Femke snakt soms naar vrienden zonder kinderen (en grove grappen over seks)

Langzamerhand hebben Femkes vrienden allemaal kinderen. Natuurlijk, geweldig, maar toch vraagt ze zich weleens af: gaan we het ooit nog over andere dingen dan de kinderen hebben? 

LEES OOK: Brief aan mijn kinderloze vriendinnen: dankjewel dat jullie zijn gebleven

Toen Femke twee jaar geleden hoorde over de zoveelste baby in haar vriendenkring, schreef ze:
De afgelopen weken heb ik het weer een paar keer gehoord: “We krijgen een baby.” Prachtig nieuws. Ik bedoel, het is toch ‘the gift of life.’ We zijn niet allemaal hup-1-2-3 zwanger. Dus als het gebeurt juichen we ons een slag in de rondte en proosten erop. Ik sta de helft van de tijd zelfs te janken, omdat ik weet hoe heftig en prachtig en zwaar klote en mooi de maanden die gaan volgen voor de ouders in spe gaan zijn. Vervolgens krijg ik vaak de reactie, van de overgebleven kinderlozen: “Dat vind jij zeker hartstikke leuk, nóg een baby erbij, dan kunnen jullie straks lekker met z’n allen picknicken/taart eten/naar de speeltuin/vakantievieren/vingerverven.”
Tja. Uhm.

Leven opslokken
Dat zijn inderdaad leuke dingen om te doen met mensen die kinderen hebben. En het ís fijn om een beetje in dezelfde belevingssfeer te zitten. Maar ik ben ook bang. Bang dat die koters straks ons hele leven opslokken. Dat het nergens anders meer over gaat op verjaardagen. Dat we alleen nog maar het gewicht, de tandjes, het wel of niet eten, slapen, poepen, kruipen, lopen met elkaar vergelijken en vergeten wie we zelf zijn.

iPhone met foto’s
Bijna iedere ouder heeft de onbedwingbare neiging om direct als ie ergens binnenloopt en er wordt naar de kinderen gevraagd meteen de iPhone te pakken en minutenlang foto’s te laten zien. Want de hele wereld moet weten dat jij nou eenmaal de leukste en knapste baby hebt. Alleen, dat ís niet zo. De ander ziet alleen maar een bolle toet en zodra je bij het derde verhaal bent (over het doorkomen van de tandjes, de leidster van de kinderopvang die je 1-jarige te weinig drinken geeft of je hoofdbrekens over de basisschoolkeuze) wordt het slaapverwekkend. Als er herkenning is (in het geval van ouders met kinderen in dezelfde leeftijd) is het nog wel even leuk, maar als je tegen iemand praat zonder kinderen praat is de aandacht snel afgeleid. En wees eerlijk: zo was je zelf ook toen je geen kinderen had.

Grove grappen
Ik hoop echt dat wij jonge ouders de komende jaren niet massaal zullen vergeten dat we zelf ook nog bestaan. Of dat we elkaar erop durven te wijzen als er een hele middag gespendeerd wordt aan verhandelingen over de kleine ukkepukbumbaloe. Mocht dat gedoemd zijn te mislukken dan moet ik me heel hard beraden over de te nemen stappen. Misschien moet ik dan wel op zoek naar extra vrienden. Zonder kinderen. Zodat ik een beetje op het ‘rechte’ pad gehouden word en ook gewoon nog eens een avond lang grove grappen over seks kan blijven maken.

Lees ook: 20 Manieren om zwanger te worden zonder seks te hebben

Geschreven door
More from Femke Sterken

5 VOORdelen van een grieperig kind!

Jahoor, januari is nu echt goed en wel begonnen. En dat betekent...
Lees verder