Femke haat sport (en is bang dat ze haar kind ermee besmet)

sporten met kind
Toen Femke opgroeide in een stadje op de Veluwe ging ze wekelijks naar een sportclub. Dat hoorde zo. Vanaf het moment dat ze in Amsterdam kwam wonen, heeft ze geen enkele sport langer volgehouden dan drie weken. Toch wil ze wel dat haar zoon later sportief wordt.

Lees ook: 21 Redenen waarom jonge moeders niet aan sporten toekomen.

Ik haat sport. Sterker nog: ik haat bewegen. Zelfs tijdens de seks lig ik liever onderop, omdat ik bovenop gewoon teveel moeite vind kosten. Ik zeg dit nu eerlijk, en begrijp me niet verkeerd, ik ben er helemaal niet trots op, maar ik vind toch ook dat iemand er eens voor uit moet durven komen. Sporten is goed voor je. Ja, ja, dat weten we allemaal wel. En ik wil ook heel graag zo’n lijf als dat van Sylvie Meis, maar als ik hoor dat zij iedere dag twee uur ligt te crunchen, word ik al moe. En met mij de helft van Nederland.  Toch?

En nog roken ook!

Waar komen anders al die te dikke mensen met hun schouder-, nek- en rugklachten vandaan? Juist! Zij en ik bewegen allemaal structureel te weinig, maar niemand durft het te zeggen. Daarom nog maar een keer, gewoon omdat het lekker voelt om te zeggen: ik haat sport.
Het klinkt bijna alsof ik sta te vloeken in de kerk.  En ik weet het: ik moet me er overheen gaan zetten. Mijn haat blokkeren. Want zo kan het niet langer.
Ik heb aan de lopende band pijn in mijn rug, kan mijn kind amper uit zijn bedje tillen en merk dat mijn lijf slapper en slapper wordt.

10 kilo verder

Ik weet nog dat ik twintig was en voor het eerst op de behandeltafel van de fysiotherapeut lag. “Sport je?”, vroeg hij. “Nee”, antwoordde ik, “ik haat sport.” Ik vond dat zelf nogal grappig om tegen een fysiotherapeut te zeggen, maar bij hem kon er geen lachje vanaf.
Hij zei: “Denk je dat jij niet hoeft te sporten omdat je slank bent”.
Nou, dat dacht ik destijds inderdaad. Maar dat argument gaat tien kilo later ook niet meer op. Bovendien heb ik nu een kind dat zich over een jaar of twee bewust wordt van zichzelf in verhouding tot de wereld. En dus ook tot mij. Oh menn, ik huiver al bij de gedachte dat dat kind ziet dat zijn dikke, stramme moeder een zittend beroep heeft, dol is op bioscoopbezoek en wijntjes drinken plus – ohoooh- af en toe een sigaretje. Een moeder die nooit een hockeybal over een veld slaat of haar buikspieren traint in de sportschool, die fietsen puur als een manier om van a naar b te komen ziet en niet voor de lol tochtjes door het bos maakt en die zuchtend van haar krent afkomt als zoonlief in de vakantie een potje batminton wil doen. Zo’n moeder is geen goed voorbeeld. Zeker niet als je bedenkt dat ik graag een kind wil dat als een hinde over het hockeyveld het ene doelpunt na het andere maakt.

Schop onder mijn kont!

Maar hoe keer ik mijn sporthaat om, mensen, hoe? Ik heb alles al geprobeerd: van volleybal tot tennis, van paardrijden tot jazzballet tot kickboksen tot hardlopen. Met de sportspullen die ik ervoor aangeschaft heb, kan ik zelf een winkel beginnen. Er is zelfs een personal trainer aan te pas gekomen, maar om van hem af te komen heb ik destijds gewoon een ander telefoonnummer genomen.
Zo ver heen ben ik al. Ik voel me een soort alcoholist die willens en wetens niet naar de AA gaat.
Wie geeft mij een schop onder mijn kont?

Lees ook: Sporten als je zwanger bent? Doen!

Bekijk onze video in het teken van moeders. We spraken 4 moeders over hun dochters die ook moeders zijn. Over het moederschap, over bewondering en over hoe het allemaal zo snel kan gaan. Moeders – we houden van jullie!

Geschreven door
More from Femke Sterken

Waarom je kind je wel/niet stoort als je onder de douche staat

Voor kinderen zijn heel andere dingen belangrijk dan voor volwassenen. Femke’s zoon...
Lees verder

1 Comment

  • Lieve Femke. Ik HAAT sport. En heb mijn zoon zonder sportief rolmodel opgevoed. Maar weet je wat… hij is heel sportief. Van zichzelf. Mijn hond ook, trouwens. Rent als een gek door bossen en velden. Blijf dus maar op je krent zitten. Max gaat sporten of gaat het haten – of jij nu het goede voorbeeld geeft of niet. XX
    PS Dat van onderop liggen… ook al zo herkenbaar. Heb je nog meer bekentenissen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.