10 Dingen voor moeders om te beseffen na de aanslagen in Parijs

Als er iets is waar gebeurtenissen zoals die van afgelopen weekend voor zorgen bij Femke, is het wel dat ze er een stuk meer ‘mindful’ van gaat leven. Want jongens, wat doen we toch druk, wat zeuren we toch om veel kleine dingen… Terwijl we ook zo gruwelijk blij zouden kunnen zijn met wat alles wat we WEL hebben.

Toen ik hoorde wat zich in Parijs had afgespeeld, kwam exact hetzelfde gevoel bij me naar boven als wat ik ervaarde na 11 september 2001. Er zijn zoveel dingen in het leven waarin we geen enkele hand hebben. Die gebeuren zonder dat we er controle op uit kunnen oefenen. Maar er zijn ook dingen waarover we wel zeggenschap hebben, waarvoor we heel duidelijk een keuze kunnen maken. Jezelf toestaan om meer te genieten bijvoorbeeld en je niet gek laten maken door allerlei irritante bijzaken. Ik heb voor mijzelf een lijstje gemaakt van voornemens. Van zaken die mijn dag kunnen verpesten, of die me soms mijn nachtrust kosten. Het is het niet waard. We leven maar één keer en we moeten er ALLES uithalen. Dus laten we DIT gewoon niet meer doen.

Lees ook: Femke was dit weekend in Parijs: “Iedereen appte hetzelfde… Blijf binnen!”

 1. Vitten op je man omdat hij te weinig in het huishouden doet
  Herkenbaar voor velen, denk ik, en bij mij thuis aan de orde van de dag. Maar eerlijk is eerlijk, het wordt er niet gezelliger op als ik maar blijf hameren op hoe vaak ik de was doe en dat ik degene ben die de koelkast altijd vult. Ik ga me focussen op wat man wél doet en als ik iets van hem wil ga ik het aardig vragen in plaats van commanderen.
 2. Je zorgen maken over wat anderen van je vinden
  Of ze je wel aardig genoeg vinden. Of een goede moeder. Of dat je wel de allerbeste werknemer van 2015 bent. Sta in je kracht, geloof erin dat je je best doet en geeft toe dat ook jij feilbaar bent. Overvraag jezelf niet.
 3. Stressen over werk (na werktijd)
  Ik kan werkelijk nachten wakker liggen over wat ik allemaal moet doen en hoe dat dan moet en dat ik nog die die en die moet mailen en oh…die zou ik ook nog bellen. Het is zoveel fijner om werk ook echt voor te behouden aan bepaalde uren en te ontspannen als je niet op je werk zit.
 4. Haasten, haasten, haasten
  Het lijkt wel alsof haast mijn tweede natuur is. Ik fiets, loop, denk en praat altijd snel. Soms merk ik dat mensen amper mee kunnen in mijn tempo. Überhaupt is haast veel te gewoon geworden in onze maatschappij. Ik zie geregeld niet eens langs welke weg ik fiets, omdat ik zo bezig ben met de plek waar ik moet komen. Terwijl mijn stad er juist eentje is om van te genieten als je er doorheen fietst.
 5. Weinig geduld hebben met je kind
  Dit is een moeilijke, want met kinderen wordt er heel veel gevraagd van je geduld. Maar door de tips die ik van de Opvoedpoli kreeg, weet ik nu dat mijn stemming (als die geïrriteerd is) meteen overslaat op mijn kind en dat dat het alleen maar erger maakt. Het is zoveel fijner om in rust en harmonie tot een resultaat te komen. Ook al kost het iets meer tijd om die tanden gepoetst te krijgen of twee stukken broccoli van bord naar peutermaagje te verplaatsen. Het is de moeite waard om je volwassen controledwang los te laten en de dingen met zachte dwang te laten gebeuren.
 6. Je ouders zelden bellen
  Mijn ouders wonen niet in de stad waar ik woon, dus er zijn weken dat ik ze niet zie. Maar door alle drukte zijn er ook weken dat ik ze niet spreek en dat mijn moeder appt: ‘Zullen we eens bellen?’ Ik voel me dan altijd schuldig en als we bijgepraat zijn denk ik dan ook vaak: ‘Waarom bel ik niet vaker?’ Voor je het weet, gaat het leven met je op de loop en stel je geen prioriteiten meer in wat je echt belangrijk vindt. Hou dat altijd in het oog.
 7. Je vrienden verwaarlozen
  Het is zo makkelijk om, als je een gezin hebt, de focus totaal op hen te leggen. Voor je het weet is er een maand voorbijgegaan waarin je naast je collega’s en wat moeders van vriendjes van je kinderen eigenlijk geen moment hebt gehad waarin je met een goede vriendin een glas wijn hebt gedronken en een analyse op het leven hebt gedronken. Terwijl dat soort avonden je toch altijd enorm opladen.
 8. Vergeten dat je man naast de vader van je kind ook je geliefde is
  Tsja, zeg nou zelf, met drukke banen en jonge kinderen komen de genoegens van een relatie vaak ergens onderaan te bungelen. Kijk elkaar weer eens diep in de ogen. Tongzoen je nog wel eens lekker lang? Nee? Nou, doe dat weer eens!
 9. Verslaafd zijn aan Netflix
  Natuurlijk, het is heerlijk, al die series, maar ik merk aan mezelf dat het wel een heel grote rol in mijn leven aan het spelen is. Ik lees zelden meer een boek en zit nooit meer zomaar een halfuurtje voor me uit te staren, omdat ik even niet zo goed weet wat ik moet doen. Er is namelijk altijd wel weer een nieuwe serie. Maar god, het is zo goed om je hoofd af en toe eens de ruimte te geven. En nee, dan niet s nachts, zodat je wakker ligt, maar gewoon om negen uur s avonds, als de kinderen op bed liggen en jij even helemaal niks hoeft.
 10. Angstig zijn
  En dan heb ik het niet alleen over de angst voor nog meer aanslagen, maar over angst in het algemeen. Angst zit zoveel mensen in de weg om hun dromen waar te maken. “Ja, maar ik ben bang dat ik dat niet kan!” Het is nooit een excuus, probeer het maar en lukt het niet, dan hoef je nooit spijt te hebben dat je het niet geprobeerd hebt. Falen is een optie, falen hoort bij het leven, sterker nog: falen heeft iets prachtigs, omdat de deceptie ervan je inventiever maakt voor nieuwe doelen.

Lees ook: Als je als moeder niet meer weet waar het heen moet met de wereld…

Geschreven door
More from Femke Sterken

Zo makkelijk is het om je peuter te ergeren! (20 dagelijkse momenten)

Toen Femkes zoon Max in de peuterpuberteit zat wisselden vertedering en ergernis...
Lees verder