Als je kind vloekt als een bootwerker (en jij geen idee hebt hoe je het moet stoppen)

Als je kind vloekt als een bootwerker (en jij geen idee hebt hoe je het een halt moet toeroepen)
Femke’s Max is altijd een beetje dwarsig geweest, zoals jullie weten. Dat uitte zich in het verleden veelal in slaan, schoppen of bijten, maar gelukkig begint die neiging af te nemen. Alleen…nu is hij lelijke woorden gaan gebruiken. En dat is ook natuurlijk ook niet echt gewenst. Femke heeft al van alles geprobeerd, maar niets helpt. Tips, anyone?

Een tijdje geleden merkten Reinier en ik dat we op onze taal moesten gaan letten. We willen allebei nog wel eens het woord ‘shit’ of ‘kut’ roepen en Max begon dit na te doen. Ik schrok er enorm van en zei meteen dat het slechte woorden waren die we absoluut niet mogen gebruiken. Reinier en ik gingen er vanaf dat moment extreem goed opletten en het lukte wonderwel om het af te leren. Die ene keer dat het er nog uitfloepte zei Max zelfs: “Mag je niet zeggen, mamma!” dus dat was duidelijk.

LEES OOK: Help, mijn kind humpt

Ik had echter buiten de wereld gerekend. In de auto luisteren we altijd Kinderen voor Kinderen (iets anders wordt niet getolereerd door onze zoon)Braver dan dat kan niet, zou je zeggen. Het valt me elke keer weer op hoe politiek correct die teksten zijn. De ene keer gaat het over een jongetje met ADHD en de volgende keer over dat je ‘groen’ moet leven en de derde keer dat je niet altijd achter de computer moet zitten, maar dat buitenspelen de ‘bomb’ is. Er is alleen één liedje (Ha ha ha, je vader!) dat eindigt met de zin: “Hou je bek!” en net dat zinnetje haalde onze zoon eruit. “‘Hou je bek” is nu zijn favoriete zinnetje”. Lekker dan.

Ook op de kinderopvang heeft hij recent wat niet zo heel fijne woorden weggehaald. Ik vermoed, omdat hij ‘s middags buitenspeelt met de grotere kinderen van de Naschoolse Opvang. Ineens zegt hij: “Stommerd!” en “Ik vind jou stom” en “Stomme dame” en “Hou op met je rotkop”. Serieus, ik weet niet wat ik hoor. Zo’n klein jochie, drie jaar oud, met zulke straattaal. Ik word niet goed.

De grote vraag is: hoe krijg je het eruit? Ik vermoed dat hij die woorden überhaupt zo leuk vindt, omdat we er meteen op aangeslagen zijn met: “Neeeeeeee, dat mág je niet zeggen”, want waarom blijft hij anders juist deze woorden zo vaak gebruiken en andere grappige zinnetjes uit Kinderen voor Kinderen niet?. Het negeren is toch ook geen optie, of vinden jullie wel? Ik heb hem al een speelgoedauto beloofd als hij een week niet vloekt of lelijke woorden gezegd, maar dat houdt hij niet vol. Ik heb hem vervolgens de auto gegeven en pak hem af als hij vloekt, maar dat zorgt er ook niet voor dat het minder gebeurt. Ik heb hem een tijdje consequent op zijn kamer gezet als hij iets lelijks zei, maar ook dat hielp niet. Ik heb vervangwoorden aangeboden, zoals ‘Hou je groentetuin’ en in plaats van ‘stommerd’ ‘stonkerd’…, maar hij vervalt altijd weer in het oude werk.

Dus nu zit ik met mijn handen in het haar.

LEES OOK: Uitslapen met een kind! Onmogelijk!

Geschreven door
More from Femke Sterken

Lullige-opmerkingen-over-je-kind-top-30!

Als je nog niet zolang geleden een baby hebt gekregen, herken je het...
Lees verder