Goedbedoeld of niet. Deze dingen moet je écht niet zeggen na een miskraam

08.09.2017 04:45
Goedbedoeld of niet. Deze dingen moet je écht niet zeggen na een miskraam

Ouders die een miskraam hebben moeten doormaken, voelen zich vaak eenzaam en onbegrepen. Het ene moment zijn ze vol verwachtingen over hun toekomstige kindje, en het volgende moment valt hun droom in duigen. Vervolgens kan het heel moeilijk zijn zo’n grote teleurstelling te delen met je omgeving, omdat hun reacties soms onbedoeld heel pijnlijk of kwetsend kunnen zijn. 

Natuurlijk bedoelen mensen het vaak niet kwaad, maar op bepaalde goedbedoelde opmerkingen zit je na een miskraam gewoon écht niet te wachten. Daarom is The Miscarriage Association de campagne #SimplySay begonnen. Hiermee willen zij laten zien welke opmerkingen niet, en welke opmerkingen juist wel op prijs gesteld worden na een miskraam.

Lees ook: Waarom je nooit meer onbezorgd zwanger bent na een miskraam

Natuurlijk is het begrijpelijk dat mensen ongemakkelijk kunnen worden van zulk verdrietig nieuws, en vaak hun opmerkingen niet kwaad bedoelen. Maar toch is het belangrijk dat mensen zich realiseren dat opmerkingen als ‘volgende keer beter’ en ‘je kan in ieder geval zwanger worden’ gewoon echt niet kunnen.

Niet zwanger kunnen worden is natuurlijk ook heel pijnlijk, maar staat compleet los van het verdriet dat een miskraam met zich meebrengt.

Voor stellen die een miskraam hebben moeten doormaken is opnieuw proberen vaak heel eng. Want wat als het weer mis gaat? Het is gewoon geen kwestie van simpelweg opnieuw proberen. Je moet eerst afscheid nemen van je vorige zwangerschap, en de onbezorgdheid die je hiervoor misschien wel kon ervaren, zal nooit meer helemaal terugkomen.

Zo makkelijk gaat het nou eenmaal niet. Het is geen kwestie van een beetje pech. Voor de meeste stellen is het een traumatische gebeurtenis. En dan is het pijnlijk als mensen beginnen over ‘geluk hebben’. Ook al is het goed bedoeld.

Niet doen, oké, gewoon niet. Hier heb je op zo’n moment gewoon zó weinig aan, en je gaat je er alleen maar meer druk om maken.

Natuurlijk ben je dankbaar voor de kinderen die je hebt. Maar die staan toch compleet los van het verlies dat een stel ervaart. Impliceren dat rouwen om een verloren kind ondankbaar is tegenover je andere kinderen is lomp en ongevoelig.

Het laatste waar een vrouw die een miskraam heeft doorstaan op zit te wachten is iemand die haar verdriet bagatelliseert, omdat het ‘nog geen echt kind’ was. Diezelfde vrouw heeft zich waarschijnlijk al talloze malen ingebeeld hoe het zou zijn na de geboorte. Voor haar is het kind al ‘echt’ sinds het moment dat er twee streepjes verschenen op de test.

Het allerlaatste wat je moet doen, is de vrouw het gevoel geven dat er schuld bij haar ligt. Bij veel miskramen is de precieze oorzaak onbekend, maar op geen enkele manier is het constructief om de schuld bij de moeder te gaan zoeken.

Maar wat kan je dan wel zeggen tegen iemand die een miskraam heeft gekregen? Nou, zoiets bijvoorbeeld:

Vaak is het genoeg om iemand simpelweg te laten weten dat je er voor diegene bent. Of ze nou willen praten, uithuilen of afleiding zoeken, laat ze weten dat ze bij jou terecht kunnen. En dat je deelt in hun verdriet en woede, zonder de oorzaak ervan bij hen neer te leggen. Miskramen gebeuren, zonder dat mensen daar controle over hebben.

Hopelijk kan deze campagne mensen meer inzicht geven in wat ze moeten zeggen tegen mensen die dit hebben meegemaakt, zodat ze ze beter kunnen steunen.

Bron: Scary Mommy / Facebook, omslagbeeld: Facebook

Lees ook: Indrukwekkend! Vrouwen delen hun verhalen over hun miskraam op Instagram