Vala: De brief aan mijn vierde kind

SOS Kinderdorpen
Eigenlijk zou ieder kind, overal ter wereld, het goed moeten hebben. Moeten kunnen opgroeien in veiligheid, liefde en zekerheid. Helaas zijn er heel veel kinderen die het moeilijk hebben. Als moeder van drie gaat dat Vala aan het hart en daarom steunen zij en haar gezin, via SOS Kinderdorpen, Nia uit Oeganda. Omdat een klein beetje hulp al een groot verschil kan maken. 

Nia verloor al op jonge leeftijd haar ouders en groeit nu op in een SOS kinderdorp. Het verhaal van Nia raakt Vala. Kijkend naar haar eigen kinderen realiseert ze zich hoe goed wij het hier eigenlijk hebben. Vandaag schrijft ze Nia een brief en maken haar kinderen een tekening voor haar.

Lieve Nia,

We hebben elkaar nog nooit ontmoet, maar toch kan ik je vrolijke gezicht zo voor me zien. Samen met mijn drie kinderen kijk ik vaak naar de foto die we van je hebben en praten dan over Oeganda en hoe anders het daar moet zijn. We hebben al veel over je gehoord, over dat je eigenlijk altijd lacht, dat je gek bent op je broertjes en zusjes en dat je altijd alles met hen deelt. Wij zijn met zijn vijven thuis; mijn man Mario, mijn zoon en twee dochters.

Hier in Nederland wordt het nu langzaam winter. Daar kun je je misschien weinig bij voorstellen, want bij jou is het eigenlijk altijd warm. Maar hier lopen de kinderen nu in warme truien en zitten we ‘s avonds bij de kachel. Ik heb mijn kinderen verteld over Oeganda, het land waar jij woont, en dat dat heel anders is dan Nederland. Vooral mijn zoon vindt het heel erg spannend dat er bij jou tropisch regenwoud is, want hij zegt altijd dat hij later bioloog wil worden en onderzoek wil gaan doen in de jungle. Een paar jaar geleden ben ik vlakbij jou geweest, in Kenia en Tanzania en dat was een heel bijzondere reis. Wat zou het leuk zijn als jij ooit een keer naar Europa, naar Nederland, zou kunnen komen. Ik denk dat je dan ook je ogen uit zou kijken, omdat alles hier zo anders is. We zouden je heel graag van alles laten zien.

Mijn kinderen willen heel graag weten wat jij allemaal doet daar in Oeganda. Hoe het bijvoorbeeld is bij jou op school. We hebben al gehoord dat je het erg leuk vindt om naar school te gaan en dat je heel vaak de leiding neemt in groepjes en bij opdrachten. Wat knap van je, want dat is natuurlijk best wel eng! Mijn dochter moest laatst voor de hele klas een spreekbeurt houden en daar was ze stiekem best nerveus over. Maar jij hebt daar blijkbaar helemaal geen last van. We hopen dat je veel vriendjes en vriendinnetjes hebt waar je lekker mee kunt spelen, want naast veel leren is dat natuurlijk ook heel belangrijk. Weet je al wat je later worden wilt? Mijn zoon wil dus graag bioloog worden en mijn oudste dochter weet het nog niet zo goed. Misschien balletdanseres, maar burgemeester lijkt haar ook wel wat, dus die moet er nog even over nadenken. Ik heb gehoord dat je heel graag gedichten leest en schrijft, dus misschien kun je later wel dichter of schrijver worden! Een beetje net zoals ik, want ik schrijf ook verhaaltjes. Alleen dichten kan ik niet zo goed, dus misschien kun jij me dat wel leren. Ik zou heel graag eens een gedichtje van jou lezen!

Lieve Nia, we hopen dat het met jou de komende tijd alleen maar beter zal gaan. Dat je je veilig en geliefd zult voelen en dat je weer vooruit kunt kijken. En wat zou het leuk zijn als we de komende tijd veel van je zullen zien en horen over alles waar je je mee bezighoudt, daar in het verre Oeganda. Hopelijk vind je het ook leuk om te horen over ons leven hier in Nederland zullen we elkaar de komende tijd steeds beter leren kennen. Want ook al wonen we heel ver uit elkaar, toch hopen we dat je het gevoel zult hebben dat je bij ons hoort.

In de envelop vind je ook een tekening die mijn kinderen speciaal voor jou hebben gemaakt! 

Liefs en knuffels van ons allemaal.

Binnenkort lees je de brief die Vala van Nia terugkreeg.

SOS Kinderdorpen

Elk kind heeft familie nodig. Daarom zorgt SOS Kinderdorpenervoor dat kinderen in een liefdevolle familie kunnen opgroeien. Door kwetsbare families te ondersteunen om te voorkomen dat hun kinderen er alleen voor komen te staan. En door kinderen zonder familie een nieuw thuis te geven in een SOS familie. Wil je ook een kind sponsoren? Kijk dan eens bij SOS Kinderdorpen op de site.

*Wegens privacyoverwegingen is de naam Nia gefingeerd. 

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met SOS Kinderdorpen, maar de inhoud ervan is van onszelf.  Lees hier alles over ons advertentiebeleid

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Waarom een zwangere vrouw net een peuter is

Peuters zijn zo ongeveer de vreemdste wezens op aarde. Ze willen onmogelijke...
Lees verder