Ouders, geef elkaar de vijf in de Week van de Opvoeding!

08.10.2015 11:30

Van 5 t/m 11 oktober is het de Week van de Opvoeding. Deze week draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, mede-opvoeders en kinderen. Het centrale thema is dit jaar ‘Geef me de vijf’, omdat het tijd wordt dat we eens naar de positieve kanten van opvoeden gaan kijken en voornamelijk naar: hoe góed we het eigenlijk met z’n allen doen. Want dat vergeten we nog weleens, met alle hectiek en vooral krítiek waar ouders en opvoeders mee te maken krijgen. Ook onderling. Hoe vaak geef jij je partner eigenlijk een schouderklopje en vertel je hem/haar wat een goede ouder hij/zij is? Precies, dat valt waarschijnlijk best wel tegen! Tijd om daar verandering in te brengen.

Hoe makkelijk is het om als gezin te verzanden in de stress van alledag? In de ratrace van werk, school en huishouden en daardoor meer kritiek dan lof voor elkaar te hebben? Hoe vaak sta jij te vitten als je man de broodtrommeltjes niet goed heeft klaargemaakt, of weer te druk doet met je peuter, vlak voor het slapen gaan? Zeuren is op de één of andere manier makkelijker dan prijzen en daar verliezen we ons als ouders onderling nogal eens in. Terwijl het zoveel fijner is om te kijken naar hoe lekker alles eigenlijk meestal loopt. Hoe goed jullie het geregeld hebben en dat dat gewoon best wel een prestatie is. Want hee, op maximaal drie uur slaap een gewassen en gevoederde peuter aangekleed en wel naar de opvang weten te bonjouren, daarna een hele dag hard werken op kantoor of thuis, vervolgens diezelfde peuter (inmiddels plakkerig, huilend en half ontkleed) weer ophalen, opnieuw voederen, in slaap zingen en daarna zelf nog een wasje draaien, met de stofzuiger door het huis rennen en een rondje administratie doen, daar mag je elkaar echt een schouderklopje voor geven. Er zijn mensen die van minder omvallen. Dusse…kont naar achteren en pak aan die veer!

Lees ook: Stop met schreeuwen tegen je kind (dit werkt echt beter).

Tijdens de Week van de Opvoeding draait het om positiviteit en samenwerking. Er worden door het hele land allerlei activiteiten georganiseerd die te maken hebben met ouderschap en opvoeden. Deze activiteiten worden georganiseerd door ouders zelf, maar ook door professionals of vrijwilligers, die werkzaam zijn op scholen, in de kinderopvang, bij de bibliotheek, jeugdzorginstellingen etc. Denk bijvoorbeeld aan een voorleeswedstrijd voor de kinderen uit een buurt met veel taalachterstand, een opvoedspel dat je op een avond (liefst met veel wijn erbij) met collega-ouders kunt spelen, of een workshop over positief opvoeden in het wijkcentrum in jouw omgeving. Als je wilt weten wat er allemaal te doen is, kun je kijken op de website van de Week van de Opvoeding. Daar vind je de agenda voor het hele land.

Onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut onder ruim 800 ouders wijst uit dat er meer aandacht zou moeten komen voor wat er goed gaat bij het opvoeden en dat ouders elkaar vaker zouden moeten complimenteren. Veel ouders zijn tevreden over zichzelf als opvoeder en zijn dan ook verbaasd en teleurgesteld dat de informatie over opvoeden in de media vaak negatief en tegenstrijdig is. Hoe vaak hebben we de laatste tijd tenslotte niet moeten horen dat we een stelletje softe, inconsequente lamzakken van opvoeders zijn, die bezig zijn een verwende generatie van narcistische prinsjes en prinsesjes de maatschappij in te helpen? Bepaald niet stimulerend voor het ouderlijke ego, zulke berichten.

Bovendien ook niet terecht, want aangetoond is dat Nederlandse kinderen de gelukkigste van de hele wereld zijn! En dat is echt niet alleen omdat ze hier iedere ochtend hagelslag op hun brood krijgen, of iedere drie maanden nieuwe schoenen van de kinderbijslag. Nee, dat is omdat papa en mama de klus goed klaren. Dus ja, je doet het goed! Het is wetenschappelijk bewezen. En dat mag best weleens een keer gezegd worden. Hef deze week dus het glas eens op elkaar en wees maar trots. Want opvoeden, dat kunnen wij!

Lees ook: 8 Redenen waarom Nederlandse kinderen de gelukkigste van de wereld zijn.