Femke’s zoon Max is verwend en daarom doet ze DIT!

Sinterklaas is weer in het land, kerst komt eraan en Femke’s zoon Max is ook nog eens op 2 januari jarig. Het is dus één en al cadeautjes wat de klok slaat. Bovendien neigt Max er nogal naar om speelgoed-uitpak-filmpjes te kijken waardoor hij het idee opgedrongen krijgt dat het leven draait om zoveel mogelijk hebben. Femke wil die denktrant omkeren.

Enig kinderen zijn verwende kinderen, wordt wel eens gezegd. Vaak komen de ouders van enig kinderen in opstand tegen die uitspraak en zeggen ze dat dat echt niet zo is. Nou, ik beken schuld: mijn kind is verwend. Ik wilde dat natuurlijk niet, maar het is toch gebeurd. Ik weet niet of hij verwender is dan kinderen uit een gezin van 2 of 3 of 4 kinderen, maar hij heeft veel speelgoed en elk jaar komt er weer wat bij. In zijn kamer staat een stellingkast vol met bakken en dozen lego, k’nex, beyblade, knutselspullen, hotwheels, auto’s, spelletjes en ga zo maar door. Ik probeer af en toe iets te verkopen op Marktplaats of naar de kringloopwinkel te brengen, maar Max heeft ook nog eens verzamelwoede, dus eigenlijk mag er niks weg. Hebben, hebben, hebben.

Daarbij komt dat het lievelingsprogramma van onze zoon Ryan’s Toysreview op Youtube is. Dat kijkt hij nu al twee jaar geregeld. Ryan is zeven (of acht) jaar en zijn ouders laten hem al een jaar of drie/vier speelgoed uitpakken voor de camera en ermee spelen. Kinderen vinden dat fantastisch. Bizar maar waar. Inmiddels is Ryan hiermee miljonair geworden en heeft hij een eigen kleding- en speelgoedlijn. Iedereen wil Ryan zijn. Het probleem is: alles wat Ryan heeft, krijgt, maakt wil Max ook. Bij elk filmpje zegt hij: “Waarom heb ik dat niet?” “Ik wil dat ook!” Ik probeer daarom minder Ryan en meer Freek in het Wild te kijken met hem, want zijn jonge hersentjes worden alleen maar afgestemd op hebben, hebben, hebben.

En dat wil ik per definitie niet. Hoe moeilijk dat ook is in een welvarend land als Nederland; ik wil dat mijn zoon beter leert beseffen dat hij het extreem goed heeft en dat het op andere plekken in de wereld niet altijd zo is. Recent waren Reinier en ik bijvoorbeeld in Cuba en ik was helemaal onder de indruk van de armoede waarin mensen daar leven. Een logopedist verdient 35 euro per maand, een chirurg 50 euro. En dan te bedenken dat producten als shampoo en wc-papier westerse prijzen hebben. Dan speel je dus met een kapotte fietsband en bouw je geen toren van duplo.

Laatst zag ik een schrijnend spotje van UNICEF waarin ik Syrische kinderen in vluchtelingenkampen zag. Die kinderen zijn echt bijna alles kwijt. Het is nu winter en zelfs de basis is grotendeels afwezig in die kampen: warmte, water, kleding, een tandenborstel…De tranen sprongen werkelijk in mijn ogen toen ik besefte hoe het leven voor die kinderen moet zijn. Ik haalde Max erbij en liet hem het filmpje zien. Hij was er stil van en vond het vreselijk zielig voor die kinderen. Samen hebben we op www.unicef.nl/basics/schenken voor 50 euro een kledingpakket voor een kind aangeschaft. “Ik hoop dat die kinderen dezelfde nieuwe trui krijgen als ik”, zei Max terwijl hij zijn ipad pakte en weer Ryans Toysreview aanzette. Ik zuchtte en vroeg me af of hij iets geleerd had van dit moment. Tot mijn verbazing heb ik hem nu al drie dagen niet horen zeggen “Waarom heb ik dat niet?”

 

De kinderen van Syrië hebben het moeilijk, dat hoeven we niemand uit te leggen. Ook niet dat hun leven ’s winters nog zwaarder wordt, zeker als ze op de vlucht zijn en bivakkeren in kapotte gebouwen of vluchtelingenkampen. Vandaar dat UNICEF in actie komt met UNICEF Basics.

 

Zullen we in deze dagen van hebben, hebben, hebben…Eens wat meer geven, geven, geven? (En niet alleen aan onze eigen kinderen!)

Help hen en geef UNICEF basics
Al vanaf 5 euro

 

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met UNICEF, maar de inhoud ervan is van onszelf. Lees hier alles over ons advertentiebeleid

 

 

Lees ook
Geschreven door
More from Femke Sterken

Nee hoor, ik hoef geen dagje shoppen, geef mij maar een dagje als peuter!

Als je Femke vraagt wat zij op dit moment het allerliefst zou...
Lees verder