Kinderen & water: dit zijn de 7 meest gemaakte fouten

25.07.2019 05:00

Velen van ons gaan de komende weken weer met kleine kinderen aan de rand van een zwembad zitten! Daarom nog even weer scherp op een rij welke fouten de meeste ouders maken.

Ik las een paar jaar geleden in de LINDA. een paar interviews met vrouwen wiens kind was verdronken. Het was zo indringend. Een vrouw was even in de keuken bezig, keek steeds het raam uit, zag haar kindje daar spelen. Toen ze even een pan pakte keek ze weer, kindje weg, metéén naar buiten gerend en ja hoor: kindje dood in het zwembad.
Dat kan dus gewoon!
Ik werd gék toen ik dat las.

Dus even weer op scherp, mensen, want het is doodsoorzaak nummer één bij kleine kinderen. Dit zijn de meest gemaakte fouten door ouders:

1.
De mogelijkheden van je kind overschatten
Ach, je kind is sterk, en redt zich uit meest onmogelijke situaties. Hij kan goed lopen. Dus als hij in het water valt, dan krabbelt hij wel even richting kant terwijl ik eraan kom. Niet dus! Ik heb Felix eens als 2-jarig het water in zien vallen: hij veranderde in een pop, met een heel erg zwaar hoofd en zonk ineens richting bodem. Doodeng gezicht.

2.
Als er een kind verdrinkt, zie je dat wel
Je denkt: ze gaan gillen of spartelen, maar het enge is dat ze helemaal stil en geruisloos het water in zinken zonder van zich te laten horen. Ze doen hun ogen dicht en vertrekken.

3.
Denken dat je echt wel even een minuutje weg kan
Dit lijkt natuurlijk logisch, maar soms moet je even naar de wc/de telefoon opnemen/een glas water pakken. Dit duurt allemaal nog geen minuut. In een minuut kan toch niks gebeuren? Het gaat echt veel sneller dan je denkt. Dus ik neem Morris gewoon even mee, voor de zekerheid. (Ook al gaat-ie dan heel irritant de wc-rol leegtrekken…. Zucht.)

4.
Ervan uitgaan dat iemand anders wel even oppast
Als je even wegsneakt om naar de wc of koelkast te lopen, ga er dan echt niet vanuit dat de andere aanwezige ouders even opletten. Misschien willen zij ook net op dat moment even weg, en is er niemand bij ze. Of ze verdrinken in stilte. Draag dus altijd met een belachelijke overdrevenheid de taak van badmeester over.

5.
Vertrouwen op zwembandjes

Natuurlijk is het voor jonge kinderen veiliger om met zwembandjes rond te lopen, maar ze zinken nog steeds.  En wat dacht je van stromingen in rivieren, poelen en de zee? Die kunnen verraderlijk zijn, en zwembandjes (of ander opblaasspeelgoed) kunnen hierbij juist zorgen dat je kindje eerder wordt meegenomen door stromingen of de wind. Blijf dus altijd dicht in de buurt, ook als hij zijn bandjes omheeft.

6.
Als je kind zoek is, eerst zoeken op de plekken waar je hem verwacht
je kijkt even weg en zoef… je kind is verdwenen. je neigt ernaar om eerst te gaan kijken waar je kind normaal speelt, maar het is natuurlijk veel beter om eerst te checken of je kind niet in het water ligt, hoe neurotisch dat ook lijkt. Echt, elke minuut telt!

7.
Het zwembad vergeten omdat je er een stuk vanaf zit of het avond is
Als je lekker in te tuin de bbq aan zet, wijntje erbij (niet geheel ondenkbaar), het zwembad is toch een stuk verderop, in een ander deel van de tuin. Dat zijn de gevaarlijkste momenten. Je bent even in gesprek, terwijl je kleintje op zoek gaat naar een speeltje – dan ben je zo een paar minuten verder voor je ontdekt dat je kind weg is. Brrrrr.

Veel succes jongens!

Lees ook: Leer je kindje zwemmen, nog voor het kan kruipen!