Elf dingen die je niet moet zeggen bij een vroeggeboorte 

17.11.2015 04:55

Het is vandaag Wereldprematurendag en daarom klom lezer Hannah in de pen om de meest pijnlijke opmerkingen op te tekenen die je kunt zeggen tegen de ouders van een te vroeg geboren kindje. Hannah beviel van haar dochter toen ze slechts dertig weken zwanger was.

Wereldwijd wordt één op de tien baby’s te vroeg geboren. Deze kinderen liggen vaak weken in het ziekenhuis met het risico op hersenbloedingen, infecties en hart- en longproblemen. Een vroeggeboorte is de belangrijkste oorzaak van babysterfte. Omdat er nog zoveel onduidelijk is rondom het ontstaan van vroeggeboorten en de zorg voor deze kleine baby’s is onderzoek erg belangrijk. Vandaar dat 17 november is uitgeroepen tot Wereld Prematuren Dag (WPD).

“Na de plotselinge geboorte van ons eerste kindje kregen we veel lieve reacties, goedbedoelde berichten en apps. En ook nu nog tonen familie, vrienden en collega’s veel begrip. Toch kunnen sommige (goed bedoelde!) opmerkingen pijnlijk zijn. Onderstaande lijst is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en input van andere moeders uit het ziekenhuis.”

  1. Jij bent in ieder geval niet zo dik geweest.
    Ja dat klopt. Een baby van 30 weken (of minder) is niet te vergelijken met een heerlijke dikkerd van 40 weken. Maar geef mij please die buik vol striae en driedubbele navelbreuk als dat inhoudt dat mijn baby niet met 30 maar met 40 weken geboren wordt.
  2. De laatste twee maanden zijn het zwaarst, dat heb je gelukkig gemist.
    Goed – miss positivo – waggelen als een pinguïn is niet het allerleukste op deze wereld. Maar wat dacht je van het alternatief: je baby niet bij je mogen hebben, wekenlang naar het ziekenhuis heen en weer moeten reizen en alsmaar de angst dat jouw kindje het niet gaat redden of dat er complicaties optreden?
  3. Gaat het goed met…?
    Klinkt vreemd, maar deze vraag is zo moeilijk te beantwoorden als je midden in een onzekere ziekenhuisperiode zit. Een vroeggeboorte-traject gaat met ups & downs, het ene moment gaat het goed en even later kan er weer iets zijn. De gehoortest was bijvoorbeeld positief, maar ondertussen werd er ook gestart met antibiotica om een mogelijke darminfectie te onderdrukken. Wat is dan goed? Een dubbel gevoel dus.
  4. Fijn dat je in ieder geval geen gebroken nachten hebt.
    Een andere moeder met een te vroeg geboren kindje liet weten dat zij dit de ergste opmerking vond. Die gebroken nachten heb je namelijk wel. Midden in de nacht lag ik vaak te piekeren, zou mijn baby nu ook wakker zijn en liggen te huilen? Wordt hij wel getroost? Heeft hij misschien weer last van korte onderbrekingen in zijn ademhaling? Ligt de doek wel over zijn couveuse om prikkels te beperken? Aahhhhhhh!!! Ik wil bij mijn baby zijn… Dan maar weer kolven, dan kan ik thuis in ieder geval iets voor hem doen.
  5. Jouw bevalling was gelukkig niet zo zwaar.
    Een vroeggeboorte zegt niets – maar dan ook echt niets! – over de hevigheid van de bevalling.  Niet zwaar?! Drie dagen met weeën in het ziekenhuis liggen en niet mogen bevallen. Nee, inderdaad. Eitje.
  6. Het schijnt dat voeding ook een rol kan spelen bij het voorkomen van een vroeggeboorte.
    Flikker op met je chiazaad en moerbeien. Op welke hippe blog / site heb je deze wijsheid nou weer gelezen? Denk dat mijn gynaecoloog dit erg grappig vindt.
  7. Je was ook wel erg druk op je werk.
    In de helft van alle vroeggeboorten wordt er geen reden gevonden voor de plotselinge geboorte. Specialisten denken dat het vaak gaat om een combinatie van factoren: een gevoelige baarmoeder, darmen die de baarmoeder prikkelen, een kleine ontsteking, plus wat stress en wie weet wat nog meer. Er is niet aangetoond dat stress een vroeggeboorte veroorzaakt. Natuurlijk, stress moet je in een zwangerschap zoveel mogelijk zien te voorkomen. Maar druk werk is niet dé reden voor een vroeggeboorte. Als dit zo was, dan zou het aantal te vroeg geboren baby’s veel hoger moeten liggen.
  8. Gefeliciteerd! Tien vingers en tien tenen?
    Uhhh ja, dank voor je app. Tien vingers, tien tenen… En tien weken te vroeg.
  9. Wanneer mag ik langskomen?
    Oei een lieve en lastige vraag. Alleen de ouders (en het medische team) mogen kindjes in een couveuse aanraken. Dit om zoveel mogelijk prikkels en infecties te voorkomen. Elke prikkel kan al teveel voor de baby zijn en een terugval of complicatie veroorzaken.
  10. Jaaaaaaaa, thuis! Mag ik nu dan komen?
    De eerste weken schrok ons kindje van elk geluid; het gordijn, een nies, een lach of het koffieautomaat. Bezoek was veel te heftig. Ook konden we nu voor het eerst pas écht samen zijn en een band opbouwen. Voor mijn gevoel hadden we een flinke achterstand in te halen. Ik wilde een zo rustig mogelijke omgeving en alleen maar knuffelen en voor hem zorgen. Zonder opa’s en oma’s, vrienden of familie. En dat was best lastig uit te leggen.
  11. Maar hij doet het nu toch goed?
    Dat is gelukkig zo en daar ben ik zo intens blij en dankbaar om. Inmiddels is onze superstoere zoon bijna twee jaar oud. Dat betekent niet dat zijn vroeggeboorte helemaal geen rol meer speelt. Prematuur geboren kinderen hebben namelijk een grote(re) kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen en beperkingen. Er is een kans dat hij er toch iets aan overhoudt. 25% Van de kinderen moet bijvoorbeeld naar Speciaal Onderwijs. En ja, dat vind ik nog steeds beangstigend.

Lees ook: Is je kind te vroeg geboren? Houdt moed! (En bekijk deze foto’s eens).