Brief aan de borstvoedende moeder zonder gêne!

Brief aan de borstvoedende moeder zonder gêne!
Femke is helemaal voor borstvoeding (wie niet?) En ze snapt dat moeders hun baby’s ook wel eens in het openbaar moeten voeden. Wat ze echter niet snapt…is dat er vrouwen zijn die de boel dan niet even bedekken…

Beste borstvoedende moeder zonder gêne!

Ik heb even getwijfeld of ik deze brief aan je moest schrijven. Er zijn namelijk nogal wat borstvoedende moeders die meteen fel van leer trekken als je ook maar een beetje kritiek durft te leveren. Uiteindelijk heb ik besloten me er niet door te laten tegenhouden: er is namelijk iets wat me van het hart moet.

LEES OOK: Afscheidsbrief aan vakantie

Natuurlijk snap ik dat je borstvoedt en ik juich je toe. Als het lukt, is het heel fijn om je kindje met je eigen lichaam groter te laten groeien. En als je dan ook nog eens niet aan huis gekluisterd wilt zijn dan moet je af en toe in het openbaar aan de bak. Ik weet er alles van; ik was zelf twee jaar geleden ook op dat punt. In restaurants, in een wachtkamer, aan de kant van de weg, achter in een kerk tijdens de voltrekking van een huwelijk. Ik heb werkelijk overal en nergens gevoed.

In het begin moest ik nog wel een drempel over om mijn voedingsbh los te knopen op een bankje in het park, maar op een zeker moment ging dat een stuk makkelijk. Alleen, ik zorgde er wel altijd voor dat ik een sjaal of een enorme doek bij me had om te boel te bedekken. En jij doet dat niet. Laatst keek ik naar je tijdens het afstuderen van een neef en ik verbaasde me erover hoe  makkelijk je beide borsten uit je bh trok en open en bloot de tepel in de mond van je kind stopte. Ik geloof dat de ogen van de aanwezigen meer op jou dan op mijn afstuderende neef gericht waren. Had je dat niet door?

Ja, je kunt nu zeggen dat het belachelijk is dat er mensen zijn die er moeilijk over doen. Borstvoeding is natuurlijk en jij vindt dat je er niet om hoeft te schamen. Dat laatste hoeft van mij ook echt niet. Maar ik zou het wel fijn vinden als je rekening houdt met je omgeving. Ik hoef jouw borsten niet te zien. Jouw borsten zijn van jou, je deelt ze met je partner en je kind, maar je doet normaliter ook niet met blote borsten (ik noem maar een zijweg) de deur open. Blote borsten hebben in onze maatschappij toch meestal een sexuele lading. Denk je dat mannen per definitie niet aan sex denken als ze een vrouw zien borstvoeden? Ik geloof er niks van.

Dus. Alsjeblieft. De volgende keer als je je blouse openknoopt in een restaurant, leg er dan even een doekje overheen. Mijn dank is groot!

Groetjes,

Femke Sterken

LEES OOK: 8 dingen die we niet missen als we stoppen met borstvoeding

Geschreven door
More from Femke Sterken

Dit zijn de dingen die ALLEEN zwangere vrouwen doen

Als je zwanger bent, is er eigenlijk niets anders waarmee je bezig...
Lees verder