Haal de zoete aardappels eruit, verkoop ze als ‘suikeraardappels met slagroom’, snijd ze deels open, doe er de room op en serveer met de spiesjes. Zoete aardappels zijn veel gezonder dan gewone en er zitten meer voedingsstoffen in. Ze worden zelfs superfoods genoemd, maar dat vind ik een beetje overdreven.

Laten we zeggen dat het een gebrek aan vitaminen bij een bbq compenseert.

 

VOLWASSENETEN

Maak nu het volwassen eten, voor zover je daar nog niet aan toe was.

Je hebt nodig:

3 lamskoteletjes per persoon
4 teentjes knoflook
een zak rucola
een bakje parmezaanse snippers
twee blikken witte bonen, liefst in twee verschillende formaten: Cannelli bonen en gewone witte bonen (zonder tomatensaus!!!).
een lekker grote bos platte peterselie
250 g cherrytomaatjes
Balsamico
Olijfolie
Stokbrood

Chop de knoflook en leg deze in de kindermarinade. Haal de lamsbouten er doorheen en laat even rusten.

Chop het restje rode ui van de kinderen fijn en leg even in een schaaltje azijn (dan wordt het minder scherp).

Gooi de blikjes bonen in een vergiet en laat goed uitlekken. Gooi in een schaal.

Snijd de cherrytomaatjes in 4 stukjes en haal het natte deel eruit.

Chop de peterselie (je moet het zien als sla of groente en niet als kruiden) grof en meng door de bonensalade.

Gooi er de rode ui, een beetje citroensap, olijfolie en peper overheen, en meng goed.

Klaar!

 

Schud de zak rucola leeg, gooi er wat olie en balsamico over, bestrooi met parmezaanse kaas.

Grill de lamsbouten op de bbq in circa 8 minuten gaar.

Serveer met stukken stokbrood, liters rosé en/of spannende biertjes.

 

 

Foto: Thinkstock