Nadia traint haar zoon: ‘Met zelfredzaamheid kun je niet vroeg genoeg beginnen’

21.06.2022 18:00
kind zit op het potje

In de serie ‘Zo voed ik op’ vertelt een moeder over haar opvoedmethode. Dit keer: Nadia (29), moeder van een zoon van 3, over hoe ze haar zoon zelfstandig maakt. 

Lees ook: Zo voed ik op: ‘Ik stop mijn kinderen elke dag in de draagdoek, ook al zijn ze 3 en 1’

“Gijs was op de dag af anderhalf, toen was hij zindelijk. Kwestie van trainen. Het schijnt dat zindelijkheidstraining niet mogelijk is en zelfs wordt afgeraden, maar bij ons werkte het perfect. Luier uit, potje in de kamer, veel dweilen en wassen en binnen twee maanden wist Gijs wat er van hem werd verwacht. Nog eens een maand later was hij ook ’s nachts zindelijk. Ik kreeg jaloerse reacties, maar ook ongelovige. Andere moeders zeiden: “Dat zou mijn kind niet kunnen.” Dat is niet waar, maar je moet natuurlijk wel de moeite willen nemen. Kijk, er zijn maar weinig kinderen die op deze leeftijd zomaar zelf hun luier uittrekken en zonder enige vorm van training de wc gaan gebruiken. Want a, ze weten niet hoe het moet en b, die luiers zijn zo comfortabel. Vooral dat laatste punt speelt vaak een rol en veel ouders vinden het dan ook wel lekker makkelijk. Ik redeneer anders: het is pas lekker makkelijk als je kind zichzelf kan redden. Dat is even een investering, maar uiteindelijk heb je er veel voordeel van.

Gijs is nu net drie en kleedt zichzelf ’s ochtends aan. Uitkleden deed hij al langer zelf en ’s avonds douchen kan hij nu ook bijna alleen. Alleen haren wassen vindt hij nog moeilijk, er blijft shampoo in zijn haar achter. Daar help ik hem nog mee. Anderen zeggen dat ik maar geluk heb met zo’n zelfredzame zoon, maar ze weten niet half hoeveel tijd ik heb besteedt en nog steeds kwijt ben aan trainen. Ik vind: met zelfredzaamheid kun je niet vroeg genoeg beginnen. En uiteindelijk bespaar ik hier tijd mee. Na het eten stuur ik Gijs tegenwoordig naar boven om te gaan douchen en heb ik tijd om de keuken op te ruimen. Heel handig. Ik heb vriendinnen die klagen dat ze het avondspitsuur niet te doen vinden. Dat doe je ook wel een beetje zelf, denk ik dan. Maar dat zeg ik maar niet.”

Lees ook: Zo voed ik op: ‘Ik heb geen regels en nee gebruik ik niet’