7 Redenen waarom ik niet je moeder-vriendin wil zijn

En dan gaat je kind naar school en krijgt het vriendjes. Dat is hartstikke leuk, maar die vriendjes hebben ook moeders. En soms heb je er van die types tussen zitten die dan denken dat omdat de kinderen vriendjes zijn, jullie ook vriendinnen moeten worden. Maar daar heb jij dus helemaal geen zin in. Omdat:

LEES OOK: Hoe ik door het verjaardagsfeestje van mijn dochter in een moederfittie belandde.

* Je überhaupt niet van mensen houdt.
Ze is echt heel lief, die moeder. Jullie kennen elkaar niet goed, maar dat weet je gewoon. En je zou vast een goeie aan haar hebben als vriendin. Maar jij gedijt het beste bij een minimum aan mensen in je leven, want mensen vind je over het algemeen maar vermoeiend. En de mensen die je in je leven hebt kosten al genoeg moeite om te onderhouden. Dus alsjeblieft, niet nog iemand erbij waar je tijd in moet steken. Als het niet per se hoeft, ga jij interactie met andere mensen meestentijds uit de weg. Jij vindt het prima om in je eentje op de bank te zitten terwijl jouw kind lekker op z’n eigen kamer met dat van haar speelt. En nee, je wilt ook niet even binnenkomen voor een wijntje als je Fleurtje thuisbrengt.

* Je niet over koetjes en kalfjes wilt praten.
Vriendschappen zijn voor jou eigenlijk alleen van waarde als je echt de diepte in kunt gaan. En voor je op dat punt bent beland moet je elkaar toch meestal wel een tijdje kennen. Een moedervriendschap aangaan omdat de kinderen elkaar toevallig aardig vinden betekent dus dat je het vooral over ditjes en datjes hebt en dat het allemaal wat oppervlakkig blijft. Daar heb jij helemaal geen tijd voor. En eigenlijk interesseert het je ook gewoon niet dat ze de tuin opnieuw heeft betegeld en dat Teuntje laatst de oranje band bij karate heeft gehaald.

* Je geen zin hebt om deel te moeten nemen aan allerlei moederactiviteiten.
Get in and get out, is jouw motto als het gaat om school. Je komt je kind brengen en halen en voor de rest hoef je er allemaal niet zo nodig iets mee te maken te hebben. Maar als je je in het sociale schoolleven mengt wordt je opeens geacht bij allemaal dingen te komen opdraven en je bij allerhande groepjes aan te sluiten. Maar jij hebt al genoeg te doen.

* Je al genoeg vriendinnen hebt
Ze zeggen wel dat je nooit genoeg vrienden kunt hebben, maar stiekem ben jij het daar grondig mee oneens. Jij hebt je eigen vriendinnengroep, van mensen die je zelf hebt uitgezocht omdat ze bij je passen. Toevallig vijf dagen per week op dezelfde plek tegen elkaar aan lopen is wat jou betreft geen gegronde reden om een vriendschap op te baseren. Elkaar vriendelijk gedag zeggen en het daar verder bij laten is voor jou genoeg.

* Moeders zijn sekreten
Vooral moeders die vriendinnen zijn geworden op schoolpleinen. Daar wil jij helemaal niet bijhoren. Jij weet namelijk ook wel dat er geroddeld wordt bij het leven en dat je maar een verkeerde cupcake gebakken hoeft te hebben om plotseling de persona non grata van dat seizoen te worden. Dat soort drama, daar heb je geen zin in. Dus blijf je liever die buitenstaander waar niemand iets van weet. Dan kun je tenminste ook niet echt iets fout doen.

* Vriendschap moet spontaan ontstaan.
Vrienden worden is een organisch proces. Het gebeurt, omdat je als personen bij elkaar past. Omdat jullie karakters op elkaar inspelen, elkaar aanspreken. Je besluit niet om maar vrienden worden omdat jullie kinderen dat nou eenmaal ook zijn. Het is geen optelsommetje. Want waar is die vriendschap dan eigenlijk op gebaseerd? Je kunt elkaar ook best aardig vinden zonder gelijk besties te zijn.

* Je thuis en school gescheiden wilt houden.
Eigenlijk net zoals met thuis en je werk. Het zijn andere werelden en die hoeven niet per se gemengd te worden. Ze kunnen prima naast elkaar bestaan, maar in elkaar overlopen, dat is wat jou betreft gewoon niet nodig.

LEES OOK: 7 Types die je tegenkomt in moeder-appgroepen.

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Dingen die stiekem zijn uitgevonden om jou en je baby uit de slaap te halen

Slaap, oh heerlijke slaap. Als je een kind krijgt, besef je opeens...
Lees verder