Femke is een voedselverspiller (maar ze gaat er NU iets aan doen!)

Eerlijk is eerlijk: Femke gooit te vaak voedsel weg. Rotte appels, etensresten, halve uitgedroogde komkommers, brood, vleeswaren…de lijst is lang. Haar voornemen voor het nieuwe jaar is dan ook om bewuster om te gaan met haar eten, ook om zoon Max (3) te leren dat verspilling Not Done is.

Om maar te beginnen met een bekentenis: ik heb het helemaal verkeerd aangepakt en ik schaam me diep. Toen het Voedingscentrum me vroeg om een stuk te schrijven over hoe je je voedsel het best bewaart, kwam ik erachter hoe enorm ik de fout inga. Nou ja, ik wist het heimelijk natuurlijk al wel, maar ik werd weer eens heel erg met de neus op de feiten gedrukt.

Een voorbeeld: wij (Reinier, Max en ik) zijn niet de allergrootste fruitliefhebbers, maar voor de broodnodige vitaminen in onze lijven vind ik het wel belangrijk dat het voor het grijpen ligt. Helaas gooi ik vaak appels weg omdat ze liggen te rotten in de fruitschaal. Blijkt dat je appels dus het best in de koelkast kunt bewaren (twee tot vier weken).
Ook kook ik geregeld teveel en ben dan heel tevreden met mezelf omdat ik het bewaar in plastic bakjes in de koelkast. Die ik vervolgens de volgende dag vergeet en de dag erop weggooi. Herkenbaar? Maar wisten jullie dat je een restje pasta gewoon nog tot twee dagen na koken kunt bewaren (en zelfs tot drie maanden in de vriezer)? Ik niet. Was ik toch iets te rap met het in de vuilnisbak keilen.
Bij vleeswaren heb ik ook al snel het gevoel: dat kan niet meer. Na twee dagen ga ik eraan ruiken en ook al ruik ik niks…het gaat húp…weg.  Tot mijn grote verbazing las ik dat je boterhamworst bijvoorbeeld in een afgesloten bakje wel tot vijf dagen kunt bewaren.

Mocht je nou twijfelen over bepaalde producten, kijk hier eens! Met één druk op de knop kom je erachter hoelang je je overgebleven pannenkoeken in de koelkast kunt bewaren. Voor de twaalf producten die we het meest verkeerd bewaren heeft het Voedingscentrum een sticker gemaakt die je op je koelkast kunt plakken. Je kunt ‘em bestellen in de webshop van het Voedingscentrum.

Ik sluit af met een paar algemene bewaarwijsheden, die mij en mijn gezin (en dus ook het jouwe) gaan helpen met bewuster leven en minder verspillen. Als je weet hoe je het best met je voedsel omgaat dan zorg je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de rest van de wereld. Nu en later. Ik vind het belangrijk dat mijn zoon die gedachte ook meekrijgt.

1. Zet je koelkast op 4 °C
Eten is langer houdbaar als je koelkast op 4 °C staat.
 2. Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast
Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
3. Beoordeel zelf of een product nog goed is 
Staat er een THT-datum (ten minste houdbaar tot) op het product? Of helemaal geen datum, zoals bij verse groenten en fruit? Als het product er nog goed uitziet en goed ruikt, kun je het vaak ook na de THT-datum nog eten of drinken.
4. Gooi producten met een verstreken TGT-datum weg 
Producten met een TGT-datum (te gebruiken tot), zoals vlees en vis, moet je ná die datum niet meer eten. Gooi deze producten weg. Je kunt producten met een TGT-datum alleen langer bewaren als je ze invriest. Dan stopt de bacteriegroei.

Wil je weten op welke plekken in de koelkast je de verschillende etenswaren het best kunt bewaren? Klik dan hier

 

schermafbeelding-2016-12-19-om-10-38-30Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met het Voedingscentrum, maar de inhoud ervan is van onszelf. Lees hier alles over ons advertentiebeleid

Geschreven door
More from Femke Sterken

Waarom we echt niet jaloers hoeven te zijn op de Zweedse kinderopvang!

Femke wordt er een beetje moe van: van die berichten dat de...
Lees verder