Dit moet je weten over het badderen van je pasgeboren baby

24.07.2019 00:10
baby in bad doen

Als nieuwbakken of aanstaande moeder vraag je je misschien af, hoevaak moet je baby in bad? Hoe lang? En kun je die haartjes gewoon met shampoo wassen? 

Dit heb je allemaal nodig als je je baby in bad doet.

De badvoorpret begint al tijdens je zwangerschap met de uitzetlijst waarop staat wat je allemaal nodig hebt. Namelijk: een badje of Tummy Tub, een badstandaard, een badthermometer, één of twee badcapes, babyshampoo en babywasgel/badschuim/badolie. Je bent natuurlijk niet verplicht een badje aan te schaffen. Een pasgeboren baby kun je ook nog heel makkelijk in de wasbak wassen (voor gebruik wel heel goed schoonmaken!) en als je baby wat groter is neem je ‘m gewoon lekker mee onder de douche of in het grote bad. In plaats van een badcape kun je ook een grote hydrofiele doek gebruiken als handdoek. Jouw handdoeken zijn minder geschikt, omdat die vaak dik zijn en je daarmee niet goed in alle plooitjes van je baby komt om af te drogen.

Lees ook: Helmtherapie, zin of onzin?

Je baby wordt geboren met een laagje vernix caseosa, oftewel huidsmeer.

Dit laagje wordt vanaf de 20e week in de baarmoeder aangemaakt. Hoe later je kindje wordt geboren, hoe minder huidsmeer je zult zien. Huidsmeer is heel nuttig want het beschermt je pasgeboren baby tegen infecties, zorgt ervoor dat hij niet teveel afkoelt zodra hij wordt geboren en bovendien moet het gladde laagje ervoor zorgen dat hij soepeler ‘naar buiten glijdt’.

Wanneer na de geboorte doe je je baby in bad?

Eenmaal geboren wordt je baby vaak even licht schoongewreven met een doek en daarna – als het kan natuurlijk – op jouw warme borst gelegd. Huidsmeer is absoluut niet vies en kun je er beter zo veel mogelijk op laten zitten. Het trekt vanzelf in het huidje. Je baby gelijk na de geboorte in bad doen is niet nodig.

Wanneer dan wel? Vaak is het op dag drie van de kraamweek tijd voor het badje. Voor het eerst je baby in bad doen is zo leuk!

Zo doe je je pasgeboren baby in bad

1. Zorg dat je baby wakker is en geen honger heeft.

Je kunt hem beter voor zijn voeding in bad doen dan erna, want dan bestaat de kans dat hij de voeding teruggeeft, oftewel gaat spugen.

2. Zorg dat de kamer lekker warm is en het badje goed op temperatuur (37 graden).

Dit kun je checken met een badthermometer.

3. Leg een handdoek, luier en schone kleertjes klaar.

En eventueel babyolie om op z’n huidje te smeren. Zo kun je hem na het badje gelijk aankleden en krijgt hij het niet koud.

4. Doe geen zeep in het badje.

Baby’s worden natuurlijk nog niet echt vies, daarom is het eigenlijk niet nodig om zeep in het badje te doen. Bovendien droogt zeep, net als water trouwens, het babyhuidje ook uit. Je kunt het beste een paar druppeltjes babybadolie in het badje doen. Maar niks is ook prima. Mocht je wel zeep of badschuim in het badje willen doen, gebruik dan altijd een mild product dat geschikt is voor baby’s.

5. Laat je baby langzaam in het warme water zakken.

Zo kan hij aan de temperatuur en het water wennen. Misschien zet je baby het nu op een krijsen, maar je zult zien dat als hij eenmaal aan het badje gewend is hij volledig ontspant. Zeker in zo’n Tummy Tub zit je baby net zo warm en veilig als in de baarmoeder.

6. Je kunt je baby het beste met één hand vasthouden.

Hou hem onder z’n okseltje vast en laat het hoofdje op de binnenkant van je pols rusten. Met je andere hand kun je zo je baby wassen. Ook hier weer geldt: oefening baart kunst. Je kraamhulp zal het vast uitleggen en voor doen!

7. Was met een hydrofiel washandje.

Was de billetjes, het gezichtje en tussen alle plooitjes. Onder de kin kunnen restjes melk zitten, dus maak het daar ook goed schoon.

8. Als je de haartjes wilt wassen, doe dit dan als laatst.

Zo’n nat bolletje koelt namelijk gauw af. Gebruik hiervoor milde babyshampoo, maar met een beetje water is ook prima. Het ligt er natuurlijk ook aan of je baby een bos haar heeft, of slechts een paar plukjes.

9. Haal je baby na ongeveer vijf minuten weer uit bad en droog hem heel goed af.

Het beste kun je dit met een hydrofiele doek doen, hiermee kom je gemakkelijk in alle plooitjes. Dep het goed droog onder z’n kin, oksels, liezen en tussen de teentjes. Hier kunnen snel smetplekjes ontstaan.

En misschien overbodig om te zeggen, maar laat je baby NOOIT alleen in bad. Ook niet een paar seconden!!

Hoe vaak moet je baby eigenlijk in bad?

Een pasgeboren baby hoeft maar een of twee keer per week in bad. Hij wordt natuurlijk nog niet echt vies. Houd wel de billetjes goed schoon en was elke dag de handjes en het gezichtje. Gaat je baby kruipen of hapjes eten, dan zal je baby ook vaker in bad moeten.
Moeilijke slapertjes die een bad heerlijk vinden kun je vlak voor bedtijd in bad doen met een paar druppeltjes lavendelolie. Dat werkt extra rustgevend en gaat je baby heerlijk rozig hopelijk gauw slapen.

Sommige moeders kiezen er voor om hun baby pas in bad te doen als het navelstompje is ingedroogd en eraf valt. Dat is natuurlijk ook prima. Je kunt je baby in de tussentijd op de commode wassen met een washandje en een bakje warm water.

 Lees ook: Regeldagen: de ritmeverstoorders in het leven van een nieuwe moeder.