Waarom huil je toch? (plus wat de verschillende huiltjes betekenen)

09.05.2015 08:15
baby, huilen, huilbaby

Deze week schreef Vala al twee keer over de huilbaby, maar wat betekenen de verschillende huiltjes van je baby nu eigenlijk. Deidre ging op onderzoek uit en kwam terecht bij de Dunstan-Methode. Let goed op, wie weet ga je je baby beter begrijpen. 

Als je goed naar je baby luistert, blijkt dat het ene huiltje het andere niet is. Elke baby gebruikt maar liefst vijf klanken of manieren van snikken, veroorzaakt door verschillende reflexen, die allemaal een andere behoefte aangeven.

De Australische operazangeres Priscilla Dunstan heeft een absoluut gehoor, en herkende daardoor al snel dat haar baby verschillende geluiden maakte voor hij begon te huilen. Ze deed er jarenlang cross-cultureel onderzoek naar en ontdekte zo dat deze verschillende geluiden universeel zijn. Zelfs Oprah was erdoor gegrepen, en wijdde een hele uitzending aan de Dunstan-methode.

LEES OOK: Baby’s wel of niet laten huilen?

Ook als je geen absoluut gehoor hebt, kun je best een eind komen, zegt Dunstan, en weten inmiddels ook verschillende trainers in Nederland die cursussen Dunstan babytaal aanbieden. Het gaat er vooral om dat je er op tijd bij bent,” zegt Myrthe Maathuis, trainer bij Ziejekind.nl. “Want als het huilen eenmaal echt begonnen is, ben je eigenlijk te laat. Maar wanneer je bij de eerste pruttelgeluiden hoort wat er scheelt, kun je zo’n huilbui zeker voor zijn.” Volgens Maathuis zien veel mensen die net een baby hebben en al zoveel uitgeven aan kinderwagen, bedjes en boxen, het als een luxe om te investeren in een preventieve cursus. En dat is jammer: “Je kunt echt een veel meer ontspannen start hebben met je kind als je die verschillende huiltjes herkent.”

En dan nu, het babywoordenboek:

 1. Nèh betekent “ik heb honger”. Een dalende suikerspiegel veroorzaakt een zuigreflex. De tong beweegt van boven naar beneden en vormt zo de klank nè.

2. Èh betekent “er zit een boertje dwars”. Doordat het middenrif samentrekt komt lucht vast te zitten die eruit moet, dat veroorzaakt het è-geluid.

3. Eairh (Er) betekent “ik heb buikpijn”. Als de darmpjes samentrekken wordt dit er-geluid gevormd.

4. Hèh betekent “ik heb het te warm, te koud, of ik lig niet lekker”. Het is een klank gemaakt met veel lucht, veroorzaakt door een gevoel van ongemak.

5. Owh (Ah) betekent “ik ben moe”. Het gaapreflex zorgt voor een ovale, open mond, wat een ah-klank teweegbrengt.

 LEES OOK: 12 vergissingen die alle jonge ouders maken