Stress tijdens de zwangerschap? 9 tips om instant te relaxen

06.01.2018 05:00

Tanja heeft het best druk. En omdat werk niet op topsnelheid gaat, levert dat wat frustratie en stress tijdens de zwangerschap op. Niet per se goed voor de baby, denkt ze. 

Lees ook: Werkstress veroorzaak burn-out? Nee, maar het ouderschap wel!

Ik heb het best druk. Een beetje té druk eigenlijk. Zeker omdat ik weet dat ik straks een tijdje uit de running ben, heb ik ’t gevoel dat ik nu wat extra meters moet maken. Het resultaat: slecht slapen, avonden werken, weekenden werken… Heus doe ik ook leuke dingen hoor, maar de boog is continu gespannen en ontspanningsmomenten zijn korter dan normaal.

Kan niet echt goed zijn voor de baby, toch? En eigenlijk krijg ik vooral van die gedachte stress. Val ik niet om straks met een halve burn-out, terwijl ik mijn pasgeboren kind moet gaan opvoeden? En nog belangrijker: wat merkt de baby hiervan? Er zijn steeds meer onderzoeken die laten zien dat stress en de hormonen die daarbij horen niet gunstig is voor de ontwikkeling van een ongeboren kindje. Ahh, nóg meer stress!

Hoe ’t ook zij, het is een mooi excuus om wat vaker ‘nee’ te zeggen tegen werk. Om bij sociale verplichtingen een kleine slag om de arm te houden. Om me wat vaker te nestelen op de bank met een dekentje. Om tijdens winterse dagen gewoon lekker thuis te blijven. Op tijd m’n nest in te gaan en me ongegeneerd te laten pamperen.

Ook het gevoel dat je te veel stress hebt? Voor mij helpen deze tips voor instant relaxation.

  1. Zwemmen.
    Sowieso is bewegen goed om je hoofd leeg te maken, je bloed te laten stromen en wat extra endorfine ( = gelukshormoon) aan te maken. Maar jezelf afbeulen aan de apparaten met je zwangere pens hoeft natuurlijk niet en ook moet je misschien geen marathon lopen, maar zwemmen is bijvoorbeeld een briljante optie. Niet alleen geeft het je een total body workout, de gewichtloosheid die je ervaart in het water is heel chill en ontspannen.
  2. Shiatsu massage.
    Deze vorm van drukpuntmassage, gebaseerd op traditionele Chinese geneeskunde, kan vermoeidheid en pijntjes in je lijf verlichten en je tot in je diepste laten ontspannen. Hoewel de methode niet wetenschappelijk onderbouwd is, hebben veel vrouwen er baat bij als het gaat om menstruatie- en zwangerschapsklachten. Het kan je bovendien meer balans tussen je lichaam en je geest opleveren én het kan zelfs zorgen voor meer contact met je baby.
  3. Je hoeft je werk niet in te halen in het weekend.
    De verleiding is groot om ’s avonds of in het weekend een poging doen om je werk af te maken, of in te halen waar je niet aan toe kwam. Alleen is het gevaar dat je dan steeds niet écht ontspant, omdat je weet dat je nog aan de bak moet. Beter is om het gewoon helemaal los te laten. Het is even niet anders. Dan is ’t maar een keer niet af. Leg het uit, en je baas snapt het heus wel.
  4. Vraag (en accepteer) hulp.
    Als je niet helemaal on top of your game bent, is dat vooral frustrerend voor jezelf. Tenminste, ik kan mezelf enorm in de weg zitten, omdat ik vind dat ik ’t gewoon moet regelen. Niet alleen werk, maar ook het huishouden, sporten, sociale dingen. Alleen is het soms een beetje too much om alle ballen in de lucht te houden. Omdat dat lastig te accepteren is, komt het misschien niet in je op om om hulp te vragen. Maar dat is in veel gevallen wel de beste oplossing. Laat anderen je helpen! De papa to be kan prima zijn eigen was doen, en je collega kan je werk dubbelchecken. No big deal.
  5. Regel alvast dingen voor als de baby komt.
    Ál die babyspullen die je nodig hebt, cursussen die je wil volgen, boeken die je wil lezen, dingen die je nog moet regelen… Kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zeker niet als je daarnaast ook probeert je werk en je sociale leven up to date te houden. Bovendien, als het je eerste kindje is, is het een grote onbekende weg en dat maakt het allemaal nogal onzeker. Dus ga gewoon aan de slag en regel wat je wil regelen. Zet dat op de eerste plaats. Struin lekker die webshops af, maak lijstjes, regel dat yogaklasje, maak de geboortekaartjes… Levert meteen rust in je hoofd op. En als je dit per ongeluk tijdens werkuren doet, voel je er dan lekker niet schuldig over.
  6. Met een dekentje op de bank.
    Nestel jezelf wat vaker doelloos op de bank. Telefoon aan de kant, kop thee, snacks, goeie Netflix-serie: niks meer aan doen. Je kunt deze stressremedie anytime inzetten. ’s Avonds als je thuis komt uit werk, tijdens een ‘thuiswerkdag’, als je je een dagje ziek meldt, of gewoon een heel weekend lang.
  7. Lees weer eens een boek.
    Uren netflixen kan natuurlijk heel relaxend zijn, maar old skool lezen is minstens zo fijn. Echt, een avondje lekker vroeg je bed in zonder schermen doet wonderen! En dan niet per se boeken over opvoeden of baby’s, maar juist een spannend verhaal, of zo’n lekker zweverig boek over geluk of meditatie. Kan je helemaal afleiden van de waan van de dag en nieuwe energie geven.
  8. Klassieke muziek.
    Misschien is het niet helemaal je smaak, maar de rustige tonen en het ontbreken van een beat kunnen je helemaal zen maken. En klassieke muziek is niet alleen heel relaxend voor jou, maar ook voor je baby. Er schijnt bovendien zoiets te bestaan als het Mozart-effect, dat baby’s slimmer zou maken. Twee vliegen in een klap dus. Ook fijn: yoga-muziek die je helpt te kalmeren en slapen, zoals de Long Ambients van Moby.
  9. Meditatie.
    Je hoeft niet per se een geoefende boeddhist te zijn om de benefits van meditatie te ervaren. De diepe ontspanning die het je kan opleveren, is het waard om in elk geval een keer te proberen. En meditatie hoeft echt niet zweverig te zijn en is eigenlijk heel simpel. Ga comfortabel zitten, in een stoel, op je bed of op een kussen op de grond. Leg een hand op je buik en een op je hart. Met je ogen dicht focus je op je ademhaling, en dat is alles wat je doet. Alle gedachten en ideeën die in je opkomen, laat je als een soort wolkjes voorbij drijven. Over vijf minuten zijn ze weer aan de beurt, maar nu ben je even alleen maar lekker aan het zitten en voel je hoe je automatisch in- en uitademt. Als je dit chill vindt, kun je die vijf minuten verlengen naar tien, of zelfs 15. Je zou het zelfs dagelijks kunnen doen. Sommige moeders-to-be zeggen dat ze door meditatie meer contact met hun baby kunnen maken.

Lees ook: Hoe krijgen jullie in godsnaam al je werk af in de eerste 12 weken?