Veilig eten met kinderen, de do’s en don’ts

27.07.2019 00:10

Eten met jonge kinderen kan een hele operatie zijn. Rondvliegend voedsel, boze kinderen en vooral veel gedoe. Toch is het belangrijk om tijdens de maaltijden je aandacht er goed bij te houden, want eten met jonge kinderen kan best gevaarlijk zijn. Verslikking en verstikking is het meest voorkomende ongeval bij jonge kinderen, en kan verstrekkende gevolgen hebben. Dus, check hieronder of jij alle do’s en don’ts van eten met kinderen weet.  

De feiten
Verslikking is de meest voorkomende oorzaak van invaliditeit en van overlijden bij kinderen van drie jaar of jonger. Het merendeel van deze ongevallen vindt thuis plaats.

Voedsel is verantwoordelijk voor de meeste verslikkingsongevallen, gevolgd door munten, ballonnen en ander speelgoed. In 2012 zijn in Nederland 110 kinderen tot vijf jaar oud opgenomen in het ziekenhuis nadat zij zich in voedsel verslikt hadden. Verreweg de meeste kinderen waren jonger dan één jaar oud.

Het meest gevaarlijk zijn:
– Zacht, samendrukbaar voedsel of voorwerpen (marshmallowspekjes, worstjes, latex ballonnen, kauwgom, druiven en een grote hap pindakaas).
– Rond en cilindervormig voedsel (pinda’s, cherrytomaatjes, popcorn, meloenballetjes, zaden, zuurtjes en snoepjes).
– Ronde en cilindervormige voorwerpen (knoopbatterijen, munten, te kleine spenen, latex ballonnen, flesdoppen en hondenbrokken).
– Voedsel waar speelgoed in zit.

Zacht, samendrukbaar voedsel, zoals druiven of een knakworst, kunnen stevig vastgedrukt komen te zitten in de luchtpijp van een kind. Zo raakt de luchtpijp volledig geblokkeerd en kan het kind geen zuurstof meer krijgen. Zachte, samendrukbare objecten leiden vaker tot het overlijden van een kind dan harde voorwerpen.

Gelukkig zijn er dingen die je kan doen om de kans te verkleinen of te voorkomen dat er ongelukken gebeuren met eten. Volg deze tips voor veilige maaltijden.

Do’s
Geef je kinderen duidelijke uitleg over goede tafelmanieren:
– Blijf altijd zitten tijdens het eten, ook tijdens tussendoortjes.
– Niet praten met volle mond.
– Goed kauwen voordat je je eten doorslikt.
– Niet rondlopen of gaan liggen tijdens het eten.

Snijd rond voedsel altijd in vieren, want dat schiet heel makkelijk in door in de keel. Doe dit in ieder geval tot je kinderen vijf jaar oud zijn.

(Knak)worstjes moeten in de lengte en in hapklare blokjes gesneden worden (niet groter dan 1 cm). Doe dit tot de kinderen in ieder geval 5 jaar oud zijn.

Appels of ander rauw fruit en groente kan je het beste raspen of in kleine stukjes snijden.

Don’ts
Laat je kind nooit alleen tijdens het eten. Ga niet de kamer uit, en sta niet te lang met je rug naar je etende kind toe.

Laat een baby die zelf nog niet zijn flesje kan vasthouden zichzelf niet voeden (door het flesje bijvoorbeeld te stutten met een kussen). Je baby kan zich verslikken en is niet sterk genoeg om het flesje van zich af te duwen.

Laat oudere kinderen niet hun broertje of zusje voeren, zij kunnen signalen van verslikking minder goed zien.

Gebruik geen verdovende mondgel rond de maaltijd. Deze gel is handig wanneer je kinderen tandjes beginnen te krijgen. Maar deze gel kan ook de keel van je kindje verdoven, waardoor hij zich eerder verslikt.

Laat je kind van vijf jaar of jonger geen klein en/of hard voedsel eten (zoals bijvoorbeeld noten, zaden, popcorn, snoepjes en gedroogde vruchten).

Geen kauwgum, winegums, vitaminekauwtabletten, marshmallowspekjes, stripkaas etc. Dit voedsel moet gekauwd worden met een malende beweging die kinderen pas vanaf 4 à 5 jaar volledig onder de knie hebben.

Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Pas op, Kijk uit!’ van Fieke Slee (kinderarts-intensivist) en Marielle Vehmeijer (brandwondenspecialist), een onmisbaar boek over kindveiligheid en het voorkomen van ongelukken. 

pas op, kijk uit

UITGEVERIJ UNIEBOEK | HET SPECTRUM
Pas op, kijk uit! – Marielle Vehmeijer & Fieke Slee 
€20