Niet getrouwd, wel kinderen? Dit moet je regelen!

01.06.2020 00:10
niet getrouwd wel kinderen

Ben je zwanger en heb je alleen een samenlevingscontract? Dan krijg je met wat extra regelwerk te maken voor de geboorte van je kind. Namelijk het erkennen van de ongeboren baby en het regelen van ouderlijk gezag. Maar wat houdt dat precies in?

Lees ook: Het geboorteplan; wat is het en wat moet daar allemaal in?

Als je niet bent getrouwd of geen geregistreerd partnerschap hebt, is de biologische vader van je kind niet de officiële vader. Hiervoor moet hij de ongeboren vrucht erkennen. Dit kun je bij de Burgerlijke Stand regelen in je gemeente. Ook duomoeders zonder partnerschap of registratie moeten dit doen (alleen bij een onbekende donor. Bij een bekende donor moeten getrouwde vrouwen hun kind wel erkennen). Maar met erkennen alleen ben je er nog niet. Je hebt namelijk geen ouderlijk gezag en bent dus niet de wettelijke vertegenwoordiger. Hiervoor moet je na de geboorte ook nog ouderlijk gezag aanvragen bij de Rechtbank. Maar dit doe je tegenwoordig heel gemakkelijk online. Je kunt overigens geen ouderlijk gezag aanvragen voordat je je kind erkend hebt.
Wanneer je getrouwd bent, is je partner automatisch (wettelijk) de vader.

Waarom erkennen?
– omdat er tussen jou en je kind een juridische band ontstaat (familierechtelijke betrekking)
– met de erkenning teken je de onderhoudsplicht tot 21 jaar
– na een scheiding heb je recht op omgang, informatie en consultatie. Dat betekent dat de verzorgende ouder de plicht heeft om jou op de hoogte te stellen van belangrijke ontwikkelingen van jullie kind.
– jij en je kind worden elkaars wettelijke erfgenamen
– omdat je samen met je partner de achternaam van je kind kan kiezen
– omdat je kind eventueel jouw nationaliteit kan krijgen. Dit is afhankelijk van het recht van het land waarvan jij de nationaliteit hebt. Heb je de Nederlandse nationaliteit, dan krijgt je kind ook automatisch een Nederlandse nationaliteit.

Je kunt erkennen als je 16 jaar of ouder bent, geen bloedverwant bent, er niet meer dan twee ouders zijn (als het kind bijvoorbeeld geadopteerd is door de vrouwelijke partner, kun je als biologische vader niet meer erkennen) en je niet onder curatele staat.
Ga je erkennen dan neem je een geldig legitimatiebewijs mee en als dit jullie eerste kindje is, dan moet de moeder ook aanwezig zijn bij het erkennen. Het beste moment om dit te doen is tijdens de zwangerschap. Bij de geboorteaangifte kan ook, maar aangezien dit binnen 3 dagen moet gebeuren (en moeders dan waarschijnlijk nog niet echt staat te juichen om een ritje naar het gemeentehuis te maken) kun je dit beter van de voren maar geregeld hebben. Je kan een kind ook erkennen als hij/zij ouder is. Tot 12 jaar heb je toestemming nodig van moeder en kind, vanaf 16 jaar oud alleen toestemming van het kind zelf.

Naast erkennen moet je ook ‘ouderlijk gezag’ aanvragen als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt. Dit kan je partner alleen doen als hij het kind ook heeft erkend. Via het digitale loket Rechtspraak kun je dit verzoek indienen door middel van het aanvraagformulier ‘Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige’.

Lees ook: “Moet ik mijn relatie op het spel zetten voor een derde kind?”