Deze moeder trekt tijdens de pandemie de sloppenwijken in

De toestand in Zuid-Afrika is vanwege het coronavirus  enorm schrijnend. Het land is hard getroffen en de economie is ingestort. Miljoenen kinderen lijden honger.

MAMA Pontso Nadoi (42) helpt met een duurzame oplossing; ze legt moestuinen bij de gezinnen thuis aan. Kinderfonds MAMAS heeft zo de afgelopen maanden vele duizenden gezinnen van de hongersnood gered door de MAMA te helpen hen een eigen moestuin te geven waarin ze zelf voedsel kunnen verbouwen.

Niet iedereen kan en wil het haar na doen: de sloppenwijken intrekken tijdens deze heftige pandemie om de allerarmste te helpen met praktische middelen en bijstaan met mentale ondersteuning. MAMA Pontso doet het. In Zuid-Afrika, waar  inmiddels 50.000 mensen zijn overleden en waar de Zuid-Afrikaanse mutant van het coronavirus vele malen besmettelijker is dan de oorspronkelijke versie, is de ellende niet te overzien. “De coronacrisis heeft hier ieders leven negatief beïnvloed. De allerarmste gezinnen worden het hardst geraakt.”

Dagelijks met honger naar bed: voor miljoenen kinderen in Zuid-Afrika is het aan de orde van de dag. Vaak eten ze alleen maar maïspap, en dat niet eens elke dag. Een op de vier kinderen kampt met een groeistoornis  als gevolg van te weinig of eenzijdige voeding. Door de coronapandemie is dit aantal toegenomen.  Ondervoeding was al een probleem. Veel gezinnen bestaan uit alleenstaande moeders. Degenen die geen geldige verblijfspapieren hebben, krijgen geen overheidssteun. We willen hen met  basismiddelen ondersteunen, zodat de kinderen naar school kunnen blijven gaan.”

Voedselpakketten uitdelen is van levensbelang, maar een oplossing voor de lange termijn is het niet. Daarom investeert Kinderfonds MAMAS op grote schaal in de aanleg van moestuinen. De meest kwetsbare gezinnen wordt thuis geleerd hoe ze hier maximaal van kunnen profiteren. Zaailingen en zaadjes worden naar de huishoudens gebracht zodat ze zélf  groenten als spinazie, tomaten en courgettes kunnen verbouwen. “De moestuinen maken  echt een groot verschil. Gezinnen hoeven geen eten meer te kopen; geld dat ze vaak niet eens hebben. We geven ze s tuingereedschap  en leren ze hoe ze het weinige water dat er is zo goed mogelijk kunnen benutten. Sommigen  hebben zo’n goede oogst dat ze een deel van de opbrengst kunnen verkopen. Ik zie ook dat de eigenwaarde van de gemeenschap groeit, omdat ze in staat zijn om dit zélf te realiseren en ze veel minder afhankelijk zijn.”

Gezinnen bereiden nu zelf verse maaltijden voor hun families. Dat is precies waar MAMA Pontso haar motivatie vandaan haalt om haar uitdagende werk voort te zetten. “De resultaten zijn zó positief. We zien mensen weer glimlachen. Niet alleen omdat ze te eten hebben. Ook omdat ze zelf hun groentes hebben geoogst en soms een deel ervan verkopen en zo geld verdienen. Het verschil dat dit project maakt is groot. nog meer, wat maakt dat we dit blijven doen, liefst op zo groot mogelijke schaal.”

Kinderfonds MAMAS is een Nederlandse organisatie die 21 jaar geleden op verzoek van Nelson Mandela is opgericht en 33 lokale, onafhankelijke organisaties in Zuid-Afrika steunt. De lokale medewerkers zijn de MAMAS, en zij weten zelf  het beste wat  hun community nodig heeft.  Het was Mandela’s visie en wens dat kinderen uit de uitzichtloze wereld van armoede werden gehaald. De moestuinen blijken een heel belangrijk onderdeel te zijn in het verwezenlijken van Mandela’s droom. De MAMAS organiseren dagelijks zorg, bescherming, eten, warmte en liefde voor 60.000 kinderen. Ze helpen hen om veilig, gezond, goed opgeleid en sociaal vaardig groot te worden. De moestuinen versterken de communicatie tussen drie generaties die op het land werken. Hierdoor worden wijsheid, tradities en verhalen van de ene generatie op de andere overgebracht..

Met een donatie van € 7,-  leggen de MAMAS een moestuin aan bij een kwetsbaar gezin. Als dank ontvang je het MAMASkookboek, een samenwerking van de MAMAS en Robèrt van Beckhoven. Het kookboek is volledig gesponsord, jouw donatie wordt volledig ingezet voor de aanleg van moestuinen. Help de MAMAS en doneer. 

 

Geschreven door
More from Anna van Oers

Er is een nieuwe Lion King trailer en we kunnen steeds minder wachten

Tijdens de Oscars is gisteravond een nieuwe poster en een nieuwe trailer...
Lees verder