Deze professor verklaart de oorlog aan suiker. Heeft hij gelijk?

24.03.2015 13:30

Zijn lezing op YouTube werd meer dan 5 miljoen bekeken. heeft professor Robert Lustig gelijk dat hij de oorlog verklaart aan suiker? “Over 10 jaar vinden we een kind met cola zielig.”

De Amerikaanse professor Robert Lustig heeft de oorlog verklaard aan suiker. Hij is wetenschapper: een gereputeerde endocrinoloog (deskundige in stofwisseling en hormonen) aan de Universiteit van Californië. Een paar jaar terug hield hij een lezing, getiteld Sugar, The Bitter Truth. Het filmpje van de lezing op YouTube werd meer dan 5 miljoen bekeken – en dat terwijl het meer dan anderhalf uur duurt!




Hij is hysterisch, zeggen zijn tegenstanders, maar hij is wél een expert. Al sinds de jaren ’90 behandelt Lustig kinderen met overgewicht. Maar overgewicht, daar gaat het hem niet om. Hij zegt namelijk dat er goede caloriëen zijn en slechte. Hij zegt ook dat er dikke mensen zijn die gezond zijn, al zijn ze dan dik, en dikke mensen die niet gezond zijn. Zijn stelling is: suiker is vergif. Net als dat alcohol uiteindelijk vergif is (als je er maar genoeg van neemt), en nicotine.

In De Standaard zei hij dit weekeinde: “Als je denkt aan gif, denk je aan acuut vergif, zoals sarin, ricine, cyanide. Een kleine hoeveelheid en je valt ter plekke dood. Maar er bestaat ook chronisch vergif, zoals zware metalen, vele carcinogenen en tabaksrook. Ze zullen je vandaag niet doden, en morgen ook niet, maar uiteindelijk sterf je er wel aan. Suiker doet hetzelfde. Afhankelijk van de dosis.”

“Als je te veel suiker consumeert, dan zal je lichaam de overdaad omzetten naar levervet, en levervet leidt tot chronische metabole ziekten. Daarbovenop activeert suiker het beloningssysteem in je hersenen. Er treedt gewenning op, waardoor je de volgende keer meer suiker moet eten om hetzelfde goede gevoel te krijgen. Je belandt in een vicieuze cirkel die leidt tot insulinetolerantie en voilà, je bent een suikerverslaafde. Het is giftig én wordt te veel gebruikt.”

De voorspelling van professor Lustig is dan ook dat we over 10 jaar net zo tegen suiker aankijken als nu tegen roken en drinken: als we een tiener op straat zien met een flesje cola, denken we: ach arm kind toch. “Het duurt nog even, de publieke opinie kan je niet in één-twee-drie keren, maar we zien dat overheden stilaan meegaan. Kijk naar Mexico: daar is een frisdranktaks ingevoerd. En je moet weten, in Mexico hebben ze niet eens drinkbaar leidingwater. Toch is de taks er gekomen. De reden? Omdat hun problemen met suiker zo groot zijn geworden, zo erg (diabetes en hartziekten zijn er de belangrijkste doodsoorzaken, red.), dat de Mexicaanse bevolking, die erover moest stemmen, voor de belasting heeft gekozen.”

Het komt allemaal door de voedingsindustrie, zegt hij, die niet alleen suiker toevoegt, maar ook vezels verwijdert uit ons eten en drinken. “De voedingsindustrie haalt de vezels eruit. Omdat vezels moeilijk in te vriezen zijn en minder lang bewaren. Volgens de Amerikaanse voedingsrichtlijnen moeten we 25 gram vezels per dag eten. Ik vind dat we minstens 50 gram zouden moeten consume- ren. Maar het Amerikaanse gemiddelde ligt op 12.”
In Nederland zal dat allemaal wel minder zijn, maar heel veel verschillen we nu ook weer niet van elkaar.

Zijn oplossing? Stop met eten dat uit pakjes komt en geef je kinderen weer gewoon fruit en maak je eten zelf. “Een volledige appel bevat niet alleen minder suiker dan een glas appelsap, door de vezels neem je die suiker ook niet meteen op. Vezels dragen je eten ook verder mee tot in de darmen, waar bacteriën mee-eten. En wanneer dat gebeurt, zullen de goede bacteriën bloeien terwijl de slechte geen kans krijgen.”

Robert Lustig ziet bewerkte voeding – waar de vezels zijn uitgehaald en suiker is toegevoegd – als een experiment dat gefaald heeft, wat betreft gezondheid: “Het heeft 40 jaar geduurd om dat in te zien. We begrijpen nu ook waarom bewerkte voeding ongezond is. En dus moet dit experiment stoppen.”

Meer weten? Hier staat een serie korte filmpjes over de gevolgen van suiker, volgens professor Lustig.




En lees dan ook waarom er in verse jus evenveel suiker zit als in cola!

Bron: De Standaard