Femke trekt het boetekleed aan: “800.000 kinderlevens gespaard door borstvoeding. Dat klopt gewoon!”

Vorige week schreef Femke een stukje naar aanleiding van een nieuwsbericht. Wetenschappers beweerden dat borstvoeding 800.000 kinderlevens zou kunnen redden. Femke klom in de pen, omdat het haar onzin leek, maar moet nu op haar woorden terugkomen. Ze schreef vanuit haar emotie en ging voorbij aan het feit dat dit cijfer uit een zorgvuldig wetenschappelijk onderzoek komt. Stom, heel stom!

Je zou toch zeggen dat iemand die aan de universiteit heeft gestudeerd (wat ik in een ver verleden deed) nooit zo mank gaat als ik vorige week ging. Ik zag de kop boven een stuk op Nu.nl staan: “Borstvoeding kan 800.000 kinderlevens redden” en las de reacties van de supermoeders eronder “Ik heb mijn kindje een jaar lang aan de borst gehad #trots” en dat schoot me in het verkeerde keelgat. Echt waar, ik juich iedereen toe die haar kind met de borst voedt, maar ik snap niet zo goed dat je ermee gaat lopen pochen. Hetzelfde gevoel heb ik altijd bij vrouwen die zeggen dat ze zo tros zijn dat ze hun bevalling ‘zelf’ hebben gedaan. Daarmee zet je de vrouwen die een ruggenprik namen namelijk weg als zwakkelingen die ‘hulp’ nodig hadden. Wat betreft borstvoeding….In mijn geval was het zo dat ik na twintig weken zwangerschap al de druppels melk over mijn borsten had lopen en toen Max geboren was, hapte hij in een tepel en de melk spoot eruit. Daar heb ik niks voor hoeven doen. Daarom voel ik dus enige weerstand als een bericht als dit op Nu.nl komt. Het maakt dat vrouwen die geen borstvoeding kunnen geven zich in een hoekje gedrukt voelen. Alsof ze niet het best voor hun kind gedaan hebben.

Lees ook: Borstvoeding scheelt 800.000 kinderlevens??? Dat kan toch niet waar zijn?

Maar, afstand nemend van mijn gevoel, feit is dat die 800.000 kinderlevens geen sensationeel cijfer is, maar een cijfer dat voortvloeit uit zorgvuldig onderzoek, dat niet voor niets gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Door lichte druk van buitenaf ben ik er dieper ingedoken en kwam erachter hoe het nu écht zit. En dat is als volgt: als borstvoeding overal ter wereld de standaard zou zijn zou dit wereldwijd jaarlijks 823.000 kinderen van onder de 5 jaar schelen en zouden er 20.000 minder vrouwen sterven aan borstkanker. Daarbij beschermt moedermelk onder andere tegen diabetes, obesitas en het verkleint het risico op infecties. Dat kunnen we lang en kort over zijn, maar dat is nu eenmaal bewezen. Ik vroeg me in mijn vorige stuk af hoe je nu kunt weten dat iemand obesitas heeft ontwikkeld doordat hij/zij geen moedermelk heeft gedronken en dat is eigenlijk gewoon een domme vraag, want het gaat in onderzoeken niet om individuele gevallen, maar om het grote geheel. Je vergelijkt een grote groep moedermelkdrinkers met een grote groep flessenmelkdrinkers en bekijkt dan waarop de ene groep hoger scoort dan de andere. Het feit dat ik obesitas meteen koppelde aan een lager sociaal milieu klopt in dit verhaal ook niet, want in dit soort grote onderzoeken worden juist genetische achtergrond en omgevingsfactoren eruit gefilterd om tot een steekhoudend resultaat te komen. Het spijt mij dat ik jullie, lezers, op een verkeerd been zette.

Feit is dat borstvoeding het best is voor een kind en dat beseffen veel vrouwen in Nederland zich ook terdege. Vandaar ook dat we ons zo schuldig voelen als het niet lukt. Maar onderzoeken, zoals deze in The Lancet, gaan niet over het kleine Nederland, ze gaan over de hele wereldbevolking. Ze maken ons duidelijk dat er in de rijke landen substantieel minder (lang) geborstvoed wordt dan in de armere gebieden van deze aardbol. En dat zelfs in de armere gebieden slechts 37 procent van de baby’s jonger dan zes maanden uitsluitend borstvoeding krijgen. De fles komt ook daar al snel om de hoek kijken.

En flesvoeding brengt dus een risico met zich mee. Een risico op obesitas, op een snellere infectie, op diabetes. Een risico dat je verkleint door je kind met de borst te voeden. Iedereen moet voor zichzelf bepalen wat acceptabel is. Soms kun je niet anders en wordt de keuze voor je gemaakt om met de fles te voeden, soms kun je wel anders en maak je zelf de keuze om het niet te doen. Het hele leven is vol risico’s, maar het is goed om te weten welke het zijn zodat je in staat bent om een afgewogen beslissing te nemen.

Lees ook: Deze vrouw gaf borstvoeding in de metro en wat er toen gebeurde…

Geschreven door
More from Femke Sterken

10 Dingen voor moeders om te beseffen na de aanslagen in Parijs

Als er iets is waar gebeurtenissen zoals die van afgelopen weekend voor...
Lees verder