Eindelijk ziet iemand ’t licht: ING geeft jonge vaders een maand verlof

18.07.2017 09:30

Het duurt even (nou ja, héél lang eigenlijk), maar dan heb je ook wat. De eerste stap naar uitgebreider vaderschapsverlof lijkt gezet. Mannen die bij ING werken krijgen vanaf volgend jaar namelijk een maand betaald verlof na de geboorte van hun kind. Hopelijk is ING het eerste schaap over de spreekwoordelijke dam. En volgt de rest nu eindelijk vanzelf.

ING is het eerste grote bedrijf in Nederland dat jonge vaders (en niet-biologische moeders, zoals bijvoorbeeld bij lesbische stellen, want daar geldt de verlofregel ook voor) officieel de kans geeft langer dan twee schamele dagen van hun baby te genieten en voor hun pas bevallen vrouw te zorgen. De maand betaald verlof is opgenomen in de nieuwe CAO en dit is volgens vakbond FNV echt een doorbraak. De bond hoopt dat dit het startschot is voor andere bedrijven om hetzelfde te doen. Goed voorbeeld doet tenslotte goed volgen en het zou eens tijd worden. De Nederlandse papa’s zijn namelijk al jaren behoorlijk achtergesteld op verlofgebied in vergelijking met hun collega-vaders uit andere Europese landen. En inderdaad, laten we wel wezen jongens, twee dagen? Dat kan toch gewoon echt niet meer?

Natuurlijk is er ook kritiek. Want, roepen veel mensen, hoezo moet de man vrij krijgen na een bevalling? Híj heeft toch geen kind gebaard? Als alles normaal verloopt, dan kan de jonge moeder na een paar dagen toch heus wel weer voor zichzelf zorgen? Ze is tenslotte alleen maar bevallen, niet gehandicapt geraakt. En, daar is ‘ie natuurlijk altijd ook weer: alsof dat niks kost, al die flierefluitende vaders die wekenlang alleen maar poepluiers verschonen! Je wilt toch zelf een kind en als je daar dan per se mee wilt knuffelen, dan neem je maar vakantiedagen op. Tja, maar weet je wat het is? Met zo’n houding komt die emancipatie natuurlijk nooit van de grond. En dat is ook duidelijk te zien in conservatief Nederland-het-gezin-is-de-hoeksteen-van-de-samenleving-land. Waar de mannen nog immer op zondag het vlees snijden en de vrouwen na het baren verdwijnen achter het aanrecht en de kinderwagen. Wat prima is als je daarvoor kiest, maar in veel gevallen is het geen keus, maar weinig anders dan een patstelling.

Daarnaast, net zoals een vrouw tijd nodig heeft om te wennen aan haar rol als moeder, maakt een man zich het vaderschap ook niet zomaar eigen. Bovendien is het voor beide ouders van groot belang om tijd door te kunnen brengen met hun pasgeboren kind. Zowel voor dat kind, als voor henzelf. Dat eerste contact is van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van het kind en voor de band die het heeft met degenen waar het bij hoort. Onderzoek wijst uit dat vaders die meer tijd doorbrengen met hun baby beter hechten, en dat het de zorgverdeling binnen het gezin en de relatie van de ouders ten goede komt. Geen overbodige luxe, aangezien onderzoeken óók aantonen dat moeders chronisch overvraagd worden, vaak burn-out en ongelukkig zijn en bovendien niet de (arbeids)kansen krijgen waar ze recht op hebben, simpelweg omdat ons maatschappelijk gedachtengoed ergens in de jaren ’50 is blijven steken. En dat is anno 2017 eigenlijk gewoon om je dood te schamen.

Wij zeggen daarom: go ING! Dat dit maar het tijdperk van de verloffende (of moeten we zeggen, verloste) vader mag inluiden. Ruim baan voor de papa’s, want die moeten, kunnen en wíllen bovendien net zo graag zorgen voor hun baby’s als de mama’s. En dat is hun goed recht. Gelijke monniken, gelijke kappen. Want bevallen, ja, dat doet een vrouw alleen. Maar een kind, dat krijg je sámen.

Lees ook: Nooit meer papadag! Want papa wil gewoon altijd vader zijn.

(Bron: NOS, Algemeen Dagblad)