Zonnebrandcrème en kinderen: dit moet je weten

30.05.2016 04:55
kinderen, zonnebrand

Zonnebrandcrème en kleine kinderen, niet de meest gelukkige combinatie. Maar de zomer komt er weer in, dus er moet weer gesmeerd worden Maar zie dat maar eens voor elkaar te krijgen met een tegenstribbelende peuter of een gillende baby – zonder dat gelijk alles onder het zand zit of de helft in hun mond of oogjes verdwijnt – en waarbij alle lichaamsdelen tot aan de oorlel en de onderkant van de voetjes aan toe, nauwkeurig zijn ingesmeerd. Maar toch is dat insmeren reuze belangrijk, zeker bij kleine kinderen.

Lees ook: Wat je gelukkig niet meer hoeft te doen als je kinderen hebt.

De zon veroudert de huid, en de kans op huidkanker neemt toe. Goed insmeren, ook als het (licht) bewolkt is, is het credo. Want zelfs op een bewolkte dag of achter glas kun je ‘verbranden’ (hoewel je dit niet altijd gelijk hoeft te zien). Van april tot oktober zou je je dagelijks moeten insmeren. En kinderen met een hele lichte huid, op een zonnige dag in maart eigenlijk ook al.

Een kinderhuidje is extra kwetsbaar; doordat kinderen in de groei zijn, gaat de celdeling zo snel, dat de beschadigde cellen niet altijd de tijd hebben om te herstellen. Bovendien hebben kinderen nog heel weinig pigment aangemaakt, waardoor ze sneller verbranden (en er dus al schade is). Het KWF adviseert: smeren, kleren en weren. Bescherm je kind door goed te smeren, het dragen van bedekkende kleren en af en toe de zon te weren. Kinderen onder de 1 jaar kun je beter helemaal uit de directe zon houden.

Hoe kun je je kind het beste insmeren?
– Gebruik een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor (SPF) van 30 of hoger
– Smeer je kind een half uur voor het naar buiten gaan in
– Smeer je kind op een zonnige dag voordat hij naar school gaat in
– Herhaal het insmeren iedere 2 uur, en sowieso na iedere zwembeurt (met het afdrogen wrijf je zo de helft van de crème met je handdoek af).
– Wees nooit zuinig met zonnebrand, maar smeer een lekker dikke laag op het lijfje van je kind. Zo beschermt de zonnebrandcrème het allerbest. Het advies van het KWF is 7 theelepels per smeerbeurt; 1 voor hals en gezicht, 2 voor armen en schouders, 2 voor borst/buik/rug en 2 voor benen en voeten. En vergeet de lippen, oren en de voetjes niet!
– Welk merk zonnebrandcrème je koopt maakt niet zoveel uit. Zolang er maar UVA- en een UVB-filter in zit en de crème waterproof (of waterresistent) is.

Er bestaan zonnebrandcrèmes die de hele dag bescherming bieden. Dit lijkt natuurlijk super handig (want je hoeft maar één keer de strijd aan te gaan), maar het hangt echt van het huidtype van je kind af en of hij de hele dag in het water ligt ja of nee, of deze geschikt is. Wil je echt zeker zijn dat je goed beschermt bent tegen de zon? Dan zul je toch echt elke twee uur iedereen weer bij je moeten roepen voor een nieuwe insmeerronde.

Tussen 12 en 15 uur is de zon het schadelijkst. Hou je kinderen op dat tijdstip uit de zon, of trek een shirtje met mouwen aan en zet je kind een hoed of pet op zijn hoofd en het liefst ook een zonnebrilletje met UV-werende glazen. Een gewoon shirt – bij voorkeur wit katoen – is prima, maar UV-werende kleding is natuurlijk nog beter. Laat je kind niet de hele dag in zijn blootje of in zwembroek lopen, maar trek een t-shirtje aan. En liever niet spelen in de volle zon, maar als het even kan in de schaduw of onder de parasol.

En hoe zit dat dan met die fles zonnebrand van vorige zomer?
Na aankoop is zonnebrandcrème 1 tot 2 jaar houdbaar. Zeker als de fles geopend is en warm is geworden, daalt de beschermingsfactor en biedt het niet meer volledige bescherming.

Tot slot, aangezien kinderen alles kopiëren, zorg je ervoor dat jij het goede voorbeeld geeft wat insmeren betreft. Wees dus zelf ook niet laks met smeren. Een goed voorbeeld doet volgen!

Lees ook: Applaus voor al die jonge ouders met kinderen die wéér een vakantie achter de rug hebben.

Soms kan shoppen met een peuter ZO vermoeiend zijn… Dan trekken ze alle mascara’s uit het schap en leggen ze op de verkeerde plek terug en staan ze eindeloos te kwijlen en jammeren bij het snoepschap (dat op OOGHOOGTE van de peuter staat). In deze video van ons YouTube kanaal zie je hoe lastig het kan zijn.