Dit geeft Femke haar zoon Max mee in zijn broodtrommel (lekker én gezond!)

Femke is op z’n zachtst gezegd geen gezondheidsfreak, maar sinds zoon Max (5) er is, let ze een stuk beter op wat ze haar gezin voorzet. Meer groenten, minder vlees, weinig suiker. Femke streeft er elke dag naar, maar ondertussen loopt er wel een vijfjarig jongetje rond in huis die hele andere dingen wil. Vooral de inhoud van het broodtrommeltje vormt een discussiepunt.

Mijn zoon gaat nu een jaar naar de basisschool en sindsdien heeft de broodtrommel zijn intrede gedaan. Max heeft een continurooster en luncht samen met zijn klasgenootjes en de juf in de klas. Met grote zorg koos hij in de maand voordat hij naar school ging twee broodtrommels uit, eentje van Spiderman en eentje van Paw Patrol, en die gaan afwisselend mee in zijn schooltas. Wat ik erin doe? Daar hebben we nogal een strijd over gevoerd, want Max houdt van dingen die per definitie ongezond zijn.

Het hart van mijn zoon begint sneller te kloppen van alles waar suiker en vet in zit. Koek, snoep, chocolademelk, yoki-drink, chips, patat en pizza. Bovendien veracht hij groente en fruit (hij wil zelfs geen vitaminepil!). Naar school zou hij dus ook het liefst drie witte boterhammen met chocoladehagel meekrijgen, maar ja maar ja maar ja….daar sta je dan ‘s ochtends om half acht je kleuterzoon uit te leggen dat dat niet gezond is (‘waarohom?’) omdat er veel suiker inzit (‘waarom is suiker slecht dan, mama?’) omdat je er dik van wordt en omdat je tanden er van gaan rotten (‘Ik ben toch dun en ik heb toch witte tanden, mama?’) ook al ben je nu nog een prachtig slank jochie met witte tandjes. Het einde van het liedje was dat hij toch één boterham met chocoladehagel kreeg plus eentje met smeerworst en eentje met kaas en komkommer. En voor het 10-uurtje een rijstwafel of een pakje crackertjes. Fruit komt namelijk standaard bruin en gehavend, maar zonder een hap eruit, terug.

Van de twee boterhammen met hartig beleg retourneert hij de korsten overigens steevast (want: ‘ik had niet zoveel honger’) maar wat me wel altijd een goed gevoel geeft, is het laagje Blue Band waarmee ik Max’ brood, naast de kaas, komkommer en smeerworst, ook besmeer. Zonder dat hij het doorheeft geef ik hem zo Omega 3 en extra vitamine D (wat je ook van de zon krijgt). Waar is Omega 3 goed voor? Het zorgt ervoor dat je een gezond cholesterolgehalte kunt behouden en daardoor ook een bijdrage kunt leveren aan de gezondheid van je hart. Daarnaast is Omega 3 belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de hersenopbouw. Omega 3 kun je binnenkrijgen door het eten van vette vis en avocado, maar dit is voor de meeste kinderen niet het favoriete avondeten. Gelukkig zijn er voldoende andere producten op de markt waardoor de kinderen toch aan voldoende Omega 3 kunnen komen, zoals een boterham met halvarine in dit geval.

Er zijn te veel kinderen in Nederland met een tekort aan vitamine D, terwijl vitamine D een erg belangrijke voedingsstof is, juist voor kinderen. Vitamine D zorgt namelijk voor sterke botten en tanden en goedwerkende spieren. Margarine en halvarine zijn goed voor ongeveer 35% van de vitamine D die we binnenkrijgen via voeding. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen die regelmatig margarineproducten eten, minder vaak een tekort aan vitamine D hebben. Naast vitamine D zitten in margarine en halvarine ook de vitamines A en E. Waar deze vitaminen goed voor zijn? Vitamine A zorgt ervoor dat je huid gezond blijft en je scherp kan blijven zien, Vitamine E is belangrijk als antioxidant (bron: voedingscentrum).

Bij kleine kinderen moet je de vitaminen en bouwstoffen eigenlijk gewoon standaard sneaky naar binnen smokkelen. Dat is me de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Zeker omdat kinderen steeds minder vaak naar buiten gaan waar ze de nodige vitamine D oppikken. Daarom geef ik Max ook altijd een bakje worteltjes en snacktomaatjes als hij aan het einde van de middag een half uurtje tv mag kijken. Zo eet hij gedachteloos toch de door hem zo gehate vitaminen en kan hij bij het avondeten weer geoorloofd zeuren dat hij zijn boontjes ECHT NIET gaat opeten!

Blue Band Goede Start!

Dagelijks gebruik van Blue Band is een makkelijke en smakelijke manier om vetoplosbare vitaminen A, D en E en omega’s 3 en 6 binnen te krijgen. Als onderdeel van een gevarieerde voeding en gezonde leefstijl, leveren 4 besmeerde boterhammen met Blue Band (20g) per dag een belangrijke bijdrage aan de hoeveelheid essentiële vetten die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen. 

Dit artikel is geschreven samen met Blue Band, maar de inhoud is 100% van ons. Hier lees je alles over ons advertentiebeleid.

Geschreven door
More from Femke Sterken

Waarom je met temperamentvolle kinderen aan zee moet gaan wonen

Afgelopen weekend was het weer raak met temperamentvolle Max. Het regende dus...
Lees verder