15 feitjes over bevallingen waardoor je blij bent dat je NU leeft (en niet in 1820!!)

Het is natuurlijk alles behalve een pretje; bevallen en alles wat erbij hoort. Maar het werkt altijd lekker relativerend als je hoort dat het nog een stuk slechter kan. Nadat je deze feitjes over de geschiedenis van bevallingen leest zul je je in je handjes knijpen van geluk dat je nu leeft. Sommige zijn echt te ranzig voor woorden en andere zijn gewoon bizar gevaarlijk. 

 

1. Zwangere vrouwen (en hun vroedvrouwen) dronken altijd bier tijdens de bevalling. Dit was zo normaal dat het bier zelfs zijn eigen naam kreeg: groaning beer

 

 

2. Het werd ook van alle bevallende vrouwen verwacht dat ze gelijk na de geboorte iedereen in de kamer van taart voorzagen. Deze taarten heetten ook groaning cakes, en het was wel zo gebruikelijk dat de vrouw dat zelf ook nog eens uitdeelde, in plaats van dat zij eens bediend werd.

 

 

3. Het woord gossip vond zijn origine bij het kraambezoek. Vrienden van een bevallende vrouw werden ‘God’s Sibs’ (Siblings) genoemd. Ze denken dat dit komt omdat deze mensen rondom de bevallende vrouw zaten en zo lang konden door roddelen over andere mensen dat de betekenis van gossip veranderde van ‘close to god’ naar ‘roddelen’.

 

 

4. In 1591 is er nog een vrouw op de brandstapel gegooid voor het innemen van pijnstiller tijdens haar bevalling van een tweeling. Eufame Maclayne had namelijk wat pijnstillende kruiden genomen. Ookal hebben zij en de tweeling het overleefd, zij moest het met de dood bekopen.

 

 

5. Het eerste boek over de zwangerschap is door een man geschreven. Een man die nog nooit een geboorte had bestudeerd dan wel gezien. “The Rose Garden for Pregnant Women and Midwives”, geschreven door Dr. Eucharius Rösslin, was een enorme hit toen het uitkwam in 1513. Het enige probleem was dat de schrijver een statisticus was die alleen maar heel ouderwetse adviezen kon geven. Zoals het advies aan vrouwen die een doodgeboren kindje hadden, kruiden en koeiengal in hun vagina’s te stoppen. Hij dacht ook dat foetussen eruit zagen als in een baarmoeder drijvende volwassenen. Toch was het boek 200 jaar lang een besteller, en is hij in 5 talen gedrukt.

 

 

 

6. Voordat de eerste zwangerschapskleding was ontworpen rond het jaar 1900, droegen vrouwen gewoon korsetten tijdens hun zwangerschap. Ookal pletten deze de organen en gaf het de baby’s kans op verstikking.

 

 

7. De kettingzaag, beter bekend van horrorfilms en het omhakken van bomen, is oorpsornkelijk uitgevonden om te helpen met de bevalling. Het was een zaagje dat je met de hand bediende om de heupbotten van de vrouw te kunnen verwijden tijdens het bevallen, als alternatief voor een keizersnede.

 

8. In bevallingsklinieken in de 17e eeuw was het niet ongebruikelijk dat 3 tot 5 vrouwen een bed moesten delen tijdens het bevallen. Dit was niet alleen heel verwarrend met al die baby’s, maar ook afschuwelijk. Als een vrouw overleed in haar kraambed, duurde het uren voordat haar lichaam was weggehaald. De vrouwen die dan nog moesten bevallen lagen er gewoon naast.

 

 

9. In 1965 is er een patent aangevraagd op een ‘geboorteapparaat’. Dit apparaat zou zwangere vrouwen zo hard kunnen ronddraaien dat de baby uit de baarmoeder geduwd zo worden door de centrifugerende kracht.

 

 

10. Het kwam nogal vaak voor dat vroedvrouwen als heksen werden verbrand. Vooral als er iets mis was gegaan met de bevalling of de baby. Dit was vaak het idee van de man, die zich zo machteloos voelde tijdens de bevalling, dat dit de enige mogelijkheid was om zich weer machtig te voelen.

 

 

11. De verlostang is uitgevonden door een familie die het ontwerp 200 jaar geheim heeft gehouden. De Chamberlen Familie was een lange tradities van manlijke vroedvrouwen, en vond de verlostang uit rond 1600. Ze hebben heel veel baby’s veilig ter wereld gebracht maar weigerden hun ontwerp te delen met andere dokters.

 

12. Een boek uit 1835 vertelde vrouwen na de bevalling hun pijnlijke vagina in te smeren met melk en brood, en als gebieden heel pijnlijk werden en gingen kloppen, er wat bloedzuigers op aan te leggen.

 

 

13. Door koningin Victoria is het nu een stuk normaler om pijnstillers te gebruiken tijdens de bevalling.

 

14. Een vroeg 20ste-eeuws boek adviseerde verloskundigen om druk op de clitoris te zetten om de baby soepeler en pijnlozer te laten bevallen.

 

 

15. De naam keizersnede, oftewel de C-Section, komt waarschijnlijk niet af van Julius Ceasar, wat vaak wordt gezegd. Hij zou via deze manier geboren zijn maar dit blijkt feitelijk onmogelijk: deze techniek was nog lang niet ver genoeg ontwikkeld om uitgevoerd te kunnen worden rond die tijd. Waarschijnlijk stamt het woord dus eerder af van het Latijnse werkwoord Caedere, wat snijden betekent.

via GIPHY

Alle feitjes komen uit dit boek: Get Me Out: A History of Childbirth from the Garden of Eden to the Sperm Bank En de tekst is vertaald van Buzzfeed.com

Lees ook
Geschreven door
More from Anna van Oers

Deze moeders gaan de titel ‘moeder van het jaar’ waarschijnlijk niet krijgen

Bij sommige internet-moeders vraag je je de hele tijd af ‘hoe doen...
Lees verder