Gets, mijn kind heeft krentenbaard. Wat doe je eraan?

20.12.2019 00:10

Regelmatig hangt bij Philippine’s crèche een briefje waarop staat dat er krentenbaard heerst. Vervelend, heel besmettelijk maar gelukkig niet gevaarlijk. Krentenbaard, wat is het, hoe kom je er aan en vooral: hoe kom je er weer vanaf?

Wat is Krentenbaard?
Krentenbaard, ook wel Impetigo genoemd, is een besmettelijke ontsteking van de huid, veroorzaakt door een bacterie – de stafylokok. Kinderen onder de 12 jaar kunnen hier het meest last van hebben, maar ook als volwassene kun je krentenbaard krijgen. Krentenbaard kan verspreid zitten over het hele lichaam, maar komt het meest voor rond de neus of de mond. Vandaar ook de naam: Krenten Baard. Echt fris ziet het er niet uit; wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes erop. Soms kan het jeuken.

Hoe krijg je Krentenbaard?
Kinderen en volwassenen kunnen tijdelijk (of sommige altijd) drager zijn van de stafylokok-bacterie. De meeste mensen hebben hier geen last van, maar soms ontstaat hierbij krentenbaard. Meestal op een plekje op de huid waar al een schaafwondje of eczeemplek zit. Er ontstaan wondjes, rode plekjes en blaasjes met gele pus. Als deze blaasjes indrogen komt er een geelbruin korstje op. Hoe vervelend het ook is, en verleidelijk ook om die korstjes eraf te willen krabben: niet doen. Hiermee verspreid je het alleen maar. Hou bij kinderen daarom de nageltjes kort en probeer ze uit te leggen er niet aan te friemelen. Ook al kriebelt het heel erg. Als de wondjes en blaasjes volledig zijn ingedroogd, is de krentenbaard niet meer besmettelijk.

Op scholen en kinderdagverblijven heerst vaak krentenbaard omdat het virus zich gemakkelijk kan verspreiden via bijvoorbeeld speelgoed. Of als een kind hoest of niest zonder zijn hand voor de mond. Heeft iemand in het gezin krentenbaard? Dan kun je er eigenlijk de klok op gelijk zetten dat broertjes/zusjes/vriendjes/vriendinnetjes in de klas er ook mee te maken zullen krijgen, omdat het jammergenoeg zo ongelofelijk besmettelijk is.

Wat kun je doen bij krentenbaard?
Eigenlijk is besmetting onder kinderen bijna niet te voorkomen, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen.
– Probeer er niet aan te krabben
– Was regelmatig de handen met zeep en droog ze goed af. Gebruik het liefst een aparte, schone handdoek die je iedere dag verschoont.
– Hou de nagels goed schoon en kort
– In tegenstelling tot het haverbadje wat bij waterpokken wordt aangeraden, kun je bij krentenbaard eigenlijk weinig/niets doen.
– Eventueel kun je het speelgoed wat je kind met krentenbaard heeft aangeraakt schoonmaken met zeep. Ontsmettingsmiddelen werken niet beter dan gewone zeep.

Heeft jouw kind krentenbaard? Dan mag hij/zij in principe gewoon naar het kinderdagverblijf of naar school. Voor de zekerheid kun je de afspraken voor kinderen met krentenbaard even na vragen. Maar als de krentenbaard zichtbaar is, is het virus al een tijdje in het lichaam en heeft het zich dus ook al kunnen verspreiden. Je kind thuishouden houdt dit niet tegen.

Binnen 1-3 weken gaat krentenbaard weer over en de wondjes en blaasjes laten gelukkig geen littekens achter. Helaas is het niet zo dat als jouw kind krentenbaard heeft gehad, het dan immuun is. Kinderen (en volwassenen) kunnen vaker krentenbaard krijgen. Je hoeft met krentenbaard niet per se naar de huisarts (als je maar wel eerst bovenstaande adviezen uitvoert), tenzij de krentenbaard terug blijft komen, of niet weggaat of zelfs erger wordt. De huisarts kan dan antibioticatabletten, -zalf of -kuur voorschrijven. Hierdoor geneest krentenbaard sneller.

LEES OOK: Waterwratjes: zijn ze besmettelijk en wat kun je ertegen doen?