Te vaak antibiotica maakt je kind dik!

02.11.2015 04:55

Het wordt weer winter en dus kan het Grote Kwakkelen weer beginnen. Dat betekent: griepjes, oorontstekingen, keelontstekingen en meer van dat soort ellende. Jawel, de ‘r’ zit weer in de maand en menig peuter komt dus proestend uit het kinderdagverblijf. En als je pech hebt, slaan de bacillen kamp op in dat kleine lijfje en zit je binnen de kortste keren bij de huisarts. Waar je dan weer met zo’n flesje witte zooi vandaan komt, die je drie maal daags bij een tegenstribbelend kind naar binnen kunt lepelen. Het doelt heiligt de middelen, toch? Tja, in principe wel. Maar, echt lekker spul is het natuurlijk niet, die antibiotica…

In Nederland ontkom je er bijna niet aan, de winterse griepgolven. Menig baby heeft de eerste oorontsteking en daarmee dus ook de eerste antibioticakuur, al te pakken voor hij goed en wel een half jaar oud is. En valt er nog zo’n 3.5 jaar te overbruggen voor dat immuunsysteem een klein beetje fatsoenlijk overeind kan blijven. En alhoewel zo’n kuurtje meestal wonderen doet, zitten er, zoals aan elk medicijn, ook nadelen aan. Onderzoek van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health wijst bijvoorbeeld uit dat kinderen die in hun jongste jaren meer dan zeven keer antibiotica hebben gebruikt later zwaarder worden dan kinderen die minder medicatie hebben gebruikt.

Lees ook: Plan die baby in de zomer, want daar wordt ‘ie gezonder van!

De medische gegevens van zo’n 164.000 kinderen tussen de 3 en 18 jaar werden door wetenschappers tegen het licht gehouden. Degenen die meer dan zeven keer een antibioticakuur hadden gekregen waren gemiddeld 1.5 kilo zwaarder dan leeftijdsgenoten die de medicatiedans waren ontsprongen. Volgens de onderzoekers wordt het steeds duidelijker dat er een verband bestaat tussen het gebruiken van antibiotica en gewichtstoename. Dit komt omdat de medicatie bepaalde bacteriën in het lichaam uitschakelt, wat weer als gevolg heeft dat voedsel anders wordt opgenomen. Normaliter zouden die bacteriën ervoor zorgen dat voedsel op een zo efficient mogelijke manier door het lichaam gebruikt wordt en bijvoorbeeld niet als ver wordt opgeslagen. De antibiotica verstoort dit proces.

Netto neemt het lichaam dus meer calorieën op als er regelmatig antibiotica binnen komt, waardoor een kind zwaarder zal worden. Deze ontwikkeling zich ook voort in de volwassen leeftijd, waardoor het moeilijk is om nog van de overtollige kilo’s af te komen. Het was al langer bekend dat antibiotica negatieve invloed hebben op de natuurlijke bacteriën in het menselijk lichaam, maar nu word je er dus blijkbaar ook nog eens dik van. Nogal balen, want dat stuk troostchocola als je ziek bent, kun je voortaan dus maar beter laten liggen. Je comfort-calories krijg je tenslotte al op doktersrecept binnen.

Maar ja, wat moeten we dan, als we dus eigenlijk niet meer aan de antibiotica mogen? Blijven rondlopen met een woekerende keelontsteking is ook niet echt optie. Zeker niet voor je kind. Want thee met honing is weliswaar lekker, maar beter word je er niet van. Geniet, maar slik met mate, lijkt me dus ook in dit geval weer eens het devies. Zoals dat geldt voor alles eigenlijk, want dat is toch de moraal waarop je altijd uit komt. Soms is het nodig, dus dan zit er gewoon niks anders op. Maar het even aan kijken kan geen kwaad, want soms zit er meer in grootmoeders wijsheid dan in medicatie en gaat wat vanzelf gekomen is, ook vanzelf weer weg. En anders is die 1.5 kilo extra ook geen ramp, want dan heb je weer een beetje meer kind om van te houden. En morbide obesitas zullen ze er heus niet meteen van krijgen.

Lees ook: Soms is het net een robot…