10 Leugens die thuiswerkende moeders zichzelf vertellen

thuiswerken
Thuiswerken met kinderen, het lijkt ideaal, maar leidt meestal tot koortsachtig op je telefoon mailtjes vol typefouten versturen vanuit de speeltuin, of de hele dag Frozen kijken in pyjama en dan ’s avonds tot middernacht de schade inhalen. Iedere keer neem je je weer voor het anders te doen. En dan zeg je dit tegen zichzelf:

LEES OOK: 10 Dingen waar de werkende moeder hysterisch van wordt.

  1. “Ik ga lekker om 07.30 uur beginnen.” Maar ja, wáárom zou je achter je laptop kruipen als de kippen nog op stok zitten, als je ook met een cappuccino en je 3-jarige dochter in pyjama in bed lekker de nieuwste aflevering van de Troetelbeertjes op de i-Pad kunt kijken?
  2. “Vandaag gaat mijn kind zélf spelen.” Vervolgens zit je dan toch voor 09.00 uur al paashazen te plakken van crêpepapier, omdat het hemeltergende gekrijs wel kunt proberen te negeren, maar het niet is alsof je dan dat rapport geschreven krijgt. En als je aan het eind van de dag een vensterbank vol paashazen hebt, kun je in ieder geval nog zeggen dat je productief bezig bent geweest.
  3. “Ik spring even snel onder de douche.” ‘Even snel’ betekent meestal: minstens drie kwartier. Of: ik ga in bad. En dan kun je natuurlijk net zo goed gelijk je benen even scheren, je hele lijf exfoliaten en een haarmasker nemen, nietwaar? Als je toch bezig bent.
  4. “Even lekker buiten de deur lunchen kan best. Op kantoor heb ik tenslotte ook pauze.” Dat je dan geen uur, maar twéé uur bezig bent, omdat het nou eenmaal tijd kost voor die peuter haar tosti op heeft en weer helemaal van de speeltuin naar huis gestept is, dat vergeten we voor het gemak gewoon maar even. Tijd is een relatief begrip.
  5. “Op mijn telefoon kan ik ook inloggen.” Vanuit de speeltuin. Of de dierentuin. Ja, dat is waar. Alleen is het lastig die notulen uit de tikken op dat kleine touchscreentje. En het is voor je gegevensgebruik ook niet zo goed om op afstand in te loggen op de server. Dus check je alleen je mail terwijl je van de glijbaan gaat. En dan eigenlijk ook alleen de berichten waar niet zo’n rood uitroeptekentje voor staat.
  6. “De laptop kan best dicht om 15.00 uur, want omdat ik thuiswerk bespaar ik zo twee uur nutteloos geklets bij de koffieautomaat”. Dat je zeker 2.5 nutteloos geouwehoerd hebt met je peuter bij de koelkast waarin de appelsap staat, telt natuurlijk niet mee.
  7. “Als ik nu een filmpje op zet, gaat mijn peuter rustig zitten kijken en kan ik snel dat rapport afmaken.” Wat iedere week weer een illusie is, want de peuter heeft zeker iedere vijf minuten een diepgravende vraag over de verhaallijn in ‘Tinkerbell en de piratenschat’, wil een bakje druifjes, andere sokken en minstens zes knuffels en kusjes binnen een half uur. Als de aftiteling over het scherm rolt en je hebt de inleiding van je rapport geschreven, is dat een prestatie op zich.
  8. “Het maakt niet uit dat ik nu weinig doe, vanavond ben ik net zo productief.” Dat je iedere avond na het Journaal je ene voet niet meer voor de andere kunt krijgen en jezelf naar de werkkamer slepen voor nog vier uur buffelen dus godsonmogelijk is, lijk je toch iedere keer  weer te vergeten.
  9. “Ik kan best een uurtje boven op de werkkamer zitten terwijl mijn peuter beneden speelt.” Maar ja, na 10 minuten kun je het oorverdovende geraas uit het trapgat met goed fatsoen toch eigenlijk niet meer negeren. En die stikgeluiden zijn toch ook wel verontrustend. Misschien toch niet zo’n goed idee, dat nieuwe setje Lego met al die kleine onderdeeltjes.
  10. “Hè lekker, kan ik vanavond fijn uitgebreid koken!” Dat had inderdaad gekund, ja. Als je dus daadwerkelijk om 07.30 uur begonnen was met werken. Nu zit je om 18.00 uur nog koortsachtig de laatste brandmail eruit te gooien, terwijl je peuter uit pure hongerfrustratie maar aan jouw stoelpoten is gaan knagen en je dan opeens bedenkt dat je ook nog geen boodschappen hebt gedaan.

LEES OOK: Thuiswerken met kinderen, hemels of hels?

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Aan Tom Bakker van de SGP: met mijn kinderen is niks mis, hoor

Afgelopen weekend ontstond er commotie rondom een campagnefilmpje van SGP lijsttrekker Tom...
Lees verder