Een keer een avondje zonder vlees met deze overheerlijke zoete aardappeltaart

02.04.2017 04:55
Een keer een avond zonder vlees met deze overheerlijke zoete aardappeltaart

Een keer een avondje geen vlees of vis, maar wel een lekkere maaltijd op tafel? Deze vegetarische zoete aardappeltaart zit vol groenten (zonder dat het er per se zo uit ziet, wat dan weer handig is voor de kleine miemels aan tafel) en is overheerlijk! 

Wat je nodig hebt voor een taart voor vier personen:

  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 preien
  • 4 eieren
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt 
  • 100 ml crème fraîche
  • 50 gr hüttenkäse
  • Zout en peper
  • Nootmuskaat
  • 4 grote bladen roomboter bladerdeeg
  • Optioneel: 80 gr gemixte ongezouten noten, fijngehakt (noten en jonge kinderen gaan niet altijd goed samen, dus denk goed na of dit voor jouw kinderen kan)

Wat je doet: 

  1. Maak de prei schoon en hak fijn. Schil de aardappel en snijd hem in dunne plakjes.
  2. Doe een mengsel van boter en olie in een koekenpan. Als de boter niet meer bubbelt voeg je de prei toe. Bak voor 5 minuten.
  3. Voeg de zoete aardappelschijfjes toe en bak 10 minuten mee. Zet het mengsel apart.
  4. Haal de bladerdeegvellen uit de vriezer en laat ze ontdooien.
  5. Verwarm de oven op 190°C.
  6. Vet 4 kleine quichevormen (of 1 grote vorm) in met boter of olie en bedek de vorm(en) met bladerdeeg. Verwijder het overtollige deeg.
  7. Klop de eieren los in een kom. Spatel de crème fraîche, hüttenkäse, Parmezaanse kaas, nootmuskaat, zout en peper door de eieren.
  8. Schep het de prei en aardappel op het bladerdeeg. Voeg eventueel de gehakte noten toe en schenk het eimengsel erover.
  9. Bak de hartige taart 20 minuten tot de binnenkant helemaal gestold is en de bovenkant goudbruin begint te kleuren.
  10. Haal de taartjes uit de vorm en serveer direct.

Tip: lekker met wat basilicum

Lees ook: Deze super snelle spaghetti bolognese doet het altijd goed

(Bron beeld en recept: Leonie Berkenbosch