Borstvoeding scheelt 800.000 kinderlevens??? Dat kan toch niet waar zijn?

Vorige week las Femke een bericht op Nu.nl dat wetenschappers menen dat als iedere moeder haar kind met de borst voedt, dit wereldwijd jaarlijks 800.000 kinderlevens zou schelen. En daar wil ze even iets over kwijt. Want: HALLO, dat kan toch niet waar zijn????!

Zodra een bericht als dit de wereld in geholpen wordt, staan de pro-borstvoedingvrouwen meteen op om weer eens van zichzelf te laten horen. Ik las alweer verschillende mommyblogs waarin werd gesmeten met “Ik heb mijn kind wel een jaar met de borst gevoed” en “Iedereen zou eigenlijk standaard een lactatiedeskundige aan haar zijde moeten hebben en meerdere boeken over borstvoeding gelezen moeten hebben”. Ik zeg het nog maar een keer: ja, borstvoeding is het beste voor je kind en als het allemaal lukt, waarom zou je het niet doen? Maar als we gaan zeggen dat er 800.000 kinderen overlijden doordat een moeder haar kind niet met de borst voedt, dan creëer je onnodig onrust. Want je suggereert dan dat kinderen sterven omdat ze flesvoeding krijgen en dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Ik geloof best dat er kinderen in Derde Wereldlanden overlijden doordat hun uitgemergelde moeder niet genoeg voeding heeft, maar als zij wel het geld voor flesvoeding zou hebben, zou zo’n kind gewoon overleven.

 Onderzoeken hebben niet altijd gelijk. Moedermelk beschermt tegen diabetes, obesitas en verkleint het risico op infecties. Dat schijnt bewezen te zijn, maar hoe kun je nu echt zeker weten dat iemand obesitas heeft doordat hij geen moedermelk heeft gedronken? Genen, omgeving, het speelt allemaal mee. Ik denk dat het goed is dat we niet teveel reclame maken voor flesvoeding en dat we flesvoeding niet gelijk moeten stellen aan borstvoeding. Maar in Nederland zijn we ons echt wel genoeg bewust van de voordelen van borstvoeding en grijpen we over het algemeen pas naar flesvoeding als het borstvoeden gewoon niet gaat.

Laten we ons dus geen angst laten aanjagen
door dit soort berichten, want buiten het feit dat er (verschrikkelijk genoeg) kinderen sterven doordat ze geen voeding krijgen, geloof ik niet dat er kinderen sterven puur omdat ze flesvoeding hebben gedronken. Dan is er echt wel iets meer aan de hand. Dan hebben we het over een lager sociaal milieu, waar de kinderen direct nadat ze van de flesvoeding gaan een tuitbeker cola in de handen gedrukt krijgen en er elke dag chips op het menu staat.
Ik weet dat jullie inmiddels een beetje moe worden van de hele discussie rondom het borstvoeden, maar zolang er berichten de wereld ingeslingerd worden die vrouwen die geen borstvoeding hebben gegeven een rotgevoel aanpraten, blijf ik tegenstukken schrijven. Het is allemaal helemaal top om je kind met je eigen lichaam te voeden, maar een kind sterft niet van flesvoeding. Punt.

Geschreven door
More from Femke Sterken

Eerlijk zeggen: wie heeft er na een bevalling nou zin in sex?

Toen Femke acht weken na de bevalling nog steeds geen zin in...
Lees verder