Stappenplan: hoe overtuig ik mijn peuter dat hij moet eten?

10.10.2019 00:10

Peuters zijn niet altijd de beste eters. Femke’s zoon Max verorberde de ene dag twee borden boerenkool en besloot de drie dagen erna helemaal NIKS meer in zijn mond te stoppen. Femke werd daar heel ongelukkig van. Dit zijn de verschillende fasen die voorbij kwamen toen ze probeerde haar peuter aan het eten te krijgen. 

1. De naïeve aanpak: Je voelt al van verre aankomen dat het weer een drama gaat worden. Maar je kiest ervoor om heel naïef te werk te gaan. ‘Kijk eens wat een lekkere broccoli hier op je bordje ligt. Probeer maar eens. Mamma vindt het ook heeeerlijk.’

2. De overdreven aanpak: Je steekt een stronkje broccoli in je eigen mond en begint heel overdreven ‘mmmmm’ en ‘lekkerrrr’ te roepen alsof je nog nooit zoiets lekkers gegeten hebt.

3. De terloopse aanpak: Je wilt het luchtig houden, wat je heel moeilijk vindt, dus je moet heel erg je best doen om onbezorgd te klinken en te zeggen: ‘Schatje, misschien moet je eens een hapje broccoli proberen????’

4. Dwang van buitenaf: Het wordt allemaal steeds pathetischer en eigenlijk zou je het moeten laten gaan, maar je wilt per se dat je kind iets in zijn maag heeft voordat hij gaat slapen. Dus je gooit het over een andere boeg: ‘Kijk eens, mamma eet een hapje’, ‘pappa zit te smikkelen’, ‘ Je broertje heeft zijn bordje al leeg’, ‘Bumba houdt van broccoli’, ‘ Nijntje eet broccoli’, ‘ Anna van Frozen is DOL OP BROCCOLI’. Eet het, eet het, pleassseeee!!!!

5. De ok-dan-krijg-je-iets-anders-aanpak: Het gaat dus niet lukken met de broccoli, dus je smeert een boterham met leverworst. Je weet dat dit eigenlijk niet de bedoeling is (want hallo, hij eet maar wat de pot schaft), maar je wil niet dat je peuter midden in de nacht wakker wordt van de honger. De boterham, zorgvuldig in stukjes gesneden, wordt echter onmiddellijk op de grond geflikkerd.

6. De omkoop-aanpak: ‘Schatje? Als je nu nog een hapje neemt, dan hoef je na het eten niet meteen naar bed, maar mag je nog heel even Cars kijken.’

7. De woedende aanpak: ‘Mamma is er nu he-le-maal klaar mee. Jij gaat gdvrdgdvr NU eten of mamma maakt nooit meer eten voor jou. KOM OP!! Niet zo zeuren. HUP! Een hapje kan best (je duwt met harde hand een stukje brood in het onwillige peuterbekkie, peuter begint keihard te krijsen)

8. De sorry-dan-maar-een-boterham-met-pindakaas-aanpak Pffffff

 

Beeld: Thinkstock