Ouders opgelet: peuters krijgen veel te weinig vitaminen binnen!

16.01.2017 09:31

Als ouders zijn we steeds meer bezig met onze kinderen zo gezond mogelijk te voeden. Heel goed natuurlijk, maar toch nog niet goed genoeg, blijkt nu. Onze peuters lijden namelijk collectief aan een vitaminetekort.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag. Vooral vitamine D en ijzer krijgen peuters te weinig binnen en dat kan op de lange termijn flinke gevolgen hebben voor de gezondheid van een kind. Allebei de stoffen zijn onontbeerlijk voor een goede ontwikkeling van de hersenen en de botten. Ter illustratie: het kinderbrein neemt de eerste drie jaar drie keer in gewicht toe. Je kunt je voorstellen dat daar wel wat bouwstoffen voor nodig zijn en krijgt het peuterlichaam die niet voldoende, dan staat dat een gezonde ontwikkeling behoorlijk in de weg. Daarom luiden kinderartsen nu de noodklok.

Maar, hoe kan dit nou? Want zijn we tegenwoordig niet meer dan ooit bezig met gezonde voeding? Ja, dat is zeker waar. Maar, zeggen de professionals, heb jij weleens een peuter ontmoet die iedere dag, zeven dagen per week, netjes z’n bordje leeg eet? Altijd juichend z’n dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 150 gram groenten naar binnen schuift? Eh, nee dus. Hoeveel ouders zitten er niet iedere avond aan tafel met een opstandige peuter die z’n mond stijf dicht houdt bij wijze van groentestaking, of het voor elkaar krijgt om maandenlang te overleven op een halve aardappel en een visstick per dag? Dat is nou eenmaal de realiteit voor veel peuterouders. Maar dan is de realiteit dus óók dat je kind niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. En daar sta je dan met je goede gedrag en verantwoorde maaltijden. Die gewoon iedere avond, hops, de kliko in verdwijnen. Herkenbaar? Alle ouders van voedselweigerende peuters say yeah (yeah!).

Daarnaast wéten veel ouders wel dat er vitamine D. bij gegeven moet worden, maar gebeurt dat in veel gevallen niet. Omdat het simpelweg vergeten wordt, of omdat ouders zich niet realiseren hoe belangrijk het is. Uit onderzoek blijkt dat slechts 30 procent van de ouders hun peuters dagelijks vitamine D geeft. Daarom pleiten kinderartsen nu voor het verrijken van voeding met de benodigde vitaminen en mineralen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan margarine, brood en ontbijtgranen. Dat gebeurt in andere landen al veel meer dan bij ons in Nederland en het is volgens professionals een goede manier om eventuele tekorten op te vangen. Daarnaast wordt aangeraden om kinderen tot de leeftijd van 3 jaar speciale peutermelk te geven waar dus extra vitaminen en mineralen aan toegevoegd zijn. Nu stappen veel ouders na het eerste jaar over op gewone koemelk, omdat de veronderstelling altijd was dat kinderen via vast voedsel genoeg vitaminen en mineralen binnen krijgen. Echter, blijkt dat dus nu niet het geval te zijn. Koemelk bevat veel minder van deze stoffen en ook borstvoeding is niet meer toereikend genoeg op dit gebied.

Kritiek op deze bevindingen is er (natuurlijk) ook. Want, zo wordt er geroepen, het zal wel weer een lobby van Nutricia en consorten zijn, die alle kindertjes aan de dure kunstmelk willen hebben. Tja, wat moet je ervan zeggen? Ik kan me nog goed herinneren wat een heksentoer het soms was om mijn peuters aan het eten te krijgen. En straks heb ik weer zo’n exemplaar aan tafel zitten die de spinazie in haar haar smeert in plaats van in haar mond stopt. Die periodes zal hebben dat ze, puur uit peuterprincipe, gewoon alles zal weigeren wat we haar voorzetten. En ik wil toch graag dat ze binnen krijgt wat ze nodig heeft om echt te kunnen groeien en bloeien. Net als iedere ouder dat graag wil. Ik ga er dus nog maar beter op letten dat we echt iedere dag die vitamine D. druppeltjes geven en het niet, zoals nu echt weleens gebeurt, laten zitten met het idee van: ach, wat maakt het uit. Want het maakt dus gewoon wél uit. En dat brein van mijn dochter, dat moet wel topzwaar worden natuurlijk. Anders wordt het nooit wat met die Nobelprijs.

Lees ook: Het gaat slecht met de gebitten van onze peuters (tóch beter poetsen, ondanks het gekrijs!).

(Bron: Algemeen Dagblad)