Femke’s afvalrace: De complimenten zijn niet van de lucht

Het is een gouden regel dat mensen gaan zien dat je afgevallen bent als je ongeveer vijf kilo kwijt bent. Femke is door Weight Watchers vijfenhalf kilo lichter en ze krijgt er elke dag opmerkingen over: “Het is een heerlijk gevoel. Ik voel me fitter en ik kan eindelijk weer in maat 38.”

“Wat zie je er goed uit!!” Ik loop een verjaardagsfeestje binnen en ik word omhelst door een oude vriendin die dit in mijn oor fluistert. Ik merk dat ik een beetje rood word, want complimenten in ontvangst nemen is nu niet mijn sterke punt (welke vrouw kan dit wel goed?). “Ben je afgevallen?”, vraagt een vriend, die naast me komt staan en me een glas wijn wil geven. Ik knik en reik naar het glas, waarop hij het wegtrekt en zegt: “Dan drink je zeker niet meer?” Ik lach en zeg: “Jawel, hoor!” En dat klopt ook, want ik zag de hele week al aankomen dat ik dit feestje had en heb de extra punten die ik deze week te besteden had opgespaard om deze avond lekker een paar wijntjes te kunnen drinken.

Een paar uurtjes, wijntjes en gesprekken later, kom ik mijn man tegen tijdens een stiekem sigaretje op het dakterras. Hij knijpt me in mijn kont en zegt: “Had ik je al gezegd hoe lekker je er vanavond uitziet?” “Lekker dik of lekker slank?”, vraag ik. Hij antwoordt: “Precies goed!” Nou, dat neem ik maar als iets positiefs.

De volgende dag sta ik voor mijn kledingkast om uit te zoeken wat ik aan zal doen en valt mijn oog op een broek die ik al drie jaar niet aan heb gehad. Zal ik het proberen? Ik doe het…en…jahoor, hij kan weer aan. Helaas is het absoluut mijn smaak niet meer, dus ik kies toch voor het megavette zwarte broekpak dat ik net geshopt heb. Onderweg naar mijn werk kom ik een collega van jaren geleden tegen. Ze stopt ten teken dat ze een praatje wil maken, dus ik kan niet anders dan ook te stoppen. Het gesprek gaat, zoals het altijd ging, alleen over haar sores en haar problemen met haar kinderen en als we afscheid nemen zegt ze: “Je moet oppassen dat je niet te dun wordt.” Vanbinnen moet ik grinniken, als er iets is wat ik niet ben is het wel Te Dun. Maar goed, sommige mensen kunnen nu eenmaal niet anders dan overal azijn overheen gooien. Ik ben blij en laat mijn humeur niet verpesten.

Nee, het is niet altijd even makkelijk om de rem op je eetbehoeftes te zetten, maar zodra je resultaat gaat zien, komt je discipline daaruit voort. Vandaag was er iemand jarig op de redactie en zij trakteerde op taart, maar ik besloot om een keertje over te slaan. Zonder morren. Ik weet wat het me oplevert om dat stuk taart te laten staan. Dan kan ik bijvoorbeeld vanavond een lekkere curry maken en morgen een pizzaslice eten.

Het gaat allemaal om keuzes en prioriteiten. Ik vind het belangrijk om me gezond en fit te voelen en ik vind mezelf het mooist bij maat 38. Wil ik dat volhouden dan zal ik altijd moeten opletten dat ik vet, zoet en veel eten afwissel met gezonde en kleinere porties. Maar dat heb ik ervoor over, want ik wil nooit meer terug.

WWDit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Weight Watchers, de grootste afslankorganisatie ter wereld, maar de inhoud ervan is van onszelf. Weight Watchers heeft haar programma vernieuwd; eet, beweeg en leef zijn de drie belangrijkste dimensies. Het puntensysteem is herzien en ze werken zonder opgeheven vingertje, maar motiveren haar leden en helpen ze op weg naar een gezonde levensstijl. De komende tijd zullen er nog wat blogs verschijnen op Me-to-We. Voor meer informatie over Weight Watchers ga je naar www.weightwatchers.com/nl.

 Lees hier alles over ons advertentiebeleid.

 

Lees ook: Als je kind drie is en je nog steeds zwangerschapskilo’s hebt.

 

Geschreven door
More from Femke Sterken

28 Dingen op het TO DO-lijstje van een peuter

Peuters hebben zoveel te doen. Wij hebben dat niet door. Maar ‘s...
Lees verder