Brief aan DNB-baas Klaas Knot: “Moeten jonge huizenkopers het nóg moeilijker krijgen?”

jonge huizenkopers
Femke woonde op vijftig vierkante meter met man en kind. Ze begon écht tegen de muren op te lopen. Ze vond een groter huis, maar een hypotheek krijgen was zó lastig. En nu wil DNB-baas Klaas Knot het jonge huizenkopers NOG moeilijker maken. Kappen nou!

Geachte meneer Knot,

U kent mij niet, dus ik zal me eerste even voorstellen. Mijn naam is Femke Sterken. Ik ben getrouwd met Reinier en moeder van Max (2). Recentelijk hebben wij een nieuw huis gekocht. Dat was dringend nodig, kan ik u vertellen. We woonden op vijftig vierkante meter, in een piepklein huisje met dunne wanden waar Max keihard doorheen te horen was als hij ‘s nachts brulde. We vlogen elkaar zo langzamerhand in de haren.
Er moest dus dringend een groter huis komen – met een nieuwe hypotheek. Dat was geen makkie. Ik ben nog maar kort freelancer en als freelancer tel je voor de banken niet mee. Ook al verdien je twee keer zoveel als je man, die wél een vast contract heeft. Ik vind dit belachelijk ouderwets. Helemaal omdat ik zelf aan den lijve ondervonden heb hoe makkelijk je uit een baan met een vast contract gekieperd wordt.

Met mijn recente ervaring in het achterhoofd is het me dan ook helemaal in het verkeerde keelgat geschoten dat u wil dat de maximale hypotheek die we in de toekomst kunnen gaan afsluiten naar negentig procent van de woningwaarde gaat. Hoe zwaar wilt u het voor ons maken, meneer Knot? Wij starters zitten in de financieel zwaarste periode van ons leven. We hebben een paar jaar geleden onze studie afgerond (waar altijd wel een kleine of grote schuld uit is voortgekomen), we zitten midden in de kleine kinderen en bovendien moeten we sparen voor hen en voor later. Weet u wat dat kost? Ja, dat weet u vast, want u bent een man van de cijfers. Dan hoef ik u toch niet uit te leggen dat u ons keihard pakt als u onze hypotheek gaat verlagen? Dan kunnen we echt geen kant meer op.

Ik snap natuurlijk de achterliggende gedachte van deze brainwave. Het komt allemaal door de kredietcrisis en we moeten minder leunen op geleend geld. Maar waarom moet het allemaal 1-2-3 achter elkaar ingevoerd worden. Een paar jaar geleden kon je nog zo ongeveer zes keer je jaarsalaris lenen en momenteel moet je de trappen van de bank kussen om überhaupt naar binnen te mogen. Er wordt al getornd aan de hypotheekrenteaftrek, we moeten verplicht aflossen, de eisen worden steeds strenger… moet dit er echt nog bovenop? Als je een hypotheek aangaat, heb je die tien procent tegenwoordig binnen vijf jaar afgelost. Meneer Knot, zullen we het gewoon houden zoals het nu is? Anders voorspel ik u: dan komt er een echtscheidingsgolf aan én een heleboel ziekmeldingen van ouders met slaapgebrek.

Bedankt!

Met vriendelijke groet,

Femke Sterken

LEES OOK: Brief aan minister Schippers: waarom moeten zwangere vrouwen massaal naar België?

Geschreven door
More from Femke Sterken

Is het kindermishandeling om je dreumes achter de iPad te zetten?

Als je een kind onder de twee jaar een iPad geeft is...
Lees verder