11 dingen die een man moet weten over de bevalling (inclusief de vieze…)

Mannen! Zo zullen jullie de bevalling ervaren. Mitchell (vader van Lewis die nu 8 maanden is) weet er alles van en is doodeerlijk. Dit is hoe jullie het gaan ervaren….

Je kunt zoveel boeken lezen als je wilt, je kunt luisteren naar je vrienden; doe wat je moet doen: als het grote moment zich aandient, wordt elke kerel een nerveuze stumper met knikkende knieën. Ik weet het, want het is mij ook overkomen. Ik was er klaar voor, maar je kunt je op geen enkele manier voorbereiden op wat je te wachten staat. Dit is wat jij moet weten over een bevalling.

 1. Het ziekenhuis is zo slecht nog niet
  ‘Waarom zou je in het ziekenhuis willen bevallen?’ Dat was het eerst dat ik mij afvroeg. Het antwoord heb ik gekregen. Thuis bevallen klinkt misschien als een feest, maar geloof me: als je die drukte en troep gezien hebt, ben je blij dat ze in het ziekenhuis ligt en je daarna gewoon met fris gewassen vrouw en baby naar huis mag.
 1. Ook jij gaat die pufcursus en borstvoeding voorlichtingsavond doen
  Een ruimte met buiken die op knappen staan, hormonen die in de rondte vliegen en één of andere gekke vrouw die jou vertelt hoe je de hand van jouw dame moet vasthouden en mee moet puffen? Geloof mij, maat: als zij je mee wil hebben, ben je erbij. En ook alle ins en outs over borstvoeding hoor je braaf aan op de voorlichtingsavond met vrouwen met mannen die net als jij daar eigenlijk niet willen zijn.

LEES OOK: Wat mannen moeten weten over zwangerschap en vader worden

 1. Het gaat even niet om jou
  Ja, die bevalling is ook zwaar voor jou. Ja, jij hebt ook hard gewerkt maar man up. Iedereen heeft aandacht voor jouw vriendin/vrouw en daar draait het ook om. Totdat die kleine er is, help je waar nodig en laat je iedereen zijn of haar werk doen. Daarna neem je de felicitaties in ontvangst, maar laten we niet vergeten om wie het draait.
 1. Ontsluiting! Jeej! Nee…
  Op een gegeven moment wordt ontsluiting bij haar geconstateerd. Yes! Nu gaat het beginnen. Het Lange Wachten, ja, want hoewel het hard kan gaan, kan het ook gerust nog uren, zo niet dagen duren. Succes.
 1. Hoe goed ken je haar echt?
  Stel dat je vriendin of vrouw wordt opgenomen in het ziekenhuis voor de bevalling en ze één of meer nachtjes moet blijven, zorg dan maar dat je haar voorkeuren goed kent. Straks ligt ze te pitten (dat zal ze zeker doen) en wordt gevraagd van wat voor overheerlijk culinair hoogstandje uit de ziekenhuiskeuken zij wil genieten. Een verkeerde keuze is een garantie voor een niet-zo-gezellige avond…
 1. Geduld helpt
  Als de bevalling inmiddels begonnen is, verwacht dan niet binnen een kwartier een baby in je armen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar ga er maar vanuit dat zij wel even bezig is om die kleine op aarde te zetten. Geduld helpt zeker, dus neem vooral een goed boek mee. 90% van een bevalling is wachten, laaaaaaang wachten.
 1. Wees voorbereid op vreemde verzoeken
  Ze lust geen Turkse pizza met döner, toch? Ha! Nu wel. En jij gaat ‘m voor haar halen: zo snel mogelijk.
 1. Meepuffen helpt haar écht
  Je voelt je misschien een belegen sufferd als je daar zo’n beetje half hyperventilerend met haar mee zit te puffen, maar het helpt haar écht. Wij mannen kunnen ons niet bedenken wat voor strijd en uitputtingsslag zij daar ligt te leveren dus elke vorm van steun helpt. Haar helpen om goed te ademen, is zeer belangrijk. Stel je er ook op in dat je na afloop niet alleen een baby maar ook een beurse hand rijker bent.
 1. Die pijnstillers zijn one hell of a drug
  Om de bevalling draaglijker te maken, kan het zijn dat ze opteert voor pijnstillers. Die komen in verschillende vormen, maar vooral dat pompje is errug gaaf. Voor haar, maar vooral voor jou. Je zult haar van een andere kant leren kennen. Het kan lijken alsof ze is overgenomen door een onbekende entiteit. Ze zal onzin uitkramen en misschien zelfs zo nu en dan tussen de weeën door in slaap vallen, maar hey, je krijgt haar echt wel terug.
 1. Je zult dingen zien die je niet had willen zien
  Achteraf zul je net als ik op nostalgische, romantische wijze vertellen over de geboorte van jouw kind. En die gevoelens zijn ook wel oprecht, maar op het moment zelf: forget it. Je zult dingen zien die je niet had willen zien, maar wees een vent en vergeet niet wie het harde werk doet. Accepteer dat er meer bloed en smurrie kan vloeien dan in de gemiddelde first person shooter en als je écht geluk hebt, dan word je tijdens het persen ook nog getrakteerd op een bruine verrassing. Sorry, het is niet fraai, maar het gebeurt met regelmaat. Bereid je voor. Een bevalling is geen pretje om te zien.
 1. Gij zult stuntelen
  Daar sta je dan, verguld van geluk met jouw kleintje. Ook hier geldt: het maakt niet uit hoe goed jij je hebt ingelezen: je zult van tijd tot tijd stuntelen. Al is het maar met zo’n stomme luier om die kleine billetjes heen krijgen of tijdens het eerste badje. Accepteer het, lach erom en geniet ervan.

 

Mannen! Meer lezen? Kijk hier wat mannen moeten weten over de zwangerschap, of lees hier hoe je je die eerste maanden vooral niet moet gedragen. En pssst: seks na de bevalling is ook wel even een dingetje….

Lees ook