Wat te doen als je peuter een woede-aanval heeft (7 handvatten!)

Femke heeft een pittige peuter, die geregeld een flinke woede-aanval krijgt. In het begin stond ze met haar handen in het haar: wat moest ze doen? Inmiddels heeft ze wel een paar handvatten gevonden waaraan ze wat heeft. Ze deelt ze hier!

Lees ook: 8 Dingen die peuters met heel veel liefde boycotten.

 1. Aftellen om af te koelen
  Het klinkt misschien raar, maar om jezelf ervan te weerhouden om te gaan schreeuwen en slaan is het goed om zachtjes (of hardop) af te tellen. De specialisten noemen dit: ‘in groen blijven’ en ‘niet in rood gaan zitten’. Langzamerhand voel je de woede wegvloeien en kun je weer rationeel nadenken. Hetzelfde geldt voor je kind.
 2. Vraag om een knuffel
  Zeg tegen je kind dat als hij/zij enorm kwaad is om een knuffel kan komen vragen. Ik dacht dat dit dikke onzin was, maar tegenwoordig komt Max soms serieus naar me toe als hij woedend is en gaat hij om mijn nek hangen. Er zit geregeld verdriet onder de woede en even knuffelen is dan een goede uitlaatklep.
 3. Een rustige activiteit
  Als je kind slaat of met dingen gaat smijten, heb je de neiging om hem/haar te straffen. Zelf ben ik nogal makkelijk in mijn zoon op zijn kamer zetten om hem te laten afkoelen. Dit heeft niet altijd even veel effect. Vaak wordt hij alleen maar kwader. Wat beter helpt is afleiden en iets rustigs met hem doen. Een puzzel leggen, een boekje lezen of alleen maar uit het raam kijken om rode en gele auto’s te tellen.
 4. Zing een liedje
  Een kokend kind van zijn kookpunt afbrengen kan ook door gewoon een liedje met hem/haar te zingen. Of het nu Seeeesamstraat is of Gangnam Style.
 5. Even lekker stompen in een kussen
  Laat de agressie er gericht uitkomen en bied een kussen aan, zodat je kind daar tegenaan kan slaan. Mijn zoon vindt dit zo geinig dat hij al snel weer gaat lachen.
 6. Zeg het maar!
  Toen mijn zoon twee was kon hij nog niet zeggen wat er aan de hand was, maar inmiddels is het mogelijk om hem te vragen: “Ben je boos?” of “Ben je verdrietig?” Als een kind hardop zijn/haar emoties uitspreekt, valt er vaak al een last van die kleine schoudertjes.
 7. En soms….werkt niks
  Dan is het het best om gewoon maar even weg te lopen (als ouder). Laat je kind uitrazen, in een veilige omgeving, en ga na een paar minuten weer eens kijken of hij/zij weer aanspreekbaar is.

 Lees ook: Dit zijn de goede voornemens van moeders met peuters.

Geschreven door
More from Femke Sterken

Femke bedankt haar schoonmoeder: “Je bent onbetaalbaar!”

Femke, moeder van peuter Max (3), zou niet zonder haar schoonmoeder kunnen. Daarom...
Lees verder