Handig! Zo leer je je kinderen van jongs af aan met geld omgaan

24.07.2018 04:55
Handig! Zo leer je je kinderen van jongs af aan met geld omgaan

Voor kinderen van tegenwoordig wordt geld steeds meer een abstract concept. Bijna alle betalingen verlopen inmiddels online, per pin of via contactloos betalen. Daarom is het belangrijk dat kinderen van jongs af aan de waarde en betekenis van geld leren. Een skill waar je later veel baat bij hebt. 

Volgens het Nibud is 6 een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld geven. Echter, dat betekent niet dat kinderen onder de 6 nog helemaal geen interesse hebben in het concept geld. Sterker nog, hoe jonger je begint met het stimuleren van begrip omtrent geld, hoe beter kinderen later met geldzaken om kunnen gaan.
Hoe praat je met peuters over geld? 

Houd het simpel: mensen gebruiken geld om dingen te kopen, en muntjes en briefjes hebben waarde. Zodra kinderen beginnen op te merken dat er zoiets bestaat als geld, kan je ze erover leren. Dit kan al vanaf 2 jaar oud. Praat met ze over speelgoed, een spelletje of een boek wat ze willen hebben, en hoe veel dit kost. Vervolgens kan je met ze praten over hoe lang het duurt om dat bedrag te verzamelen. Zorg dat je het concept simpel en op hun niveau houdt, maar ga het onderwerp niet uit de weg.

Wat ouders verder kunnen doen

Praat over hoe mensen aan geld komen: ‘Op deze leeftijd leg je een belangrijke basis voor het begrip van je kind. Praat over de verschillende banen die mensen kunnen hebben, en hoe ze hier geld mee verdienen. Praat over het verschil tussen wat je nodig hebt, en wat je graag zou willen hebben. Eten heb je nodig, speelgoed wil je gaag.

Leer je kinderen muntjes herkennen en tellen: Begin met het introduceren van de verschillende muntjes, en hun waardes. Het makkelijkst is van klein naar groot: 5 cent, 10 cent, 25 cent, en 50 cent. Daarna de euro’s. Peuters hoeven nog geen begrip te hebben van de getallen, maar je kan ze bijvoorbeeld wel leren dat twee muntjes van een soort, een van een ander soort waard zijn.

Introduceer een spaarpot: ‘Koop een spaarpot en geef je kind bijvoorbeeld vijf euro voor zijn of haar verjaardag. Voor elke euro die hij of zij in de spaarpot doet, krijgt hij een beloning (bijvoorbeeld een snoepje). Zo maak je je kind enthousiast voor sparen.’

Speel met geld: Speelgoedkassa’s, monopoly-geld, winkeltje spelen: het helpt allemaal bij het creëren van begrip over hoe geld in de echte wereld werkt. Neem je kinderen af en toe mee bij boodschappen doen, zodat ze zien dat het in het echt ook zo werkt dat je geld betaalt voor bepaalde spullen.

Reken dingen (voor je kind) cash af: Ben je samen in de winkel, en ziet je kind bijvoorbeeld iets van speelgoed wat hij of zij graag wil hebben, betaal dit dan contact. Als je pint, heeft je kind veel minder besef van het feit dat er geld betaald wordt. Laat zien hoe veel geld/muntjes je gaat betalen, zodat je kind een besef krijgt van de waarde van de gekochte spullen.

Bron: Buzzfeed 

LEES OOK: 6 Manieren om je kind verstandig te leren omgaan met geld