Het geboorteplan; wat is het en wat moet daar allemaal in?

24.04.2016 04:55
geboorteplan

Het verloop van een bevalling valt helaas niet te plannen. Maar om teleurstellingen te voorkomen, kun je wel je wensen aangeven in een zogeheten geboorteplan, of bevalplan. Maar wat is dat nou precies is en wat staat daar allemaal in?

Lees ook: Wat je allemaal denk tijdens de bevalling (maar niet zegt)

In een geboorteplan staat simpelweg hoe jij zou willen dat je bevalling gaat. Dit is geen uitgebreid verslag van drie A4-tjes – vaak is er tijdens de bevalling echt geen tijd voor de verloskundige of gynaecoloog om dit helemaal door te lezen – maar een beknopte samenvatting van de dingen die jij echt belangrijk vind. Bijvoorbeeld of je wel of geen pijnbestrijding wilt, of er wel of geen stagiaire bij mag zijn, in welke houding(en) je wilt gaat persen, etc.

Tijdens de 30e en 36e week van je zwangerschap maak je een geboorteplan en bespreek je die met je verloskundige. Zijn je wensen haalbaar? Misschien zijn er toch medische of praktische bezwaren, dan kun je een alternatief bespreken en je plan aanpassen. Zo’n plan staat natuurlijk niet vast. Als jij tijdens je zwangerschap opschrijft dat je absoluut geen ruggenprik wilt, maar je daar na 10 uur weeën opvangen met nog maar 3 centimeter ontsluiting anders over denkt, kan dat natuurlijk altijd!

Zo’n geboorteplan is echt nuttig en dwingt je om bewust na te denken, samen met je partner, over je bevalling. Hoe zou je willen dat die verloopt? Wat zijn jullie wensen en verwachtingen, en zijn die realistisch? Misschien heb je bepaalde angsten voor de bevalling of is er tijdens een eerdere bevalling iets gebeurd waar je nu weer heel erg tegenop ziet of dat je anders zou willen. Het is goed om daar vooraf goed over na te denken en met je verloskundige of gynaecoloog te bespreken. Daarnaast geeft zo’n bevalplan je het gevoel dat je tijdens de bevalling toch nog betrokken blijft bij wat er gebeurd, ondanks dat je het misschien zelf op dat moment niet kan vertellen.

Let er wel op dat de dingen die je opschrijft ‘wensen’ zijn. Je kunt natuurlijk wel vermelden dat je absoluut geen knip wilt, maar als op moment suprême blijkt dat je baby het niet meer goed doet of vast zit, of je op het punt staat om van voor naar achter uit te scheuren (totaalruptuur), dan zal de verloskundige of gynaecoloog toch echt de schaar pakken, of je dat nu leuk vindt of niet. Bedenk wel dat ze echt het beste voor hebben met moeder én kind. Ook je romantische thuisbevalling kan in de soep lopen, want je moet naar het ziekenhuis omdat de ontsluiting niet vordert bijvoorbeeld, je kindje moet naar de kinderafdeling en dus van jouw warme borst af, houdt met alles rekening en schrijf in het geboorteplan wat je in die situaties belangrijk vindt. Op die manier ben je zo goed mogelijk voorbereid.

Wat staat er allemaal in het geboorteplan?
– Waar je het liefst zou willen bevallen
– Wie er bij je bevalling aanwezig mogen zijn
– In welke houding(en) je gaat persen
– Of je pijnstilling wilt, en zo ja, wat
– Of je de baby zelf wilt aanpakken
– Wie de navelstreng gaat doorknippen
– Of je borstvoeding wilt geven

Hier kun je online een geboorteplan invullen en uitprinten. Schrijf je er zelf eentje dan kun je hier een checklist downloaden.

Bekijk ook de wanhopige zoekgeschiedenis van een kersverse moeder




Lees ook: Wat je tijdens de bevalling dus echt niet wilt horen