Basisschoolleerkracht: je krijgt een hart onder de riem (en een schop onder je kont!)

Basisschoolleerkracht: je krijgt een hart onder de riem (en een schop onder je kont!)
Morgen staakt het basisonderwijs. Omdat de leerkrachten het zat zijn dat ze te weinig verdienen en onder te grote werkdruk staan. De staking duurt een uurtje. Dat kan beter, vindt Femke.

Ik sla telkens weer achterover als ik van mensen om mij heen, die juf of meester zijn op een basisschool, hoor wat zij verdienen. Het is toch werkelijk van de zotte dat je een klas van dertig kinderen onder je hoede hebt, moet zorgen dat ze leren lezen en schrijven, kleien, geschiedenis en topo stampen, honderd oudergesprekjes per jaar moet voeren met veel te bijdehante ouders, duizend toetsen moet nakijken en ellenlange vergaderingen moet doorploegen en dat je dan aan het einde van de maand 1500 euro netto hebt verdiend. Terwijl je net zo goed copywriter kunt worden op een reclamebureau waarmee je het dubbele wegsleept.

Het is dus niet gek dat de leraren in het basisonderwijs gaan staken. Want hallo, hoelang gaat deze onzin nog door? Waarom krijgen de mensen die moeten zorgen dat onze hartelapjes (dit woord jat ik even van Vala) de basisbeginselen van algemene ontwikkeling bijgebracht krijgen er een fooi voor terug? Dat werkt natuurlijk niet. Dat blijkt wel, want er is amper meer een basisschooljuf of meester te krijgen. Niemand heeft zin om een opleiding te doen die financieel zo weinig perspectief biedt. Bovendien weet iedereen ook dat zo’n baan in het onderwijs veel werkdruk met zich meebrengt, dus het wordt voor de studenten die enige affiniteit met het onderwijs hebben niet echt aantrekkelijk gemaakt om aan de pabo te beginnen.

Lieve juffen en meesters! Ik sta achter jullie. Vecht voor jullie salaris, vecht voor normale werkdruk. Jullie verdienen het. Wij willen allemaal dat er goede, vrolijke, gemotiveerde mensen voor de klas staan. En dat jullie beter beloond worden dan nu. En dat de volgende generatie zin heeft om pabo te gaan doen, in plaats van dat ze huiverig worden van het vooruitzicht nooit echt een behoorlijk salaris te gaan verdienen ten opzichte van een belastende baan.

Maaaarrrr, lieve juffen en meesters! Dat uurtje staken… dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Wat is een uurtje? Wie duperen jullie daarmee? Dat wij ouders iets later op ons werk komen? Nou, daar gaan we niet van onderuit hoor. Ik moedig jullie aan om zwaardere maatregelen te treffen. Gooi de school een week dicht en ga niet eerder aan de slag dan dat er harde afspraken gemaakt zijn over verhoging van jullie salaris. Als je iets wil, dan moet je er ook vol voor gaan. Geen halve maatregelen.

Lees ook: Ode aan de kleuterjuf: “Ik kan je niet vertellen hoe blij ik met je ben”

 

Geschreven door
More from Femke Sterken

21 Dingen die je denkt als je gaat shoppen op Ali Express

Natuurlijk koop je er niets dan goedkope Chinese rommel, maar man o...
Lees verder