De keizersnede: wat is het en hoe werkt het nou precies?

28.11.2019 00:10
keizersnede

Hoe je natuurlijk bevalt, weet je vast wel. Zo ongeveer. Maar een keizersnede, hoe werkt dat? En wanneer is er kans op een keizersnede? Even alle informatie op een rij.

Lees ook: Dit bijzondere filmpje van een gentle sectio gaat het hele internet over

Een keizersnede wordt ook wel sectio caesarea genoemd, naar de Romeinse keizer Julius Caesar, die zelf via een keizersnede ter wereld zou zijn gekomen. Dit is waarschijnlijk niet het geval. De eerste keer dat er melding wordt gemaakt van een keizersnede in Nederland stamt uit de veertiende eeuw.

Een keizersnee wordt meestal uitgevoerd als complicaties optreden. Je krijgt dan een ruggenprik of narcose, waarna de operatie kan worden uitgevoerd. De baby wordt dan via de buikwand ‘geboren’. De operatie duurt kort: van een half uur tot een uur.  Er wordt meestal een horizontale snee in de buikwand gemaakt en een verticale in de baarmoeder. De huid wordt ook horizontaal geopend met een zogenoemde bikinisnede, waarna alle onderliggende lagen meestal stomp worden verwijd (zonder snijden) en de buikspieren aan de kant worden geduwd. Vervolgens openen van de buikholte en horizontale incisie baarmoeder. Zo kan de baby uit de buik worden gehaald, waarna de navelstreng wordt doorgeknipt. De placenta wordt verwijderd en de moeder krijgt een antibioticum en een middel dat de baarmoeder doet samentrekken. Ook kun je pijnstillers krijgen.

Je kunt ook een geplande keizersnede krijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je baby verkeerd ligt, als je bekken heel smal is of bij eerdere bevallingen ernstige complicaties hebt gehad. Een spoedkeizersnede krijg je als bijvoorbeeld de hartslag van de baby daalt, de placenta loslaat, of als je een infectie hebt opgelopen.

Naast de traditionele sectio is ook een gentle sectio mogelijk: een vrouw- en babyvriendelijke versie waarbij zoveel mogelijk de natuurlijke bevalling wordt nagebootst. De kamer heeft dan een fijne temperatuur, de vader mag erbij aanwezig zijn, en er wordt gezorgd voor zo weinig mogelijk omgevingsgeluid of er wordt een fijn muziekje van jouw keuze op gezet. De baby wordt langzaam en rustig uit de buik gehaald en de moeder mag meteen huid-op-huid-contact met de baby hebben. kortom, er wordt voor gezorgd dat alles zo rustig mogelijk verloopt.

In Nederland worden relatief weinig baby’s geboren via een traditionele keizersnee: 17%. Dit is laag ten opzichte van andere landen in Europa, Amerika of een land als Brazilië. Meer cijfers en percentages lees je hier. Ook keizersnedes op verzoek worden in het buitenland vaker uitgevoerd dan in Nederland. mocht je dit willen, dan kun je terecht bij je gynaecoloog.

Wil je zien hoe het precies in zijn werk gaat? Op de site Ziekenhuis.nl kun je een filmpje bekijken waarin alles helder wordt uitgelegd.

Lees ook: De natuurlijke keizersnee: zo gaat dat eraan toe