Deze 11 dingen herkennen thuiswerkende moeders

Deze 11 dingen herkennen thuiswerkende moeders
Vanuit huis werken als je moeder bent heeft heel veel voordelen én een paar nadelen. Ben jij een thuiswerkende moeder? Dan herken je dit vast!

Lees ook: Waarom mijn ontslag mijn redding werd.

 1. Je kunt enorm lange dagen maken. Je hebt geen reistijd, dus je kunt best een werkdag maken van 8.00 tot 18.00 uur en óók nog je kind naar de opvang brengen en weer ophalen. Hoeft niet natuurlijk, maar de verleiding bestaat dat je drie dagen werkt propt in twee dagen opvang of vijf dagen werk in drie dagen opvang, gewoon omdat het kan. En dat je dus net als de buitenshuis werkende moeder op het nippertje nog boodschappen haalt en net voor sluitingstijd bij de opvang staat. En dat je vriend het de normaalste zaak van de wereld vindt dat het huis aan kant is en het eten opstaat als hij uit zijn werk komt, want je bent immers de hele dag thuis geweest.
 2. Je huis is je kantoor. Het kan ontzettend makkelijk zijn om tussen het werken door even een wasje te vouwen. Maar als je daar geen tijd voor hebt, dan staat je bureau midden tussen de stapels was. En dan ga je maar weer eens uitrekenen wat het kost om een kantoorruimte te huren en hoeveel luiers je van dat geld zou kunnen kopen. Of toch die was opvouwen.
 3. Je kinderen leren zichzelf heel goed vermaken. Want het kan gebeuren dat je nog een paar mails moet versturen ná hun middagdutje. Daar voel je je dan natuurlijk schuldig over, tot je merkt dat je kinderen, wanneer jij geconcentreerd aan het werk bent, vaak precies net zo geconcentreerd aan het spelen zijn. Goed voorbeeld doet volgen, zeg maar.
 4. Als je een opdrachtgever/klant aan de lijn hebt, hangt er meteen een kind aan je been. Kinderen rúiken dat soort dingen. En precies op dat moment willen ze natuurlijk toch je onverdeelde aandacht.
 5. Als er een kind ziek is, dan ben jij aan de beurt. Want je bent immers zo flexibel als thuiswerkende moeder? En dus blijft je vriend op kantoor zitten en leg jij als de gesmeerde bliksem al je werk neer om je kind op te halen van de opvang.
 6. Je kunt overdag een dutje doen. Superslechte nacht achter de rug? Dan hoef je niet bij de koffieautomaat je tiende kop koffie te gaan halen, maar ga je gewoon even een uiltje knappen op de bank. Kun je daarna weer als herboren aan de slag (oké, wel eerst even koffiezetten).
 7. Soms voel je je tekortschieten. Omdat je er niet altijd aan ontkomt nog een klusje af te maken als je kind thuis is, en tegelijkertijd opdrachtgevers moet teleurstellen omdat je er ook voor je kind wilt zijn. En naar al die gezellige werkborrels van verschillende opdrachtgevers gaan of nog even wat extra’s doen om die ene klant tevreden te houden, lukt je ook al niet. Er zijn dagen dat je het gevoel hebt dat je alles maar half doet. Aan de andere kant: iets half doen is een kunst die je steeds beter onder de knie krijgt. Net als nee zeggen.
 8. Het werk is nooit af. ’s Avonds, in het weekend, op vakantie, tijdens je verlof, op feestdagen of of je eigen trouwdag: in principe zou je altijd wel kunnen werken. Aan jou de uitdaging om op gezette tijden het werk neer te leggen en jezelf ervan te overtuigen dat het tijd is voor ontspanning, omdat je anders niks meer presteert. Het nadeel van thuiswerken is dat je nooit écht vrij bent. Het voordeel is dat je meestal je eigen tijden kunt bepalen. En dat je, als je werk doet dat je écht leuk vindt, je juist eigenlijk altijd vrij bent.
 9. Je kunt jezelf soms overschatten. Als je als ZZP’er of ondernemer werkt, moet je van tevoren inschatten hoeveel tijd je ongeveer nodig hebt voor een klus alvorens je ja zegt. Vroeger kon je misschien op alles ja zeggen en werkte je desnoods een nachtje door, maar nu je moeder bent is het passen en meten geblazen. Op een gegeven moment heb je door dat je heel goed bent geworden in dat passen en meten en dat er daardoor veel meer kan dan je ooit voor mogelijk hield. En precies op dat moment word je overmoedig en neem je een klus of drie te veel aan. Worden vervolgens al je kinderen ziek, en jijzelf ook, en schiet je op dat moment te binnen dat je ook nog je BTW-aangifte moet doen. Uiterlijk gisteren.
 10. Of onderschatten. Na zo’n periode neem je meestal weer een tijdje te wéinig werk aan. Prima moment om op een werkdag met een vriendin, ahum, zakenrelatie te lunchen.
 11. Je bent altijd in de buurt van je kind. Dit is toch wel de beste: je werkt thuis en bevindt je dus op kruipafstand van de opvang. En ja, dan ben je wel als eerste de pineut als je kind ziek wordt, het is ook een heel fijn idee dat je er in een paar minuten bent in geval van nood. Dat geeft rust en door die rust kun je toevallig wel enorm genieten van je werk. Thuiswerken én moeder zijn, je kunt het iedereen aanbevelen.

Lees ook: 10 Leugens die thuiswerkende moeders zichzelf vertellen.

Lees ook
Geschreven door
More from Janneke Jonkman

10 Soorten moeders die ik vooral nooit zou worden

Vóór Janneke moeder werd, had ze alvast haar oordeel klaar over alle...
Lees verder