Drinkpakjes in de ban (Het zorgt voor dikke kinderen met wegrottende tanden!!!)

04.02.2016 11:50

Als Femke met peuterzoon Max in de supermarkt loopt, begint hij altijd te zeuren om een fruitknijpzakje of een pakje chocomelk. En als Barbara haar kleuterzoon naar school brengt ziet ze dat de helft van de kinderen in zijn klas een drinkpakje roosvicee in hun broodtrommel heeft. SUPERSLECHT!  In drinkpakjes zitten meer suikers in dan in cola. Kinderen komen er van aan en krijgen gaatjes.

Die populaire drinkpakjes die veel kinderen mee naar school krijgen zijn enorm ongezonde suikerbommen: bijna één op de vier drinkpakjes bevat zelfs meer suikers dan Coca-Cola, zo stelt Foodwatch. Cola is al extreem zoet met zo’n vijf suikerklontjes per glas. Foodwatch onderzocht 194 drinkpakjes die de grote vijf supermarkten verkopen. Onder de 45 drinkpakjes met meer suikers dan Cola bevinden zich veel ‘vruchten’-drankjes met toegevoegd suiker, chocomel en drinkyoghurts. Minister Schippers is opgeroepen om de voedselindustrie regels op te leggen.

Teveel suiker is slecht. Dat weten we. Maar hoe slecht…dat beseffen we vaak niet goed genoeg. Ik was zelf gisteren nog bij het consultatiebureau en toen ik hoorde dat mijn kind een prima gewicht heeft, schaamde ik me niet voor het feit dat hij er meerdere bekers diksap en roosvicee per dag doorjast. Maar dat gewicht is dus niet het enige waarover we ons zorgen moeten maken, zei de consultatie-arts. De tanden van jonge kinderen gaan er ook aan door al die zoete zooi. Recent schreven we op me-to-we al over het feit dat kinderen steeds jonger met gaatjes bij de tandarts zitten. Besef dat: peuters van twee en drie jaar met vullingen. Dat gebeurde in mijn jeugd niet. Gewoonweg, omdat ik alleen thee en water te drinken kreeg. Nu bezwijk ik onder de druk van mijn zoon die alleen maar ‘SAP’ (diksap) wil. Maar dat is echt niet oké, want de zuren in al die drinkpakjes en flessen diksap en roosvicee maken het glazuur zacht. Zeker als kinderen de hele dag aan een rietje of een fles lurken. Dat betekent namelijk een constante aanval op de tanden. En als je na zo’n pakje of flesje poetst, poets je zo het glazuur eraf. Glazuur dat nooit meer terugkomt. Tanderosie heet dat.

Ik ga drastisch minderen met de sappen, want als ik iets erg vind, is het wel een slecht gebit. Zeker op jonge leeftijd. In feite is het zo: we verwennen onze kinderen met zoete drankjes, maar tegelijkertijd verwaarlozen we ze. Ban de (dagelijkse) drinkpakjes! Eén beker diksap op een dag is ruim voldoende!

Lees ook: Het gaat slecht met de gebitten van onze peuters