Wat?! Kinderen als het beste slaapmiddel?

07.03.2016 16:35
slaap

Slaap. Oh, slaap. We houden er zo van. Uit onderzoek van de Belgische krant De Standaard blijkt dat ouders met kinderen minder slaapproblemen hebben dan mensen zonder kinderen. Say what? Ja, wij moesten er ook even van bijkomen. De eerste periode van het verse ouderschap moet je even doorbikkelen, maar daarna komt de beloning. 

Lees ook: 11 Wanhoopsmomenten als je kind niet wil slapen

Als je kinderen hebt slaap je beter blijkt uit de Slaaptest van de Standaard. De onderzoekers waren zelf ook verrast: ‘Het resultaat ging compleet tegen onze intuïtie in’, vertelt onderzoeker Ignace Glorieux, ‘omdat we spontaan aannamen dat mensen met een dagjob én een gezinstaak, die bovendien overdag en ’s nachts emotioneel betrokken zijn op de kinderen, daarvan een negatieve impact voelen op hun slaapgewoontes.’

Beter slapen betekent echter niet langer slapen. Diverse onderzoeken toonden eerder al aan dat er in de periode met jonge kinderen in huis minder geslapen wordt. Maar die ‘vermoeidheid’ is niet hetzelfde als een ‘slaapprobleem’ hebben. Wie af en toe wakker schiet, bij voorbeeld door een huilende peuter, haalt dat later weer in. Jongvolwassenen die nog thuiswonen en zich niet meer aan een normaal ritme houden doordat ze ’s nachts studeren of de drinken, slapen het slechtst.

Het blijkt dat wie onder één dak woont met een partner en kinderen, tien tot vijftien procent minder kans heeft op een slaapprobleem dan wie niet met kinderen samenwoont. Zelfs wie single leeft met peuters, scoort nog lager dan het gemiddelde, ondanks de extra belasting die in dat geval alleen gedragen moet worden. Slaapspecialist Gerard Kerkhof weet hoe dat komt. ‘Hoe vervelend ze ook mogen zijn, kinderen dwingen een sterke regelmaat af in een huishouden. Ze gaan op een vast tijdstip slapen en staan op een vast tijdstip op. Ouders gaan daar in grote mate in mee.’ Rust, reinheid en regelmaat blijkt dus niet alleen voor kinderen het antwoord op slaapproblemen, ook ouders profiteren van dit ritme.

Lees ook: Doorslaapnachten, hoe krijg je die?

Bron: De Standaard